ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Το κόλπο που θα σε κάνει να αγαπήσεις τη γυμναστική

Αν θες να ξεκινήσεις γυμναστική, αλλά δεν μπορείς να ενσωματώσεις τις προπονήσεις στη ζωή σου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι να πάψεις να την αντιμετωπίζεις σαν γυμναστική.

Η έρευνα έδειξε πως οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν την άσκηση σαν κάτι που παρεμβαίνει και διακόπτει τη ζωή τους, είναι λιγότερο πιθανό να γυμνάζονται, σε σχέση με τις γυναίκες που πιστεύουν πως η άσκηση βελτιώνει την καθημερινότητά τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κλειδί για τη μακροχρόνια εκγύμναση, είναι να βρίσκεις λόγους ώστε να απολαμβάνεις τη γυμναστική και ρεαλιστικούς τρόπους να την ενσωματώσεις στη ζωή σου, όπως το να ανοίξεις τους ορίζοντές σου στο τι αποτελεί άσκηση, και να προσθέσεις περισσότερες και πιο απλές μορφές φυσικής δραστηριότητας στο 24ωρο σου, όπως το περπάτημα ή το παιχνίδι με τα παιδιά σου.

Για την έρευνα, ζητήθηκε από 40 γυναίκες ηλικίας από 22 έως 49, να απαντήσουν στο τι τις κάνει να νιώθουν χαρούμενες και πετυχημένες και κατά πόσο η άσκηση ενισχύει ή υποδαυλίζει αυτά τα συναισθήματα. Όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από το επίπεδο της άσκησης, φάνηκε πως θέλουν τα ίδια πράγματα από τη ζωή, όπως η ουσιαστική επικοινωνία με τους άλλους, να νιώθουν χαλαρές και δίχως πίεση στον ελεύθερό τους χρόνο, αλλά και να επιτυγχάνουν ό,τι στόχο κι αν έχουν βάλει για τον εαυτό τους, είτε προσωπικό, είτε επαγγελματικό.

Η διαφορά ανάμεσα στις γυναίκες που γυμνάζονταν πολύ, σε σχέση με όσες γυμνάζονταν λιγότερο, ήταν στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν την άσκηση. Εκείνες οι οποίες ήταν λιγότερο ενεργές έβλεπαν την άσκηση σαν αντιπαραγωγική στο να συνδεθούν με άλλους ανθρώπους, να χαλαρώσουν και να πετύχουν τους στόχους τους – ακόμα και την απώλεια βάρους, επειδή η ιδέα της άσκησης τείνει να εμπνέει φόβο κυρίως γιατί  κόσμος το βλέπει σαν κάτι που θα κάνει την καρδιά σου να χτυπάει σαν τρελή και χύσεις πολύ ιδρώτα. Οι γυναίκες που γυμνάζονταν περισσότερο, το έβλεπαν σαν μια ευκαιρία να επικοινωνήσουν με τους φίλους και την οικογένειά τους, έναν τρόπο να χαλαρώσουν και να νιώσουν πως έχουν πετύχει κάτι.

Προκειμένου, λοιπόν, να αλλάξουμε το σώμα μας, πρέπει πρώτα η αλλαγή να γίνει στο μυαλό μας. Αντί να σέρνεσαι δηλαδή στο γυμναστήριο επειδή θες να χάσεις κιλά, σκέψου καλύτερα τα θετικά της γυμναστικής. Την ενέργεια που σου δίνει, την καλύτερη ποιότητα ύπνου, ότι ξεσπάς το άγχος σου. Δες αυτούς σαν βασικούς λόγους για να γυμναστείς, ώστε να κορυφωθεί και η διάθεσή σου να το κάνεις.