TIPS

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις οδοντόβουρτσα

Η οδοντόβουρτσα είναι φοβερά απαραίτητη στη ζωή μας- αφενός γιατί μας βοηθάει να διατηρούμε τη στοματική μας υγιεινή και αφετέρου γιατί η παρουσία της στο μπάνιο ενός φρέσκου ζευγαριού μπορεί να κρίνει το μέλλον του (εντάξει, δεν έχει υπερδυνάμεις, αλλά παίζει και αυτή τη ρόλο της).

Αυτό το μικρό, πολύχρωμο εργαλείο, λοιπόν, με το οποίο έχουμε ΠΟΛΥ στενή σχέση δυστυχώς δεν το αλλάζουμε όσο συχνά πρέπει με αποτέλεσμα να μην καθαρίζουμε σωστά τα δόντια μας. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι ξεμαλλιασμένες τριχούλες στην οδοντόβουρτσα είναι η ένδειξη ότι ήρθε η ώρα να την αλλάξεις, ωστόσο τότε είναι ήδη αργά.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της Εθνικής Επιτροπής Στοματικής Υγείας ο μέσος χρόνος που αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερος από το συνιστώμενο, φτάνει στα 2 χρόνια! Κάθε πότε πρέπει να την αλλάζουμε; Κάθε 3- 4 μήνες, αλλά γενικά καλό είναι να την αλλάζεις όταν:

1. Έχει αλλάξει το σχήμα των ινών

Όταν οι εξωτερικές τριχούλες έχουν κλίση προς τα έξω και ανοίγουν το πλύσιμο τον δοντιών δεν είναι πια σωστό, οπότε οι πιθανότητες να ερεθίσεις τα ούλα σου είναι πολύ μεγάλες.

2. Μετά από κρύωμα

Το ήξερες πως μετά από κάποιο κρύωμα, ίωση ή στοματίτιδα πρέπει να αλλάξεις την οδοντόβουρτσά σου; Όσο καλά και να την ξεπλένεις τα μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν για αυτό μετά από οποιαδήποτε ασθένεια του αναπνευστικού ή μυκητίαση πρέπει να την αλλάζεις.

3. Αν την έχει χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος

Κανείς, ΚΑΝΕΙΣ δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την οδοντόβουρτσά σου ώστε να αποφύγεις τον κίνδυνο μετάδοσης ορισμένων παθογόνων μικροβίων, που προκαλούν ουλίτιδα ή και άλλες ασθένειες.