FITNESS

Το μυστικό για να κάνεις την πρωινή γυμναστική 3 (ναι τρεις) φορές πιο αποτελεσματική

Το debate για το ποια ώρα της ημέρας είναι καλύτερο να γυμνάζεται κανείς, νομίζω ότι, θα υφίσταται εις τον αιώνα των αιώνων. Συγκεκριμένα εμείς έχουμε μιλήσει τόσο για τα οφέλη του να γυμνάζεσαι βράδυ, όσο και να μετράς κοιλιακούς από το πρωί.

Σήμερα θα φύγουμε από αυτό το δίλημμα που έχει διχάσει προπονήτες και προπονούμενους και θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να γυμνάζεσαι πρωί (γιατί τότε νιώθεις καλύτερα, γιατί τότε σε βολεύει από θέμα ωραρίου, γιατί τότε έχει λιγότερο κόσμο στο γυμναστήριο, για τους δικούς σου λόγους τέλος πάντων). 

Αυτό που πιθανώς σε έχει απασχολήσει αν με το που σηκώνεσαι φοράς τα αθλητικά σου είναι αν είναι καλύτερο (δηλαδή επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα) να ασκείσαι πριν ή αφού φας πρωινό. Να άλλη μια διαμάχη.

Από τη μία υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να γεμίσεις τις μπαταρίες σου (δηλαδή το στομάχι σου με κάτι ελαφρύ π.χ. ένα μήλο)  προκειμένου να μπορείς να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό, χωρίς να ζαλίζεσαι ή να αισθάνεσαι πιο κουρασμένη κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Από την άλλη, υπάρχει η άποψη και μάλιστα βασισμένη σε πολύ πιο επιστημονικά δεδομένα αφού έχουν γίνει πολλές σχετικές έρευνες ότι η πρωινή άσκηση με άδειο στομάχι σε βοηθά να κάψεις περισσότερο λίπος. Πώς εξηγείται αυτό.

 

«Το πρωί τα επίπεδα ινσουλίνης είναι, ούτως ή άλλως, πιο χαμηλά. Αυτό, σε συνδυασμό με την έκκριση αδρεναλίνης λόγω της αύξησης των παλμών, ενθαρρύνει τους μυς να κάψουν περισσότερους λιπώδεις ιστούς από ό,τι αν έχει  προηγηθεί κάποιο γεύμα», εξηγεί ο Peter Hespel, καθηγητής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Leuven στο Βέλγιο. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευτεί στο Journal of Physiology, οι καύσεις του λίπους μπορεί να είναι έως και 3 φορές περισσότερες τις πρωινές ώρες τις ημέρας. Επιπλέον, με τα επίπεδα των γλυκογόνων να είναι εξίσου χαμηλά, ο οργανισμός αναγκάζεται να ξοδέψει ενέργεια από τις αποθήκες του λίπους του.

Ωστόσο (αν δεν αντέχεις πάντα) δε χρειάζεται να γυμνάζεσαι καθημερινά με άδειο στομάχι. Ακόμα και μία φορά την εβδομάδα αρκεί ώστε να αυξήσεις τις καύσεις του λίπους χωρίς να θυσιάζεις τα επίπεδα των αποδόσεών σου. Επίσης, αν νιώθεις ότι δεν μπορείς με τίποτα να γυμναστείς χωρίς να έχεις φάει πρώτα κάτι,  μπορείς να χωρίσεις το πρωινό σου στα δύο και να φας τη μισή ποσότητα πριν τη γυμναστική και την άλλη μισή μετά, όπως συμβουλεύει η διατροφολόγος και υπεύθυνη του τμήματος Διατροφής και Άθλησης του Πανεπιστημίου του Pittsburgh, Leslie Bonci.

Επίσης -σημαντικό- αν όντως γυμναστείς χωρίς πρωινό, φρόντισε όταν γυρίσεις να φας άμεσα (μέσα σε 15- 40 λεπτά) ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, όπως ένα τοστ με γαλοπούλα ή ένα τοστ με φυστικοβούτυρο και μπανάνα.