TIPS

Πες αυτή τη λέξη σε έναν νάρκισσο και θα τον δεις να χάνει την ψυχραιμία του

Όλοι έχουμε ψήγματα (ή και πιο μεγάλα κομμάτια) ναρκισσισμού στο αίμα μας. Όλοι έχουμε την ανάγκη να αισθανόμαστε ξεχωριστοί και όλοι χρειαζόμαστε την προσοχή και την αναγνώριση των άλλων. Το θέμα είναι να μην αφήνουμε τον εγωιστή εαυτό μας να επικρατεί της λογικής, της αλληλεγγύης, της σκέψης για τον άλλον, της μετριοφροσύνης και, τέλος πάντων, όσων στοιχείων συνθέτουν μια πιο υγιή προσωπικότητα.

Η Susan Krauss Whitbourne, δόκτωρ ψυχολογίας και εγκεφαλικής λειτουργία, γράφοντας στο Psyshology Today, ορίζει τον ναρκισσισμό ως «μια πολύ εξέχουσα άποψη που έχει κάποιος για την μοναδικότητά του» και εξηγεί ότι οι άνθρωποι που έχουν υψηλό το αίσθημα του ναρκισσισμού πιστεύουν ότι αξίζουν την προσοχή και την αναγνώριση περισσότερο από τον καθένα.

Φυσικά αν το πεις αυτό σε έναν ή μία νάρκισσο θα σπεύσει να σου απαντήσει «Τι; Ποιος; Εγώ; Εγώ δεν είμαι έτσι». Εκτός όμως από να αποκαλέσεις έναν νάρκισσο «νάρκισσο» δίνοντάς του και τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν τη φήμη του, ένας νάρκισσος δεν αντέχει και άλλα πράγματα. Ή μάλλον λέξεις. Και συγκεκριμένα μία.

Αυτή είναι η λέξη «όχι». Σε οποιοδήποτε πλαίσιο. Από το «όχι, δεν επιτρέπεται να το κάνεις αυτό» μέχρι το «όχι, είσαι λάθος». Όπως επισημαίνει η Dr. Whitbourne, αυτό συμβαίνει επειδή «όσο σκληρό είναι για έναν νάρκισσο να δέχεται οποιαδήποτε είδους κριτική, άλλο τόσο είναι να δεχτούν το ”όχι” ως απάντηση».

 

Το «όχι» ισούνται με απόρριψη και η απόρριψη είναι δυσβάσταχτη για έναν νάρκισσο. Σε έρευνα του 2016 που είχε πραγματοποιήσει το Πανεπιστήμιο του Kentucky με σκοπό να αναλύσει τις αντιδράσεις των νάρκισσων όταν πιστεύουν ότι τους απορρίπτουν, η λέξη «όχι» είχε ως άμεση αντίδραση την αφύπνιση των εκδικητικών συναισθημάτων. Σύμφωνα με τους εισηγήτες της έρευνας, David Chester και C. Nathan DeWal, αυτή η αντίδραση προέρχεται από την παιδική ηλικία και από την σχέση με τους γονείς. 

Αυτοί που έχουν πιο έντονη αντίδραση στο ”όχι” είναι πιο πιθανό να είχαν γονείς που δεν είχαν μια σταθερή αντιμετώπιση μαζί τους, αλλά ήταν περισσότερο, μια ζέστη, μία κρύο.

Τώρα που έχεις υπόψιν σου ένα βασικό τρόπο να αναγνωρίσεις έναν νάρκισσο να σου πούμε και μερικά ακόμα.

1. Ηγετική προσωπικότητα και επίκληση στον εαυτό του ως αυθεντία

Αλήθεια, θεωρεί τον εαυτό του σπουδαίο και μάλιστα με τον πιο αυθεντικό, ειλικρινές και γνήσιο τρόπο που μπορεί να το νιώσει κάποιος.

2. Επιβεβαίωση μέσω της αναγνώρισης

Ο πιο αξιόπιστος τρόπος να καταλάβει αν όντως είναι καλός σε αυτό που κάνει είναι επειδή του το επιβεβαιώνουν οι άλλοι γύρω του.

3. Αυτοθαυμασμός και ματαιοδοξία

Πιστεύει ότι αν ήταν εκείνος υπεύθυνος, ο κόσμος θα ήταν ένα πολύ καλύτερο μέρος.

4. Επιδειξιομανία

Έχεις μια ιστορία; Πάντα θα έχει μια καλύτερη (και πιο συνταρακτική).

5. Άμετρες φιλοδοξίες

Θέλει να φτάσει ψηλά, εκεί που οι άλλοι δεν μπορούν ή φοβούνται. Να γίνει ακόμα πιο ισχυρός, πιο «μεγάλος», πιο πλούσιος, πιο «θέλω να τα έχω όλα δικά μου».