FITNESS

5 απλοί τρόποι για να γίνει το τρέξιμο πιο εύκολη υπόθεση

Η αλήθεια είναι πως παρόλο που είναι δημοφιλές, το τρέξιμο δεν είναι και η πιο εύκολη μορφή άσκησης. Μπορεί να μην απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες, αλλά χρειάζεται συγκέντρωση και αντοχή. Βέβαια όπως και με όλα τα είδη γυμναστικής, όσο περισσότερο τρέχεις, τόσο πιο εύκολο σου φαίνεται.

Υπάρχουν όμως κι εκείνες οι μέρες που νιώθεις ότι δε μπορείς να κάνεις βήμα, πόσο μάλλον να τρέξεις εκείνα τα χιλιόμετρα που ήθελες. Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν μερικά κολπάκια, ώστε να ξεγελάσεις κάπως τον εαυτό σου και να βγάλεις πιο εύκολα την προπόνησή σου.

1. Βάλε μικρούς στόχους

Το να λες “σήμερα θα κάνω πέντε χιλιόμετρα” μπορεί να σε αποθαρρύνει εντελώς αν τελικά δεν το καταφέρεις. Είναι λοιπόν καλύτερο οι στόχοι κάθε προπόνησής σου να είναι πιο μικροί, αλλά πραγματοποιήσιμοι. Επίσης δεν είναι απαραίτητο να αφορούν στην απόσταση, αλλά μπορείς να θέσεις έναν στόχο χρόνου, ή αντί για χιλιόμετρα να φτάσεις μέχρι το σπίτι της κολλητής σου για παράδειγμα. Έτσι θα νιώθεις περήφανη και έτοιμη για νέο στόχο κάθε φορά που θα πετυχαίνεις τον προηγούμενο.

2. Δοκίμασε μια νέα διαδρομή

Καμια φορά το να ακολουθείς την ίδια διαδρομή μπορεί να γίνει πολύ βαρετό, αφού αρχίζει να μοιάζει με ρουτίνα. Δοκίμασε να πας από άλλο δρόμο ώστε να αλλάξει και το περιβάλλον στο οποίο τρέχεις.

3. Πιες καφέ

Η καφεΐνη σου δίνει ενεργειακή ώθηση, ενώ παράλληλα ρίχνει και την αίσθηση της κούρασης που νιώθεις. Σύμφωνα με τις έρευνες, ο καφές μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή σου στο sprint, αλλά και την αντοχή σου, αφού καθυστερεί την έναρξη της μυϊκής κόπωσης και του κεντρικού, νευρικού συστήματος. Πιες μια κούπα καφέ μισή με μία ώρα πριν την προπόνηση, για να λειτουργήσει 100 τοις εκατό η καφεΐνη όταν βγεις για τρέξιμο.

4. Ανάσες!

Φυσικά ξέρεις πόσο σημαντική είναι η αναπνοή όταν τρέχεις. Όταν όμως νιώθεις πραγματικά πολλή κούραση, τότε πάρε βαθιές εισπνοές για να αποκτήσεις μεγαλύτερο έλεγχο. Όταν μπορείς να ελέγχεις τις αναπνοές σου, το τρέξιμο γίνεται πιο εύκολο.

5. Σκέψου οτιδήποτε άλλο

Το τρέξιμο είναι τέλειο γιατί τότε μπορείς να σκεφτείς ό,τι σε απασχολεί. Συγκεντρώσου σε οτιδήποτε μπορεί να απασχολήσει το μυαλό σου – απλά φρόντισε να μην είναι κάτι αρνητικό – κι έτσι δε θα αφήνεις τον εαυτό σου να καταλάβει ότι κουράζεται (τουλάχιστον όχι στον βαθμό που θα το συνειδητοποιούσες αν το σκεφτόσουν κιόλας).