ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Γιατί νιώθεις συνέχεια κουρασμένη;

Η καθημερινότητα είναι πολύ σκληρή και πολλές φορές τρέχουμε σαν τρελές για να προλάβουμε να κάνουμε τα πράγματα που θέλουμε με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας να καταρρέουμε στον καναπέ από την κούραση. Αν όμως έχεις παρατηρήσει ότι είσαι συνέχεια κουρασμένη (όσο και να κοιμάσαι) τότε πρέπει να σκεφτείς καλά τι κάνεις ή δεν κάνεις και γιατί δεν ξεκουράζεσαι με τίποτα. Παρακάτω θα βρεις 8 πιθανούς λόγους που σε ρίχνουν σωματικά αλλά και ψυχολογικά.

1. Αφυδάτωση

Ακόμα και λίγο να είναι αφυδατωμένος ο οργανισμός σου μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς κόπωση και κατήφεια. Οι πονοκέφαλοι είναι επίσης ένδειξη ότι δεν ενυδατώνεσαι σωστά για αυτό πάρε το μπουκαλάκι δίπλα σου και προσπάθησε να πίνεις τουλάχιστον 1, 5 λίτρο τη μέρα.

2. Δεν κοιμάσαι σωστά

Αν δεν έχεις σταθερό πρόγραμμα ύπνου ο οργανισμός σου δεν ξεκουράζεται όπως πρέπει και αν μάλιστα δεν ξαπλώνεις και με σωστό τρόπο επηρεάζεις σημαντικά τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σου υγεία.

3. Έχεις σύνδρομο υπνικής άπνοιας

Μπορεί να νομίζεις ότι κοιμάσαι όσες ώρες χρειάζεσαι αλλά η ποιότητα του ύπνου σου δεν εξαρτάται από τη διάρκεια. Όταν πάσχεις από υπνική άπνοια η αναπνοή σου διακόπτεται ή εξασθενεί για 10-15” μπορεί και πάνω από 10 φορές την ώρα, κάτι που μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα σου και διαταράσσει την οξυγόνωση των οργάνων σου, όπως της καρδιάς και του εγκεφάλου.

4. Δεν τρως σωστά

Όταν τρως λίγο προφανώς δεν θα έχεις αρκετή ενέργεια για να λειτουργήσεις κανονικά μέσα στη μέρα, το ίδιο συμβαίνει και όταν δεν τρως σωστά. Βάλε πρωτεΐνες στη διατροφή σου, όπως αυγά- ψάρια και κρέας αλλά και καλά λιπαρά, όπως αβοκάντο και ξηρούς καρπούς και θα δεις τη διαφορά. Προτίμησε επίσης καλούς υδατάνθρακες (φρούτα, δημητριακά ολικής) και απόφυγε τη ζάχαρη γιατί θα σου προκαλέσει χειρότερα συμπτώματα κούρασης.

5. Έχεις αναιμία

Αυτός είναι ίσως ο πιο συνηθισμένος λόγος που σε κάνει να αισθάνεσαι μονίμως κουρασμένη. Η έλλειψη σιδήρου σε ρίχνει αρκετά για αυτό και χρειάζεται να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα διατροφής- αφού συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

6. Δεν γυμνάζεσαι αρκετά

Μπορεί να σου φαίνεται αντιφατικό, αλλά αν ρωτήσεις κάποιον που γυμνάζεται τακτικά θα σου πει ότι έχει περισσότερη ενέργεια- άσχετα αν κουράζεται στο γυμναστήριο. Όταν λοιπόν λιώνεις μονίμως στον καναπέ και δεν κάνεις την παραμικρή γυμναστική ο οργανισμός σου πέφτει σε αδράνεια.

7. Έχεις υποθυρεοειδισμό

Ο θυρεοειδής ελέγχει το πόσο αργά ή γρήγορα μετατρέπει ο οργανισμός σου τα διαθέσιμα καύσιμα σε ενέργεια και ο υποθυρεοειδισμός σημαίνει ότι υπολειτουργεί και έχεις πιο αργό μεταβολισμό. Αν η κόπωση συνοδεύεται από αύξηση του σωματικού βάρους πρέπει να πας σε ένα γιατρό για να τσεκάρεις την κατάσταση του θυρεοειδή σου.

8. Έχεις κατάθλιψη

Αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατάθλιψη έχει μόνο ψυχολογικέ επιπτώσεις ενώ στην πραγματικότητα έχει και σωματικές. Αν δεν έχεις όρεξη να κάνεις τίποτα, να φας και έχεις συχνούς πονοκεφάλους για αρκετό καιρό καλό θα ήταν να επισκεφτείς κάποιο γιατρό.