ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Προπόνηση με βάρη: Πόσο βάρος πρέπει να σηκώνεις αν ξεκινάς τώρα τη γυμναστική

Τελευταία το ακούς και το διαβάζεις συνέχεια. Τα βάρη κάνουν δουλειά. Ενδυναμώνουν, σε βοηθούν να κάψεις περισσότερες θερμίδες, αλλάζουν και σμιλεύουν εκ νέου το σώμα αναδεικνύοντας τέλεια τις καμπύλες σου. Αποφάσισες λοιπόν να τους δώσεις μια ευκαιρία.

Να ‘σαι λοιπόν, στο γυμναστήριο, με το κολάν ή το σορτσάκι σου, ένα μπουκαλάκι νερό και μια πετσέτα, έτοιμη να σηκώσεις στις πλάτες σου τα βάρη αυτού του κόσμου (εντάξει όχι, αλλά κατάλαβες). Ποια να πιάσεις όμως; Τι είδος; Και πόσα κιλά; Μην αγχώνεσαι. Ο Joel Freeman, personal trainer με εξειδίκευση στα βάρη, είναι εδώ για να λύσει όλες τις απορίες σου.

Για εσένα που είσαι αρχάρια ακόμα στην «βαριά» γυμναστική (ή επιστρέφεις μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας), ο Joel προτείνει να πιάσεις αλτήρες (τα απλά βαράκια) από 2.5 έως 8 κιλά (στο κάθε χέρι). Το βάρος που θα επιλέξεις, στην πραγματικότητα, εξαρτάται από το είδος της άσκησης που θα κάνεις. Μπορεί, για παράδειγμα, να μπορείς όντως να σηκώσεις ακόμα και 5 κιλά βάρος στο κάθε χέρι γυμνάζοντας δικέφαλους, αλλά στις ασκήσεις τρικέφαλων να μην το αντέχεις και να πρέπει να πάρεις κάτι πιο ελαφρύ.

Πάντα χρειάζεται να προσαρμόσεις το βάρος που σηκώνεις και με τις επαναλήψεις που αντέχεις να κάνεις. Αν, δηλαδή, με 5 κιλά στο κάθε χέρι δεν βγάζεις πάνω από 8 επαναλήψεις, καλύτερα να πας σε κάτι πιο ελαφρύ.

Προφανώς, με την πάροδο του χρόνου και την τακτική εξάσκηση, οι αντοχές σου θα αυξηθούν. Θα το καταλάβεις όταν θα δεις ότι μπορείς να βγάλεις ψιλοάνετα π.χ. 3 σετ των 10 επαναλήψεων. Οπότε το καλύτερο (και πιο ασφαλές) που μπορείς να κάνεις είναι να το πας σταδιακά.