WELLNESS

Πώς να ξεκινήσεις την ημέρα σου σωστά και οργανωμένα (για να τα προλάβεις όλα)

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, είναι γνωστό αυτό. Από την άλλη, όπως στρώνεις κοιμάσαι. Εντάξει, αρκετά με τα γνωμικά. Θα σου μιλήσω με γεγονότα. Για πολλά χρόνια, ξυπνούσα ένα τέταρτο πριν φύγω από το σπίτι. Όλα γίνονταν στο πόδι και μοιραία σχεδόν τίποτα δεν πήγαινε καλά μετά από αυτό και για πολλές ώρες ακόμα. Όποιος βιάζεται, σκοντάφτει (να 'το πάλι!). Αλλά πλέον, καμία μέρα μου δεν ξεκινάει και δεν εξελίσσεται χωρίς οργάνωση.

Δεν είμαι control freak, μην φανταστείς. Απλά ακολουθώ τα σωστά βήματα ώστε να γίνουν όλα γρήγορα και απολύτως σωστά, από νωρίς. Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωνε. Από αύριο θα είσαι άλλος άνθρωπος. Πιο οργανωτική, πιο κουλ και λιγότερο βιαστική.

#1 Ξυπνάς 10 λεπτά νωρίτερα. Μπορείς

Κανόνας πρώτος: μακριά το δάχτυλο από το snooze. Το snooze κλείνει σπίτια, καταστρέφει καριέρες, αμαυρώνει υπολήψεις. Προφανώς και είμαι υπερβολική αλλά πώς αλλιώς να σε αποτρέψω από αυτή την μοιραία κίνηση:

Τι κερδίζει ξυπνώντας 10 λεπτά νωρίτερα; τονώνεις το βιολογικό σου ρολόι, ανανεώνεις τους καρδιακούς σου ρυθμούς, συν ότι έχεις χρόνο για να χουζουρέψεις και λιγάκι. Σου μιλάω εκ πείρας.

#2 Φτιάχνεις ένα “έξυπνο” υγιεινό πρωινό

Αφού λοιπόν καταφέρεις και σηκωθείς από το κρεβάτι στην ώρα σου και όχι με χρονοκαθυστέρηση γιατί σε πλάκωσε το πάπλωμα, περνάς με άνεση χρόνου στην επόμενη φάση. Πρωινό.

Ναι υπάρχει πάντα η λύση να αρπάξεις μια ζαμπονοτυρόπιτα από το φούρνο, να μπουκωθείς με 2 κομμάτια κέικ ενώ οδηγείς, να μην φας τίποτα, και άλλα τέτοια ανθυγιεινά. Γιατί να το κάνεις αυτό στον οργανισμό σου; το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και σου αξίζει να το φας σαν άνθρωπος. Δεν θέλει κόπο, τρόπο θέλει. Πόσο χρόνο να σου πάρει να ρίξεις ένα γιαούρτι στο μπολ, να κόψεις ένα μήλο και λίγο ψωμάκι; Τον χυμό και τον καφέ τα πίνεις κι όσο ετοιμάζεσαι. Είπαμε, μερακλίδικο πρωινό, αλλά δεν είναι και Κυριακή, μια δόλια καθημερινή ημέρα παλεύουμε να αδράξουμε.

Αφού λοιπόν φας το πρωινό σου, περνάς στην επόμενη πίστα, η οποία για τις περισσότερες από εμάς είναι κάπως πιο χρονοβόρα. Τι φοράμε τώρα άραγε;

#3 Ετοιμάζεις τα ρούχα αποβραδίς

Πολύ σημαντικό σημείο, την προσοχή σου παρακαλώ. Το μυστικό είναι ένα: με το μπανάκι και την επιλογή ρούχων να ‘χεις τελειώσει από το προηγούμενο βράδυ. Τα διλήμματα “φούστα ή παντελόνι” στις 8 η ώρα το πρωί δεν βγάινουν σε καλό. Πριν κοιμηθείς λοιπόν, κι αφού κάνεις το μπάνιο σου, ανοίγεις την ντουλάπα και επιλέγεις συνολάκι, χωρίς να σε βιάζει κανένας. Μην το αφήσεις για το πρωί, θα το κάνεις βιαστικά και παίζει να φύγει από το σπίτι τσαλακωμένα ρούχα, αν δεν προλάβεις να τα πατήσεις με το σίδερο. Γιατί να αγχωθείς για κάτι τέτοιο;

#4 Επιλέγεις τη σωστή οδοντόβουρτσα

Οργάνωση δεν σημαίνει μόνο “σωστή διαχείριση χρόνου”, αλλά και η επιλογή των σωστών “εργαλείων” ώστε να γίνει η ζωή σου πιο εύκολη κι εσύ πιο πρακτική. Αν το καλοσκεφτείς, πολλές φορές κάνεις τα πράγματα βιαστικά. Δεν αναφέρομαι μόνο στις δουλειές, αλλά στις περισσότερες δραστηριότητές σου. Τρως “στο πόδι”, δεν περιποιείσαι το δέρμα σου αφού δεν έχεις χρόνο ούτε την κρέμα ν’ απλώσεις σωστά. Και πλένεις τα δόντια σου όπως όπως. Αποτέλεσμα; μια “θάλασσα” από μισοτελειωμένες δουλειές, κι εσύ μέσα τους πελαγωμένη. Αποτέλεσμα. Όταν πας στον οδοντίατρο για τον καθιερωμένο καθαρισμό, εκείνος να σε πληροφορεί πως δεν πλένεις τα δόντια σου σωστά. Και να η ουλίτιδα, και να η πλάκα και να η κακοσμία. Το καλό πλύσιμο των δοντιών, είναι ζωτικής σημασίας για τη στοματική σου υγιεινή. Πώς αλλιώς θα απομακρυνθούν τα βακτήρια που έχουν αναπτυχθεί στο στόμα σου κατά τη διάρκεια της νύχτας; Ειδικά το πρωί, το πλύσιμο των δοντιών είναι επιτακτικό. Και δε θέλει βιασύνες. Απαιτεί μια σωστή οδοντόβουρτσα που θα καθαρίσει τα δόντια σου σωστά, κι όχι με λάθος τρόπο.

Χρειάζεσαι μία σωστή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, όπως η Philips Sonicare. Προσωπικά εμπιστεύομαι την DiamondClean κι έχω τους λόγους μου.

Ο χρόνος για το πλύσιμο των δοντιών είναι εξ’ ορισμού περιορισμένος. Όταν χρησιμοποιούσα συμβατική οδοντόβουρτσα συχνά έπλενα ασυναίσθητα μόνο τα μπροστινά δόντια. Θυμόμουν να φτάσω μέχρι τα πίσω δόντια λιγότερο συχνά και τις περισσότερες φορές οι κινήσεις μου ήταν απότομες και λαθος. Βάζοντας την Philips Sonicare στην καθημερινή μου ρουτίνα, όλα έγιναν πιο σωστά.

Κυρίως γιατί μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα  έχει σχεδιαστεί για να κάνει τη σωστή κίνηση. Η επαναφορτιζόμενη οδοντόβουρτσα Philips Sonicare DiamondClean, διαθέτει 5 προγράμματα λειτουργίας και 2 κεφαλές βουρτσίσματος. Η συσκευασία περιλαμβάνει μια γυάλινη βάση φόρτισης σε πρωτότυπο σχήμα ποτηριού, την οποία κρατάς στο σπίτι, αλλά και μία θήκη φόρτισης με USB για να μπορείς να την παίρνεις παντού μαζί σου.

Θες κι άλλα; αφαιρεί έως και 7 φορές περισσότερη οδοντική πλάκα και ειδικά στα πιο δύσκολα σημεία επιτυγχάνει έως και 100% καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με τις συμβατικές οδοντόβουρτσες. Διαθέτει 5 διαφορετικές λειτουργίες (Καθαρισμός, Λεύκανση, Γυάλισμα, Φροντίδα των ούλων, Ευαίσθητα δόντια) και βελτιώνει την υγεία των ούλων σε μόλις 2 εβδομάδες ενώ αποδεδειγμένα λευκαίνει τα δόντια σε μόλις 1 εβδομάδα.

Παραδέξου το, σου έχει συμβεί να γυρνάς σπίτι αργά το βράδυ και το να βουρτσίσεις τα δόντια σου να σου φαντάζει σαν ένα μαρτύριο που θες ν’ αποφύγεις. Με τη DiamondClean το βούρτσισμα αναβαθμίζεται τόσο πολύ που ξαφνικά η πιο βαρετή συνήθεια του κόσμου, αποκτά ενδιαφέρον. Κι όπως σου είπα και λίγο πιο πάνω, δεν χρειάζεται ν’ ανησυχείς για το αν πλένεις τα δόντια σου σωστά ή όχι. Τα κανονίζει όλα εκείνη…