ΥΓΕΙΑ

7 συνήθειες που πρέπει να κόψεις εδώ και τώρα

Οι λίστες με τον διακριτικό τίτλο "to-do" είναι πλέον πολύ ξεπερασμένες. Οι CEO, αλλά και άνθρωποι εξειδικευμένοι στα της παραγωγικότητας, υποστηρίζουν πως το νέο, πολύ πιο αποτελεσματικό trend, είναι οι λίστες "not-to-do", οι οποίες θα σου χαρίσουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και ενέργεια για τα πράγματα που όντως θέλεις να κάνεις.

Πώς να φτιάξεις μια τέτοια λίστα; Μπορείς να ξεκινήσεις χρησιμοποιώντας τα ακόλουθα εννέα συχνά λάθη που όλοι λίγο πολύ κάνουμε στην καθημερινότητά μας και πρέπει να ελαττώσουμε. Βρες εκείνα που κάνεις κι εσύ, πρόσθεσε τα υπόλοιπα που νιώθεις ότι επιβαρύνουν το πρόγραμμά σου και σταμάτα να τα κάνεις.

Απαντάς σε κλήσεις από άγνωστους αριθμούς

Χάνεις τη συγκέντρωσή σου και πιθανότατα στην άλλη γραμμή θέλουν μόνο να σου κάνουν ακόμα μια πρόταση για το κινητό ή μια καινούρια πιστωτική κάρτα. Ακούς την “κασέτα” τους και το κλείνεις εκνευρισμένη. Καλύτερα να μην το είχε σηκώσει εξαρχής.

Τα emails είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις το πρωί ή το τελευταίο που κάνεις το βράδυ

Αν αρχίσεις πρωί πρωί με το να στέλνεις emails, ανακατεύονται οι προτεραιότητες που έχεις μέσα στη μέρα. Αν πάλι τα αφήσεις για αργά τη νύχτα, πιθανότατα θα έχεις αϋπνία. Δοκίμασε να στείλεις τα απαραίτητα μέιλς, την ώρα που τρως/θα έτρωγες το δεκατιανό σου.

Πας σε meetings που δεν έχουν ώρα λήξης

Ζήτα να ξέρεις από την αρχή πόσο χρόνο θα σου πάρει κάθε συνάντηση, ώστε να μπορείς πιο εύκολα να οργανώσεις την υπόλοιπη μέρα σου και να μην τρέχεις πανικόβλητη να βγεις πρώτη από την αίθουσα μετά τη λήξη του meeting.

Ασχολείσαι με ανθρώπους που περιφέρονται άσκοπα

Οι κουβεντούλες, παρά το υποκοριστικό τους, συνήθως παίρνουν πολύ περισσότερη ώρα απ’ όση νομίζεις. Φρόντισε λοιπόν όταν η συνάδελφός σου σου περιγράφει το νέο της φόρεμα, να την ενημερώσεις ότι έχεις λίγη δουλειά και αν θα μπορούσε να μιλήσετε λίγο αργότερα ή να είναι πιο σύντομη. Πρόσεξε μόνο μην είσαι αγενής.

Κοιτάς συνεχώς τα εισερχόμενά σου

Η ανανέωση του φακέλου των εισερχόμενων email σου μπορεί να σου γίνει εθισμός. Αντί λοιπόν να στέκεσαι συνέχεια πάνω απ’ το refresh, προτίμησε να βλέπεις τι καινούριο συμβαίνει στα emails σου μία με δύο φορές την ημέρα.

Φορτώνεσαι με πράγματα για να νιώσεις/δείξεις ότι δουλεύεις

Το να πελαγώνεις εξαιτίας του φόρτου εργασίας, δεν θα σε κάνει ούτε πιο αποδοτική, ούτε καλύτερη στη δουλειά σου. Θέσε προτεραιότητες και αντί να δουλεύεις πιο πολύ, προτίμησε να σκέφτεσαι περισσότερο.

Είσαι 24/7 εξαρτημένη από το κινητό σου

Διάλεξε τουλάχιστον μια μέρα της εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αφήνεις το κινητό σου στην άκρη και θα ασχολείσαι με κάτι πέρα από τα social media, τα emails, την τεχνολογία και τις τάσεις της μόδας. Ασχολήσου για παράδειγμα με τους ανθρώπους γύρω σου.