TIPS

Γιατί πρέπει να κάνεις ντους με κρύο νερό το πρωί;

Αν η ιδέα και μόνο ότι κάνεις ντους με κρύο νερό σε κάνει να ανατριχιάζεις τότε α) σε νιώθω απόλυτα β) αν και σε νιώθω να σου πω πως από αύριο το πρωί καλό θα ήταν να γυρίσεις τη βρύση από την άλλη μεριά γιατί το ζεστό νερό ναι μεν είναι πιο ανακουφιστικό και απολαυστικό, αλλά η πρωινή ψυχρολουσία έχει πολλαπλά οφέλη για σένα. Σφίξε τα δόντια για λίγα λεπτάκια, υπάρχουν λόγοι σοβαροί. Όπως:

Το κρύο ντους είναι αγχολυτικό

Έχεις σηκωθεί με άγχος ή νευράκια; Κάνε ένα κρύο ντους και θα σου περάσουν όλα. Όχι, δεν είμαι σαδίστρια, δεν θέλω το κακό σου. Οι έρευνες αναφέρουν πως το κρύο νερό μας κάνει πιο ανθεκτικούς στο άγχος, επιδρώντας θετικά στο νευρικό μας σύστημα, πως μειώνει το ουρικό οξύ αυξάνοντας τη γλουταθειόνη, οργανική χημική ένωση με σημαντική αντιοξειδωτική δράση στους ζωντανούς οργανισμούς. Εκτός από “αρνάκι” θα είσαι και πιο υγιής, αφού το κρύο νερό μας κάνει λιγότερο επιρρεπείς στις ασθένειες. Έχει καταγραφεί πως όσοι κολυμπούν τακτικά σε παγωμένο νερό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, έχουν πολύ λιγότερα συμπτώματα οξειδωτικού στρες.

Κάνει καλό στο δέρμα και τα μαλλιά

Πολλές γυναίκες ορκίζονται στα οφέλη που προσφέρει το παγωμένο νερό όσον αφορά στην επιδερμίδα τους, σε πρόσωπο και σώμα. Το ξέρεις ήδη, είναι βάλσαμο για τις σακούλες κάτω από τα μάτια, βελτιώνει την εικόνα του δέρματος εκεί όπου υπάρχει κυτταρίτιδα, τσιτώνει την περιοχή του στήθους. Αξίζει τον κόπο. Παράλληλα, κάνει τα μαλλιά να δείχνουν πιο λαμπερά και υγιή. Ακόμα κι αν δεν μπορείς ν’ αντέξεις το κρύο νερό από την αρχή μέχρι το τέλος του μπάνιου σου, προσπάθησε να το ολοκληρώσεις μ’ αυτό κι έχε έτοιμη την πετσέτα.

Σε κάνει πιο τολμηρή

Δεν είναι εύκολο αυτό που σου ζητάω να κάνεις, το ξέρω. Αλλά αν ξεπεράσεις το πρώτο σοκ (το οποίο παρεμπιπτόντως αυξάνει τη συνολική πρόσληψη οξυγόνου και την αιμάτωση της καρδιάς), θα νιώθεις πολύ δυνατή, φουλ στην ενέργεια και περήφανη που τα κατάφερες. Ποιος σε πιάνει μετά…