ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να γιατί δεν πρέπει να πιέζεσαι να πίνεις πάρα πολύ νερό

Όταν χτίζεις τη ζωή σου πάνω στο "πρέπει να καταφέρω να πιω αυτά τα ρημάδια τα 8 ποτήρια νερό", η επιστήμη φροντίζει να κάνει έρευνες για να σου αποδείξει ότι τόσο καιρό βασίζεις τον βίο σου σε λάθος κανόνες.

Κάπως έτσι, η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences in the United States of America, υποστηρίζει πως υπάρχει κάτι που λέγεται “υπερβολική κατανάλωση υγρών”. Για την ακρίβεια, οι ερευνητές σημειώνουν πως όταν κάποιος δυσκολεύεται να καταπιεί, τότε σημαίνει πως ο οργανισμός του αντιδρά προστατευτικά, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική κατανάλωση υγρών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπονατριαιμία.

Όταν το σώμα είναι γεμάτο με νερό, μπορεί τα επίπεδα νατρίου να μειωθούν αφύσικα και να προκληθεί η υπονατριαιμία, η οποία εκδηλώνεται με λήθαργο ή ναυτία. Παράλληλα, και το να μην πίνεις αρκετό νερό, είναι εξίσου επιβλαβές, αφού έχει συνδεθεί με δυσκοιλιότητα, πονοκεφάλους, μειωμένη ενέργεια, αλλά και παχυσαρκία.

Η ιδανική ποσότητα νερού που πρέπει να πίνουμε σύμφωνα με το αμερικάνικο Ινστιτούτο Ιατρικής, είναι τα 3,5 λίτρα για τους άντρες και τα 2,5 λίτρα για τις γυναίκες. Σε αυτή την ποσότητα περιλαμβάνονται και τα υγρά που λαμβάνεις από τους χυμούς, τον καφέ, το τσάι, αλλά και τις τροφές. Εναλλακτικά, μπορείς να υπολογίσεις με μαθηματικές πράξεις πόσο ακριβώς νερό χρειάζεται ο οργανισμός σου, ακολουθώντας τον τρόπο που μας έδειξε η Mayo Clinic στη Μινεσότα.

Άσπρο πάτο!