ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Μα καλά τι έχουν πάθει όλοι με το ΗΙΙΤ;

Όσο παράλογο κι αν ακούγεται σε πολλούς (Δέσποινα Δημά, σε εσένα απευθύνομαι) αγαπώ τη γυμναστική. Από μικρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου να δοκιμάζει διαφορετικά αθλήματα και να τρέχει από τη μία δραστηριότητα στην άλλη. Ποτέ δεν την αντιμετώπιζα ως κάτι αναγκαστικό, που απλά θα με βοηθούσε να αδυνατίσω. Για εμένα ήταν τρόπος ζωής. Και λέω ήταν γιατί με τους τρελούς ρυθμούς της καθημερινότητας πλέον την έχω αφήσει στην άκρη (shame on me).

Με το που έσκασε, λοιπόν, η πρόταση από μια φίλη μου να πάμε να δοκιμάσουμε το ΗΙΙΤ είπα γιατί όχι; Ήρθε η ώρα να ”ξεσκουριάσω” και να ρίξω τη Δημά κατευθείαν στα βαθιά. Πώς αλλιώς θα έπαιρνε άλλωστε την απόφαση να ξεκινήσει γυμναστική;

Πριν φορέσω τα αθλητικά μου είπα πρώτα να ψάξω τι ακριβώς είναι αυτό που πρόκειται να δοκιμάσω (ναι googlάρω τα πάντα, από ασθένειες μέχρι ό,τι μπορείς να φανταστείς). Eν ολίγοις, λοιπόν, το ΗΙΙΤ είναι μια υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση της οποίας η φιλοσοφία είναι αρκετά διαφορετική από άλλων αερόβιων προγραμμάτων. Στο HIIT η αερόβια άσκηση έχει μεγαλύτερη ένταση και μικρότερη διάρκεια από ότι αερόβια χαμηλής έντασης και μεγαλύτερης διάρκειας.

Δεν ακούγεται άσχημο ε; Η αλήθεια είναι ότι δεν ψάξαμε ιδιαίτερα για το πού θα το δοκιμάσουμε μιας και… όνομα και πράγμα υπάρχει το HIIT στο Κουκάκι και στο Χαλάνδρι. Eμπνευστής και ιδιοκτήτης των δύο αυτών υπέροχων γυμναστηρίων είναι ο Σπύρος Δούκας.
Εμείς επισκεφθήκαμε το γυμναστήριο του Χαλανδρίου όπου εκεί μας υποδέχτηκε η trainer Χριστίνα Χατζή, η οποία αφού μας εξήγησε τι περιλαμβάνει μια ενδεικτική HIIT προπόνηση μας έβαλε να κάνουμε προθέρμανση.

 

Ενδεικτική προπόνηση hiit -bootcamp

Επαναλήψεις σε μορφή πυραμίδας

10 burpees (με push – up)

20 trx jump squats

30 kettlebell swings

40 abs/ crunches

50 jumping rope (σχοινάκι)

60 sec plank (σανίδα)

70 jumping jacks

και ανάποδα…70-10 αρχική άσκηση για ολοκλήρωση 1 γύρου!

Ήρθε η ώρα να μπούμε στο ψητό. Δικαιολογίες τέλος! Το πρόγραμμά μας περιελάμβανε ασκήσεις για τα χέρια, τον κορμό, την κοιλιά και φυσικά για τα πόδια. Με τη βοήθεια του μοντέρνου εξοπλισμού του HIIT καταφέραμε και γυμνάσαμε σωστά όλο μας το σώμα και όλα αυτά μέσα σε μία μόλις ώρα.

Βήμα-βήμα η Χριστίνα μας καθοδηγούσε και μας έδινε συμβουλές για την σωστή εκτέλεση των ασκήσεων. Τι κι αν η Δέσποινα γκρίνιαζε πως κουράζεται; Εγώ δεν το έβαλα στιγμή κάτω. Την τραβούσα διαρκώς να ακολουθήσει πιστά το πρόγραμμα (πέραν από την πλάκα, οι αρχάριοι μπορούν να εκτελούν τις ασκήσεις στην πιο εύκολη εκδοχή τους. Το HIIT είναι για όλους).

Και χέρια γυμνάσαμε

Και πόδια

Και κοιλιά

Και γελάσαμε (χμ, η Δέσποινα όχι και τόσο).

Ας την αφήσουμε όμως να μας πει δυο λόγια:

”Με όλη την ειλικρίνεια που διαθέτω θα σας πω πως δεν κατάλαβα ποτέ γιατί ήμουν η επιλογή της διευθύντριας Τσιγγενέ. Όσο το δουλεύω μέσα μου καταλήγω πως με πήρε μαζί της για να γελάσει. Το δουλεύω λίγο ακόμα. Είμαι σίγουρη πως το κίνητρο ήταν το γέλιο. Γιατί εμένα που με λένε Δέσποινα Δημά δε με λες και αθλητικό τύπο. Στην αρχή είχαμε πρόβλήμα. Δεν καταλάβαινα ακριβώς πώς εκτελείται η άσκηση (Χριστίνα ζητώ συγχώρεση) και ένιωσα και μία αμηχανία με την ευκολία της διευθύντριας Τσιγγενέ. Όσο περνούσε η ώρα γινόμουν όλο και καλύτερη. Τί έγινε Δημητρούλα; Χάσαμε το χρωματάκι μας; Όλες οι ασκήσεις προσαρμόζονται και το πρόγραμμα διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες σου. Και καμία σχέση να μην έχεις με το άθλημα (αυτοαναφορικότητα alert) θα τα καταφέρεις. Το μυστικό είναι η κυκλική προπόνηση. Πας να βαρεθείς ή κουράστηκες και είσαι έτοιμη να πάρεις τσάντα να φύγεις; Αλλαγή. Αφού το έκανα εγώ και το χάρηκα, μήπως να κάνεις μία βόλτα κι εσύ. Τέτοια ώρα σε 5 μήνες θα είμαστε ξαπλωμένες κάτω από κοκοφοίνικα και το κυματάκι θα σκάει στα (γυμνασμένα) πόδια μας.”

Και πάμε στα θετικά της προπόνησης HIIT:

  • Βελτιώνει το βασικό μεταβολικό ρυθμό.

  • Βοηθά στη γρηγορότερη καύση του λίπους.

  • Βελτιώνει άμεσα τη φυσική κατάσταση (ακόμη και των αθλητών).

  • Βοηθά στην καύση περισσότερου λίπους σε σύγκριση με τα συμβατικά αερόβια προγράμματα.

Αυτό που μου άρεσε ακόμη περισσότερο στο συγκεκριμένο είδος προπόνησης είναι ότι καταγράφεις τους χρόνους σου μετά από κάθε προπόνησή σου και προσπαθείς κάθε φορά να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου και να γίνεις καλύτερη.
Μετά από αυτό νομίζω ήρθε η ώρα να ξαναμπώ στο παιχνίδι και να αρχίσω και πάλι να γυμνάζομαι! Δέσποινα κι εσύ ε;

Ευχαριστούμε το HIIT Χαλανδρίου για αυτή την υπέροχη fitness εμπειρία.

 

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson