ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Πόση γυμναστική πρέπει να κάνεις ανάλογα με την ηλικία σου

Το δυνατό σώμα πολλοί αγάπησαν, τη γυμναστική ΚΑΝΕΙΣ, για αυτό και όποτε έρχεται η ώρα να πάμε στο γυμναστήριο νιώθουμε σαν 5χρονα που τα πηγαίνουν με το ζόρι στο μουσείο ενώ στην πραγματικότητα θα ήταν ικανοποιημένα με ένα παγωτό.

Η αλήθεια είναι ότι η γυμναστική έχει φοβερά οφέλη στο σώμα μας, τα οποία οι περισσότεροι αρνούμαστε να δούμε και εστιάζουμε κυρίως στις γρήγορες και άμεσες λύσεις που θα διώξουν, έστω για λίγο το φούσκωμα στην κοιλιά. Αν όμως μάθεις ακριβώς τις ανάγκες του σώματός σου θα δεις ότι θα περνάς λίγο πιο άνετα όταν γυμνάζεσαι, ενώ παράλληλα θα δυναμώνεις και θα νιώθεις πολύ καλύτερα.

Αν διανύεις τη δεκαετία των 20

Η μυϊκή δύναμη που αποκτάς σε αυτή τη δεκαετία θα σε ακολουθεί σε όλη σου τη ζωή, είναι η ιδανική περίοδος για να προπονηθείς αρκετά και να χτίσεις τις βάσεις, στις οποίες θα στήσεις την όλη σου γυμναστική συμπεριφορά. Καλό είναι να γυμνάζεσαι 2-3 ώρες την εβδομάδα και να κάνεις το λιγότερο 8 επαναλήψεις στις ασκήσεις.

Ιδανικές ασκήσεις

Άρση βαρών, push ups, προβολές

Αν διανύεις τη δεκαετία των 30

Στα 30 σου μπορείς πια να πειραματιστείς με άλλα είδη γυμναστικής και να κάνεις συνδυαστικές ασκήσεις ώστε να τονώσεις όλο σου το σώμα. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να δίνεις έξτρα προσοχή στις ασκήσεις stretching και στο περπάτημα.

Ιδανικές ασκήσεις

Cross fit, ποδηλασία, τρέξιμο, κολύμπι, γιόγκα, χορός

Αν διανύεις τη δεκαετία των 40

Όταν είσαι στα 40 έχει πια χάσει αρκετή από την αντοχή σου (μειώνεται περίπου 5-8% σε άντρες και γυναίκες) ωστόσο τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να ενδυναμώσεις το μυοσκελετικό σου σύστημα. Για να διατηρήσεις ένα υψηλό δείκτη μεταβολισμού και δυνατούς μυς χρειάζεται να κάνεις συχνές προπονήσεις και να σηκώνεις βάρη.

Ιδανικές ασκήσεις

Άρση βαρών, εντατικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης