ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ TIPS

Νερό με μαγειρική σόδα: 4 τρόποι με τους οποίους σε βοηθά το νέο trend

Δεν χρειαζόσουν εμάς για να μάθεις ότι η μαγειρική σόδα έχει πολύ περισσότερες χρήσεις από το να μπαίνει στο φαγητό. Εδώ στο Ladylike, κατά καιρούς, έχουμε γράψει για πολλές από αυτές.

To ρόφημα «νερό με μαγειρική σόδα» δεν είναι και τόσο καινούριο. Αν συχνάζεις στο σπίτι της γιαγιάς σου ή κάποιας θείας με πολύ μερακλίδικα γιατροσόφια σίγουρα την έχεις ακούσει ως αντίδοτο στο φούσκωμα μετά το φαγητό.

Η Britt Brandon, διατροφολόγος και personal trainer, στο νέο της βιβλίο Baking Soda Fot Health, εγκωμιάζει την τόσο χρηστική, πλην παραμελημένη στα βάθη των ντουλαπιών της κουζίνας, σόδα ως ένα άκρως ευεργετικό ρόφημα για τον οργανισμό που μπορεί να προωθήσει την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού σου.

Να πώς ένα ποτήρι νερό με μαγειρική σόδα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

1. Σε ξεφουσκώνει

Το να μην μπορείς να χωνέψεις μπορεί να σε κάνει αντιπαραγωγική στη δουλειά, κακόκεφη, να σε κρατήσει άυπνη και τελικά, να σου χαλάσει την ημέρα για αρκετές ώρες. Αν καταλήγεις συχνά με φούσκωμα και καούρες(είτε επειδή όντως έφαγες πολύ, είτε επειδή έφαγες κάποια τροφή που προκαλεί φούσκωμα), η Brandon συμβουλεύει, κάθε πρωί να πίνεις ένα μεγάλο ποτήρι νερό μέσα στο οποίο θα έχεις διαλύσει 1 κ.γ. γλυκού σόδα. Αυτό θα ρυθμίσει το pH του πεπτικού συστήματος και θα διευκολύνει την πέψη μειώνοντας τα όξινα υγρά του στομάχου και ευνοώντας τη λειτουργία του εντέρου.

2. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος

Για άλλη μια φορά, ένα μεγάλο ποτήρι νερό με 1 κ.γ. γλυκού σόδα αποτοξινώνει το αίμα, βελτιώνει την κυκλοφορία εμποδίζοντας τον σχηματισμό θρόμβων. Η ομαλή καρδιαγγειακή λειτουργία είναι το μυστικό για να μειώσεις το ρίσκο εκδήλωσης καρδιακών νοσημάτων ή χρόνιων αναπνευστικών δυσλειτουργιών ή προβλημάτων στην κυκλοφορία του αίματος.

3. Βοηθά την υγεία των νεφρών σου

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Royal London Hospital, 134 ασθενείς με χρόνιες νεφροπάθειες οι οποίοι έπιναν καθημερινά μια μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας παράλληλα με την φαρμακευτική τους αγωγή, επιβράδυναν τη φθορά των νεφρών κατά 2/3 σε σχέση με όσους δεν έπιναν μαγειρική σόδα. Με μια κούπα νερό με 1 κ.γ. σόδα, σύμφωνα με την Brandon, ρυθμίζεις τα επίπεδα pH του οργανισμού σου, βελτιώνεις την ορμονική ισορροπία, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την ποιότητα του αίματος, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για να διατηρήσεις τα νεφρά σου υγιή.

4. Ανακουφίζει από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης γίνεται με τη σωστή διατροφή, αλλά αν χρειάζεσαι μια γρήγορη λύση μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα μέσα σε μισή κούπα νερό θα σε βοηθήσει να ανακουφιστείς άμεσα. 

Disclaimer! Μια γενική συμβουλή: Μην το παρακάνεις με τη μαγειρική σόδα αφού έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τα οξέα του στομάχου. Ως αντίδραση, το στομάχι σου παράγει ακόμα περισσότερα οξέα και κάπως έτσι ξεκινά ένας πολύ κακός φαύλος κύκλος.