ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πως το μέγεθος του στήθους σου επηρεάζει τον εγκέφαλό σου

''Πολύ μεγάλο'', ''Μοιάζει με μικρά λεμονάκια'', ''Το ένα είναι μεγαλύτερο'', ''Έχω άσχημες ρώγες'' είναι μόνο μερικές από τις εκφράσεις που έχω ακούσει να χρησιμοποιούν διάφορες φίλες μου για να περιγράψουν το στήθος τους.

Δυστυχώς οι περισσότερες γυναίκες δεν είναι ικανοποιημένες με το μέγεθος ή την εμφάνιση του στήθους τους κάτι που οφείλεται στα πρότυπα ομορφιάς που έχουν ορίσει τα μέσα και η βιομηχανία της μόδας. Σύμφωνα με μια έρευνα το 70% των γυναικών δήλωσαν ότι δεν τους αρέσει το στήθος τους και ότι θα το άλλαζαν αν μπορούσαν. Δεν είναι να απορεί κανείς που η πλαστική στήθους εξακολουθεί να είναι νούμερο ένα στην κατηγορία των πιο συχνών αισθητικών επεμβάσεων στην Αμερική τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Αυτό όμως που δεν σχολιάζει κανείς είναι πως επηρεάζει την ψυχολογία μιας γυναίκας η σχέση που έχει με το στήθος της, όταν αυτό δεν είναι όπως θα ήθελε. Πολλές γυναίκες βασανίζονται και κατηγορούν το στήθος τους γιατί θεωρούν πως εκείνο φταίει για οτιδήποτε δεν πάει  καλά στη ζωή τους. Οι επιρροές που δέχονται καθημερινά οι γυναίκες από την ποπ κουλτούρα τις κάνουν να πιστεύουν πως αν δεν μοιάζουν με την χ, ψ τραγουδίστρια/ ηθοποιό είναι αυτομάτως λιγότερο σέξι και όμορφη.

Μια έρευνα που έγινε το 2014 μάλιστα αποκάλυψε πως γυναίκες με ασύμμετρο ή μεγάλο στήθος είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν καταθλιπτικές τάσεις, χαμηλή αυτοεκτίμηση και προβλήματα κοινωνικοποίησης. Και επειδή δεν έφταναν όλα αυτά νιώθουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο γιατί δεν μπορούν να βρουν ρούχα και σουτιέν που να ταιριάζει σωστά στο στήθος τους.

Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι αν δεν αποδεχτούμε ότι υπάρχουν τόσα διαφορετικά μεγέθη στήθους όσες και οι γυναίκες δεν πρόκειται να αλλάξει η ψυχολογία μας προς το καλύτερο.