ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ TIPS

5 επιβεβαιωμένοι τρόποι να ξεφορτωθείς το λίπος που επιμένει στην κοιλιά

Απογοητεύεσαι, ματαιοπονείς, τα παρατάς. Αυτό το ζελεδάκι στην κοιλιά δεν φεύγει με τίποτα, όσο μαρούλι κι αν «βοσκήσεις» μαζί με το κοτόπουλο. Κανόνας που ισχύει σε τέτοιες περιπτώσεις: πριν μπεις στη μάχη, μάθε τον εχθρό σου.

Το κοιλιακό λίπος διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: στο σπλαχνικό και το υποδόριο. Το υποδόριο, όπως λέει και το όνομά του βρίσκεται κάτω από το δέρμα και αποτελείται από λιποκύτταρα, τα οποία το σώμα καίει με δυσκολία. Αντίστοιχα, το σπλαχνικό λίπος εντοπίζεται βαθιά μέσα στην κοιλίτσα μας και σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι το πιο επικίνδυνο και σχετίζεται με διάφορες ασθένειες (διαβήτης τύπου 2, καρδιακά προβλήματα, υψηλή πίεση, χοληστερίνη κ.ά), αφού δρα σαν αδένας που εκκρίνει διάφορες «κακές» ορμόνες, όπως είναι η κορτιζόλη που σε κάνει να λαχταράς όλη την ώρα λιχουδιές. Στα καλά νέα, το σπλαχνικό, αν και επικίνδυνο, είναι αντιμετωπίσιμο. Πώς φεύγει λοιπόν το λίπος από την κοιλιά;

Με κίνηση

Ποδήλατο, τρέξιμο, κολύμβηση, ό,τι σου αρέσει πιο πολύ. Αερόβια άσκηση να ‘ναι και να αυξάνει τον καρδιακό σου ρυθμό. Τζόκινγκ 19 χιλιομέτρων την εβδομάδα (δηλαδή έξι χιλιόμετρα/μέρα αν γυμνάζεσαι τρεις φορές την εβδομάδα) κάνει εξαιρετική δουλειά σύμφωνα με έρευνες. Αν δεν σου αρέσει το τρέξιμο, περπάτα 45 λεπτά την ημέρα.

Με πρωτεΐνη

Παλιά μπορεί να έτρωγες δύο σουβλάκια την ημέρα και το επόμενο πρωί να ένιωθες την κοιλιά σου flat, αλλά καθώς μεγαλώνουμε η παραγωγή ινσουλίνης αυξάνει, καθώς οι μύες και τα λιπώδη κύτταρα δεν ανταποκρίνονται σωστά. Η ινσουλίνη προάγει την αποθήκευση λίπους. Τι κάνουμε λοιπόν; γεμίζουμε το πιάτο μας με πρωτεΐνη αντί για λίπος και υδατάνθρακες. Χωρίς υπερβολές. 30% πρωτεΐνη, 40% υδατάνθρακες, 30% καλά λιπαρά είναι η ιδανική αναλογία. Μην ξεχνάς επίσης να καταναλώνεις πολλές φυτικές ίνες, δηλαδή φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης.

Με ξίδι

Έχεις τα νεύρα σου που πετάει η κοιλιά και κρέμεται; Πιες ξίδι. Κυριολεκτικά. Σύμφωνα με ιαπωνική έρευνα του 2009, παχύσαρκα άτομα που κατανάλωσαν 1-2 κουταλάκια ξίδι καθημερινά για 8 εβδομάδες, μείωσαν το λίπος τους.

Με γιόγκα

Καλή η υψηλής έντασης αερόβια, αλλά και η γιόγκα, που σε ηρεμεί, σε κάνει να σκέφτεσαι πιο ψύχραιμα και μειώνει την κορτιζόλη- την ορμόνη που συνδέεται με το στρες κι αν δεν την προσέξεις είναι ικανή να σε «φάει»- είναι ιδανική μορφή άσκησης με πολλαπλά οφέλη.

Με ύπνο

Ο λίγος ύπνος- δηλαδή από 6 ώρες και κάτω- ΜΑΝΤΕΨΕ τι κάνει: ανεβάζει τα επίπεδα της κορτιζόλης, η οποία ανάμεσα σε όλα τα κακά που κάνει, αυξάνει το αίσθημα της πείνας. 7-8 ώρες κάθε βράδυ, εντός σταθερού πλαισίου 60 λεπτών είναι ένας παράγοντας που οδηγεί σε λιγότερο σωματικό λίπος.