ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Σου αρέσει το τρέξιμο; Αυτή η κίνηση θα σου χαρίσει δυνατά γόνατα και (bonus) συγκλονιστικούς μηρούς

Shutterstock

Αν τρέχεις και μάλιστα συχνά και μάλιστα σε χώρους όπου συναντάς και άλλους δρομείς (π.χ. γήπεδα, πάρκα κ.α.), σίγουρα θα έχεις πέσει πάνω σε συζητήσεις που αφορούν τις συνέπειες του τρεξίματος στα γόνατα. Ίσως το αυτί σου να έχει πιάσει φράσεις όπως «runner’s knee» ή «το γόνατο του δρομέα».

Έτσι ονομάζεται το σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου ή -χωρίς γλωσσοδέτη- χονδροπάθεια επιγονατίδας και συμβαίνει λόγω της συχνής κάμψης του γονάτου η οποία ερεθίζει το νευρικό σύστημα της επιγονατίδας.

Οι πιθανότητες να νιώσεις αυτή την ενόχληση αυξάνονται α. αν είσαι γυναίκα και β. αν έχεις αδύναμους τετρακέφαλους μυς (οι μυς στο πίσω μέρος του μηρού) γεγονός που δυσκολεύει την επιγονατίδα να μετακινηθεί σωστά.

Πού καταλήγουμε; Ότι όσο πιο γυμνασμένοι τετρακέφαλοι, τόσο πιο χαρούμενα γόνατα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενδυναμώσεις αυτούς τους μυς, αλλά αυτή η άσκηση ανήκει στη λίστα με τις πιο «δυνατές». Προλαμβάνει το γόνατο του δρομέα και σε βοηθά να χτίσεις συγκλονιστικούς τετρακέφαλους.

Shutterstock

 

Μιλάμε για το wall sit (κάθισμα στον τοίχο). Φαίνεται απλό και ανώδυνο. Δεν είναι. Αρκούν μερικά δευτερόλεπτα με εσένα κολλημένη με την πλάτη στον τοίχο για να νιώσεις το «κάψιμο» να διατρέχει το μυικό σύστημα των μηρών σου. Θα καίει, αλλά θα δεις αποτέλεσμα.

Πώς θα το κάνεις σωστά:

1. Στάσου όρθια με τα πόδια σου ανοιχτά στο πλάτος της λεκάνης. Στήριξε την πλάτη σου σε έναν τοίχο. Γλιστρώντας την πλάτη σου προς τα κάτω και λυγίζοντας τα γόνατά σου φέρε το σώμα σου σε καθιστή θέση μέχρι να σχηματίσεις γωνία 90 μοιρών. Οι αρθρώσεις του γονάτου πρέπει να είναι πάνω από τις αρθρώσεις του αστραγάλου οπότε μπορεί να χρειαστεί να τοποθετήσεις τα πόδια σου λίγο πιο μακριά ώστε να προκύψει μια σωστή ευθυγράμμιση.

2. Μείνε σε αυτή τη θέση για 30 με 60 δευτερόλεπτα.