ΥΓΕΙΑ

Οι συνήθειες που κάνουν τα δόντια σου να κιτρινίζουν

Shutterstock

Κι ενώ το κίτρινο χρώμα είναι ένα από τα πιο must στη μόδα (και το αγαπημένο της Gigi Hadid) σε οδοντιατρικούς όρους είναι "no, no". Το έχεις δει και το ξέρεις και από μόνη σου. Ακόμα και η ίσια, όμορφη, τέλεια οδοντοστοιχία αποδυναμώνεται αν το κίτρινο χρώμα επικρατεί του λευκού.

Αν, τελευταία, έχεις παρατηρήσει τόσο στον καθρέφτη, όσο και στις selfies σου ότι η απόχρωση των δοντιών σου παραείναι κίτρινη, τότε ήρθε η ώρα να λάβεις τα μέτρα σου. Αρχικά λίγη γνώση όμως. Γιατί κιτρινίζουν τα δόντια;

Το σμάλτο είναι η εξωτερική στρώση των δοντιών και, γενικά, έχει χρώμα υπόλευκο με ήπιες αποχρώσεις γαλάζιου και γκρι ενώ σε σημεία, είναι διαφανές. Αν και είναι πιο σκληρή από οποιαδήποτε άλλη ουσία του οργανισμού, σταδιακά μπορεί να φθαρεί. Το στρώμα κάτω από το σμάλτο ονομάζεται οδοντίνη και αρχίζει να γίνεται ορατό καθώς το χρώμα του σμάλτου διαβρώνεται. Και μάντεψε τι χρώμα έχει η οδοντίνη. Ω ναι. Κίτρινο.

Δεν είναι άλλη λοιπόν από την οδοντίνη που αποκαλύπτεται, όσο το σμάλτο φθείρεται. Συμπέρασμα;  Όλα ξεκινούν από το σμάλτο των δοντιών μας.

Εκτός από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ ή το κάπνισμα, ποιες είναι οι συνήθειες με τις οποίες, άθελα σου, μπορεί να το καταστρέφεις;

1. Το παρακάνεις με το στοματικό διάλυμα

Το σάλιο, χάρη στη σύστασή του, διατηρεί την ισορροπία του pH στο στόμα σου, μειώνοντας το οξύ που μπορεί να φθείρει το σμάλτο. Μια ακόμα δουλειά του σάλιου είναι να λειτουργεί σαν φυσικό καθαριστικό των δοντιών αφού τα περιβάλλει τακτικά με σκοπό να σκοτώνει τα βακτηρίδια και να αποτρέπει τυχόν λεκέδες να προσκολληθούν στο σμάλτο.

Τι γίνεται τώρα με το στοματικό διάλυμα. Μπορεί να σου χαρίζει καθαρή και φρέσκια αναπνοή, αλλά αν το προϊόν που χρησιμοποιείς είναι αρκετά όξινο και έρχεται συχνά σε επαφή με το στόμα σου, μπορεί να καταστρέψει το πολύτιμο σμάλτο. Οπότε ή περιόρισέ το ή -αν γίνεται- φρόντιζε να πλένεις τα δόντια σου πιο συχνά.

2. Τρως πολλά φρούτα και λαχανικά

Shutterstock

 

«Θα μας τρελάνεις τώρα», σκέφτεσαι. «Αυτό δεν “φωνάζουν” όλοι οι διατροφολόγοι;». Ναι μεν, αλλά. Τα οξέα των φρούτων φθείρουν το σμάλτο με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και η οξύτητα του στοματικού διαλύματος που λέγαμε παραπάνω. Ανάμεσα στα πιο «επικίνδυνα», για τα δόντια σου, φρούτα θα βρεις τα εσπεριδοειδή, τις ντομάτες, τον ανανά, αλλά και υγρά όπως το ξύδι και τα ανθρακούχα αναψυκτικά.

Δε λέμε να τα κόψεις- επουδενί, αλλά μια καλή ιδέα για να περιορίσεις την εχθρική για τα δόντια σου δράση τους είναι να πίνεις αρκετό νερό αφού τα φας. Το ίδιο προτείνεται και μετά από τροφές και υγρά που «λερώνουν» τα δόντια όπως τα βατόμουρα, το μαύρο τσάι, καφέ και το κόκκινο κρασί.

3. Ασκείς πολλή πίεση όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου

Shutterstock

 

Για να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις δεν εννοούμε να τα βουρτσίζεις όπως θα άγγιζες ένα νεογέννητο κουνέλι. Απλώς να μη το παρακάνεις με τη δύναμη που ασκείς. Βλέπεις, το δυνατό τρίψιμο δεν συνεπάγεται πιο καθαρά και υγιή δόντια. Το κάθε άλλο-μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Το έντονο ή το υπερβολικά συχνό βούρτσισμα φθείρει το σμάλτο και αφήνει την οδοντίνη εκτεθειμένη.

4. Η στοματική σου υγιεινή είναι ελλιπής

Shutterstock

 

Αν μέσα στις αποφάσεις σου για τη νέα χρονιά δεν βρίσκεται το νήμα, τότε η λίστα δεν είναι ολοκληρωμένη. Το απλό βούρτσισμα όχι απλώς δεν αρκεί, αλλά μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση πλάκας στον ωραίο σου σμάλτο.

Η πλάκα αποδυναμώνει και «λεπταίνει» το προστατευτικό στρώμα, κάνοντας τα δόντια να αποκτούν αυτή την αντιαισθητική κίτρινη απόχρωση.

Τα δόντια μου είναι ήδη αρκετά κίτρινα. Τι μπορώ να κάνω τώρα;

Βασικά, καθαρισμό. Επιπλέον, ο οδοντίατρος σου θα σε συμβουλεύσει σύμφωνα με τις ανάγκες της δικής σου οδοντοστοιχίας ώστε να επαναφέρεις το λευκό χρώμα στο χαμόγελό σου.