FITNESS

5 αλήθειες που πρέπει να γνωρίζεις για το τρέξιμο

Είναι το απόλυτο fitness trend της εποχής. Μαζική τάση το τρέξιμο. Το βλέπεις να συμβαίνει στο δρόμο, στα πάρκα, δίπλα από τη θάλασσα, στις γειτονιές, πάνω στο διάδρομο του γυμναστηρίου. Όλοι κάνουν jogging και πολύ απ' αυτούς παίρνουν μέρος σε αγώνες δρόμου, (ημι)μαραθωνίους. Ακολουθούν μερικές αλήθειες που θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες αν σκοπεύεις να ξεκινήσεις ή αν τρέχεις ήδη.

#1 Το τρέξιμο κάνει καλό στην καρδιά αφού αυξάνει την αντοχή και σε κρατάει σε φόρμα, αλλά η αλήθεια είναι πως τα αποτελέσματα αυτά έρχονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και με το γρήγορο βάδισμα, σε περισσότερο χρόνο βέβαια. Λογικό, άλλο να περπατάς γρήγορα για 15′ κι άλλο για 40′.

#2 Το τρέξιμο ανοίγει αισθητά την όρεξη γιατί καίει μεγάλα αποθέματα ενέργειας. Αερόβια γαρ. Καταλαβαίνεις τώρα γιατί πεινάς τόσο όταν το παρακάνεις με τα σπριντ; Ωστόσο, αν δεν είσαι δρομέας πολλών χιλιομέτρων (δηλαδή από 10 χμ. και πάνω), δεν δικαιολογείται να καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες φαγητού. Μην αναζητάς προφάσεις.

#3 Χρειάζεσαι προπόνηση δύναμης. Το τρέξιμο από μόνο του δεν είναι μία ολοκληρωμένη ρουτίνα άσκησης. Ακόμα κι αν ο μόνος σου στόχος είναι να ενισχύσεις την απόδοσή σου σ’ αυτό, πρέπει να κάνεις και προπόνηση με βάρη ή με το βάρος του σώματός σου. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα αποφύγεις τους μυικούς τραυματισμούς και κυρίως τους πόνους στα γόνατα.

#4 Τα οφέλη είναι σημαντικά για τη ψυχολογία σου. Το τρέξιμο μειώνει στρες, σε αποφορτίζει, σου παίρνει τις κακές σκέψεις μακριά, σε αναζωογονεί, σε βοηθάει να σκεφτείς πιο καθαρά γιατί «ξεδίνεις». Οι ενδορφίνες που παράγονται κατά την άσκηση μόνο καλό σου κάνουν. Άσε που σε βοηθάει και στον ύπνο.

#5 Και φυσικά κάνει καλό στην υγεία. Αυξάνει τα αντισώματα, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, ισχυροποιεί τη λειτουργία της καρδιάς, δυναμώνει τα οστά και τις αρθρώσεις, βελτιώνει την αναπνοή.

Ακόμη κάθεσαι;