FITNESS

2 ασκήσεις για τα οπίσθια χωρίς να καταλήξεις με (έξτρα) πόνο σε πλάτη και μέση

Αποφάσισες λοιπόν να «στρογγυλέψεις» τα οπίσθιά σου και, με τη γυμναστική, να δώσεις έμφαση στην περιοχή. Μαζί σου. Πώς θα το κάνεις ακίνδυνα όμως αν, παράλληλα, υποφέρεις από πόνους σε πλάτη και μέση;

Όταν έχουμε να κάνουμε με πόνους στην πλάτη (είτε χρόνιους, είτε λόγω πρόσφατου τραυματισμού) χρειάζεται να είσαι πολύ πιο προσεκτική. Καλό είναι να αποφεύγεις ασκήσεις όπως άρσεις θανάτου με μπάρα ή κωπηλατική με βαράκια και, γενικά, ασκήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων, η πλάτη σου τεντώνεται ή στρίβει (ξέχνα και πλάγιους κοιλιακούς).

Ωστόσο το να γυμνάσεις τους γλουτούς σου, όχι απλώς δεν προκαλεί ζημιά, αλλά προτείνεται κιόλας αν θέλεις να «μαλακώσεις» τον πόνο σε πλάτη και μέση. Γιατί; Επειδή ενεργοποιεί τους κατάλληλους μυς που αποσυμπιέζουν την περιοχή. Βέβαια, και εδώ υπάρχουν εξαιρέσεις. Σύμφωνα με την Laura Miranda, φυσιοθεραπεύτρια και προπονήτρια με έδρα τη Νέα Υόρκη, όταν έχεις πόνους σε πλάτη, ο τρόπος για να ασκηθείς ασφαλώς είναι να επικεντρωθείς σε κινήσεις που φέρνουν μέση και σπονδυλική στήλη σε ουδέτερη θέση.

«Οι δύο καταλληλότερες ασκήσεις είναι τα split squats και τα marching glute bridges», λέει η Miranda. Σε ελεύθερη μετάφραση πρόκειται για τις προβολές και τη μισή γέφυρα με ανάταση ποδιού. Η πρώτη είναι η πιο safe άσκηση ενώ τη δεύτερη καλό είναι να τη δοκιμάσεις όταν θα νιώθεις λίγο πιο δυνατή.

Πώς θα κάνεις τα split squats

 

Πώς θα κάνεις τα marching glute bridges