ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ TIPS

Τα βότανα που καλμάρουν τα νεύρα σου

Τα νεύρα σου είναι σαν τεντωμένες χορδές άρπας. Αρπάζεσαι με το παραμικρό, θέλεις να τους χτυπήσεις όλους, κατά βάθος πιστεύεις πως πίσω από όλα υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εξόντωσής σου. Νεύρα. Έξαλλη είσαι. Αισθάνεσαι βαθύτατα την ανάγκη να ηρεμήσεις. Αλλά πώς;

Τρόποι υπάρχουν πολλοί. Αθώοι κι ένοχοι. Νόμιμοι και παράνομοι. Αλλά γιατί τώρα να περνάς τα χρόνια σου στη φυλακή; είναι λύση το ξέσπασμα κατά παντός υπεύθυνου και μη; Άκου τι θα κάνεις. Βαθιές ανάσες για αρχή, λίγο νερό και το βράδυ, επιστρέφοντας από τη δουλειά, πέρνα από ένα σούπερ μάρκετ ή ακόμα καλύτερα κατάστημα βιολογικών ειδών ώστε να προμηθευτείς τα ακόλουθα βότανα, τα οποία φημίζονται για τις χαλαρωτικές, αγχολυτικές τους ιδιότητες. Η λύση είναι στη φύση.

Βαλεριάνα

Διάσημη για την ηρεμιστική, αντισπασμωδική της δράση, η βαλεριάνα είναι βοτάνι κι όχι χάπι. Συνδυάζεται εξαιρετικά με χαμομήλι και πασσιφλόρα. Προάγει τον καλό ύπνο και σε ξεκουράζει.

Πασσιφλόρα

Και μιας που την αναφέραμε, η πασσιφλόρα ανακουφίζει από το αίμα την ένταση που σου ανεβαίνει στο κεφάλι, αφου δρα στοχευμένα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Γενικώς καταπραΰνει από τον πόνο που σου προκαλεί η τσίτα στους ώμους και στην πλάτη.

Βαλσαμόχορτο

Ένα φυτό που κάνει εξαιρετική δουλίτσα μειώνοντας την παραγωγή αδρεναλίνης, η οποία εκκρίνεται σωρρηδόν όταν έχεις ανησυχίες και νευρικότητα. Αν δεν θες να το πιεις, μπορείς να κάνεις μασάζ στο πρόσωπό σου με το αιθέριο έλαιό του.

Λεμονόχορτο

Το lemongrass είναι αγχωλυτικό, δρα κατά της νευρικότητας και σε βοηθάει να κοιμηθείς. Συνδυάζεται με βαλεριάνα ή όποιο άλλο από τη λίστα σου κάνει κέφι.

Μελισσόχορτο

Πονάνε τα νεύρα σου; πίνεις μελισσόχορτο. Το βάλσαμο λεμονιού ανήκει στην οικογένεια της μέντας και συστήνεται για περιπτώσεις ευερεθιστότητας, ημικρανίας και άλλων τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων. Ηρεμεί τον υπερκινητικό θυρεοειδή αδένα και ρίχνει την πίεση του αίματος.