ΜΑΛΛΙΑ

Τριχόπτωση: Aιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

UNSPLASH

Αν τελευταία έχετε αποκτήσει ένα νέο χόμπι, τη συλλογή των μαλλιών σας από το μπάνιο, είναι η ώρα να μάθετε για την τριχόπτωση.

Η τριχόπτωση αναφέρεται στην απώλεια των τριχών, κυρίως από το κεφάλι. Είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους, καθώς οι παλιές τρίχες αντικαθίστανται από νέες. Ωστόσο, όταν η τριχόπτωση γίνεται υπερβολική ή παρουσιάζει μη φυσιολογικά χαρακτηριστικά, πρέπει να αντιμετωπιστεί. H συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη, ανάλογα με την αιτία της. Οι κύριες αιτίες της τριχόπτωσης περιλαμβάνουν:

  • Γενετική προδιάθεση, η τριχόπτωση που οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες επηρεάζει κυρίως τους άνδρες αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε γυναίκες.
  • Καταπόνηση του τριχωτού της κεφαλής από συχνές χημικές διαδικασίες ή από την θερμότητα των εργαλείων styling.
  • Αλλεργιογόνα συστατικά ή χημικές ουσίες στα προιόντα περιποίησης μαλλιών
  • Ορμονικές αλλαγές (τριχόπτωση στην εγκυμοσύνη, τοκετό, εφηβεία, εμμηνόπαυση)
  • Έλλειψη σιδήρου από τον οργανισμό
  • Άγχος και στρες
  • Τραύματα στο κεφάλι
  • Διαταραχές του θυροειδή (υπολειτουργία ή υπερλειτουργία)
  • Ασθένειες (π.χ. αυτοάνοσα νοσήματα), παθήσεις στο τριχωτό της κεφαλής (π.χ. αλωπεκία) και φάρμακα (π.χ. αντικαρκινικά)

Η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, εξαρτάται από την αιτία της. Συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση ειδικών σαμπουάν που είναι κατάλληλα για την τριχόπτωση, την αλλαγή διατροφικών συνηθειών ή τη χρήση φαρμακευτικών θεραπειών. Κάποιες γενικές συμβουλές για εσάς που πάσχετε από τριχόπτωση, είναι:

1.Επισκεφθείτε έναν δερματολόγο

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε, ότι η ακριβής αιτία της τριχόπτωσης μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αντί να εφαρμόσετε τις λύσεις που σας προτείνουν φίλοι και γνωστοί, είναι καλύτερα να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο που θα εξετάσει την κατάσταση των μαλλιών σας και θα καθορίσει την αιτία της δικής σας τριχόπτωσης.

2.Ακολουθείστε μια υγιεινή διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλει στην υγεία των μαλλιών. Σίδηρος, βιταμίνες Α και Ε είναι σημαντικά για την υγεία των μαλλιών.

3.Αποφύγετε το άγχος και το στρες

Άγχος και τριχόπτωση συνήθως πάνε μαζί. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να διαχειριστείτε το στρες με τεχνικές όπως η γυμναστική, το περπάτημα, η γιόγκα ή η αλλαγή των συνηθειών σας.

4.Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη φροντίδα των μαλλιών σας

Χρησιμοποιείστε κατάλληλα προϊόντα για τα μαλλιά σας και αποφύγετε την υπερβολική θερμότητα από τις συσκευές styling όπως σίδερα, ισιωτικές και σεσουάρ.

Οι δερματολόγοι της Vichy δημιούργησαν το δυναμωτικό σαμπουάν για τριχόπτωση Dercos Technique Energy+, για καθημερινή χρήση και για όλους τους τύπους μαλλιών. Το συγκεκριμένο σαμπουάν συμβάλλει στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης, γιατί ενισχύει τις ίνες της τρίχας (+47%), αυξάνει τον όγκο των μαλλιών (+19%), αποτοξινώνει εντατικά το τριχωτό από τη ρίζα και δίνει υγιή όψη στα μαλλιά σας.

Tip: Αν χρησιμοποιήσετε το σαμπουάν συνδυαστικά με τις αμπούλες περιποίησης Dercos Technique Aminexil Clinical 5 για 6 εβδομάδες, η τριχόπτωση θα μειωθεί, ο όγκος μακράς διάρκειας θ’ αυξηθεί κατά 48% και τα μαλλιά σας θα γίνουν τρείς φορές πιο δυνατά.

5.Ακολουθείστε φαρμακευτική αγωγή αν ο γιατρός σας το κρίνει απαραίτητο

Σε ορισμένες περιπτώσεις τριχόπτωσης, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της.

Ακολουθώντας τις συμβουλές του δερματολόγου σας και χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα προιόντα μαλλιών θα διατηρήσετε τα μαλλιά σας όχι μόνο υγιή, αλλά και όμορφα!