ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 τρόποι να συμπεριφέρεσαι καλύτερα στον εαυτό σου (γιατί το αξίζεις)

Σκέψου την πιο κοντινή σου φίλη, για την οποία θα έκανες τα πάντα για να την βοηθήσεις αν περνούσε κάτι άσχημο στη ζωή της. Θεωρητικά το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι τι μπορείς να κάνεις για να την κάνεις να νιώσει λίγο καλύτερα, ωστόσο αν στη θέση της ήσουν εσύ, το πιο πιθανό είναι να αγνοούσες τις ανάγκες σου.

Όσο σκληρό και να σου ακούγεται, αυτή είναι η πικρή αλήθεια, αλλά όπως έχει πει και η θεά RuPaul,

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να αποκτήσεις καλύτερη σχέση με τον εαυτό σου;

1. Μην σου μιλάς άσχημα

Το Α και το Ω για να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου είναι να μάθεις να του μιλάς όμορφα και να αγνοείς την εκνευριστική φωνούλα στο κεφάλι σου, που επιμένει ότι δεν θα τα καταφέρεις. Συμπεριφέρσου όμορφα σε σένα και σταμάτα να σε ‘χτυπάς’ κάθε φορά που κάτι δεν πάει όπως είχες υπολογίσει- μίλα όπως θα μιλούσες στην κολλητή σου ύστερα από μια ατυχία και θα δεις τη διαφορά.

2. Υποστήριξε τον εαυτό σου

Αν δεν είσαι με το μέρος σου ποιος θα είναι; Μην είσαι αρνητική και προσπάθησε να ενθαρρύνεις τον εαυτό σου όποτε ξεκινάς κάποιο project ή οτιδήποτε άλλο, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια και υπάρχει κίνδυνος να μην πάει πολύ καλά. Στην τελική δεν υπάρχουν λάθη, αλλά ευκαιρίες να βελτιωθείς μέχρι να τα καταφέρεις!

3. Κράτα ημερολόγιο

Νιώθεις ότι θα σκάσεις αν δεν πεις ορισμένα πράγματα αλλά παράλληλα δεν θέλεις να χαλάσεις τις σχέσεις σου και να τσακωθείς με το χ, ψ άτομο που σου προκαλεί αυτά τα αρνητικά συναισθήματα; Δεν υπάρχει λόγος να πιέζεσαι και να υπονομεύεις την ψυχολογία σου- ξεκίνα ένα ημερολόγιο. Σημείωνε ό,τι σε στεναχωρεί και σε κάνει να μειώνεις τον εαυτό σου και μετά μελέτησέ τα ώστε α) να αναγνωρίσεις τους λόγους που σε οδήγησαν να νιώσεις έτσι, β) να συνειδητοποιήσεις τις επιπτώσεις στην ψυχολογία σου και γ) να διαχειριστείς την κατάσταση με ψυχραιμία.

4. Κάνε διαλογισμό

Μπορεί να σου φαίνεται αστείο, αλλά ο διαλογισμός όντως βοηθάει- ειδικά αν έχεις πολλά στο κεφάλι σου. Βρες κάποιο βιβλίο ή συμβουλεύσου κάποιον online οδηγό και θα δεις πως θα αρχίσει να αλλάζει σταδιακά η στάση ζωής σου.

5. Φρόντισε τον εαυτό σου

Κάνε ό,τι θεωρείς καλύτερο για σένα, είτε αυτό είναι να πας για μασάζ ή να λιώσεις στον ύπνο ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο. Πρόσεξε μόνο να αποφύγεις τα μικρά και αθώα δώρα, όπως τα ψώνια στα μαγαζιά ή γλυκό από το αγαπημένο σου μαγαζί, γιατί αυτό δεν είναι σημάδι φροντίδας αλλά προσπάθειας να ξεχάσεις ό,τι σε ενοχλεί.

6. Συγχώρεσε τα λάθη σου

Όπως είπαμε και νωρίτερα ΜΗΝ ΧΤΥΠΑΣ τον εαυτό σου για λάθη ή κακές αποφάσεις του παρελθόντος. Πάνε, πέρασαν- πλήγωσαν κόσμο ή/ και εσένα; Πιθανώς, ναι. Μπορείς να γυρίσεις πίσω το χρόνο και να τα αλλάξεις; Όχι (εκτός αν είσαι ο Dr. Who και δεν μας το έχεις πει). Όλοι κάνουμε λάθη, το θέμα είναι τι κάνουμε για να τα διορθώσουμε και πως αντιμετωπίζουμε μελλοντικά τις καταστάσεις.

7. Αναγνώρισε τα δυνατά σου σημεία

Έχουμε την τάση να υπερθεματίζουμε τα αρνητικά μας σημεία και να ξεχνάμε όλα αυτά στα οποία είμαστε καλές. Δυστυχώς, οι περισσότεροι μεγαλώσαμε πιστεύοντας ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί για να κάνουμε ό,τι θέλουμε με αποτέλεσμα να υπομονομεύουμε τον εαυτό μας ασυνείδητα. Για αυτό, πάρε μια βαθιά ανάσα, κοιτάξου στον καθρέφτη και πες δυνατά γιατί πιστεύεις στον εαυτό σου.