TIPS

5 σημάδια που δείχνουν ότι σου λείπει ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς εκτός από το ότι συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη του σκελετού και στην ενίσχυση των οστών μας, συμμετέχει και σε μια σειρά σημαντικών λειτουργιών (πήξη αίματος, μυϊκές συσπάσεις, μεταβίβαση νευρικών ερεθισμάτων). Η έλλειψη ασβεστίου (η υπασβεστιαιμία όπως είναι γνωστή) μπορεί να προκαλέσει ορισμένες δυσλειτουργίες στον οργανισμό σου για αυτό καλό είναι να μιλήσεις με έναν γιατρό σου, αν αναγνωρίσεις τα παρακάτω συμπτώματα.

1. Παθαίνεις κράμπες

Είναι ένα από τα πρώτα σημάδια που κάνουν την εμφάνισή τους, όταν η τιμή του ασβεστίου στο αίμα μας είναι χαμηλή. Οι μύες αρχίζουν να πονάνε, ειδικά στα πόδια και στα χέρια και ενδεχομένως να έχεις ενοχλήσεις ενώ κινείσαι.

2. Έχεις αϋπνίες

Το δεύτερο σύμπτωμα, που συνήθως αγνοούμε γιατί μπορεί να σημαίνει παραπάνω από ένα πράγματα, είναι οι αϋπνίες. Κάτι που μπορεί να μην ήξερες μέχρι σήμερα είναι ότι αυτό το μεταλλικό στοιχείο ενισχύει την παραγωγή μελατονίνης- της ορμόνης του ύπνου-, όταν λοιπόν δεν παίρνεις την απαραίτητη ποσότητα είναι πολύ πιθανό να πάσχεις από αϋπνίες ή γενικότερα να μην κοιμάσαι σωστά.

3. Έχεις αδύναμα νύχια

Η υγεία των νυχιών μας εξαρτάται άμεσα από το ασβέστιο, καθώς βοηθάει σημαντικά στη δημιουργία και την ενδυνάμωσή τους. Αν, π.χ. τα νύχια σου σπάνε/ ξεφλουδίζουν και δεν φαίνονται καθόλου υγιή, ενδέχεται να έχεις έλλειψη ασβεστίου.

4. Έχεις τερηδόνα

Όπως και τα νύχια, έτσι και τα δόντια χρειάζονται το ασβέστιο για να είναι δυνατά και γερά, για αυτό και όταν έχεις έλλειψη, ένα από τα πρώτα συμπτώματα είναι η ανάπτυξη τερηδόνας.

5. Έχεις απώλεια μνήμης

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι οθόνες που αντικρίζουμε όλη μέρα έχουν αλλάξει αρκετά τον τρόπο που απομνημονεύουμε πράγματα, ωστόσο αν έχεις έντονα σημάδια απώλειας μνήμης καλό είναι να μιλήσεις με κάποιο γιατρό και να κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις, γιατί η έλλειψη ασβεστίου ενδέχεται να οφείλεται για αυτό.