ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσες θερμίδες έχουν οι θαλασσινές μακαρονάδες που απολαμβάνεις στις διακοπές;

Unsplash

Ένα από τα τελετουργικά που λαμβάνουν χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες και συγκεκριμένα κατά την περίοδο των διακοπών σε μέρη παραθαλάσσια και μπλε είναι η “βουτιά” σε λαχταριστές κόκκινες μακαρονάδες τις οποίες συνοδεύουν όστρακα, μαλάκια και λοιπά θαλασσινά (*τρέχει σαλάκι). Έχεις μπει ποτέ στη διαδικασία να μάθεις έστω κι από περιέργεια πόσες θερμίδες έχει μια αστακομακαρονάδα ή ένα αντίστοιχο πιάτο;

Κι εμείς τι κάνουμε; μπρίκια κολλάμε;

Αστακομακαρονάδα

Το μεγαλύτερο μαλακόστρακο της Μεσογείου όταν μπει στο ίδιο πιάτο με σπαγγέτι και μπόλικη σάλτσα ισοδυναμεί με περίπου 610 θερμίδες ανά 250 γραμμάρια.

Γαριδομακαρονάδα

Η “αστακομακαρονάδα του φτωχού” (γιατί ένα κιλό γαρίδες είναι πάντα πιο οικονομικό από ένα κιλό αστακό) στην basic της εκδοχή, δηλαδή με λάδι, ντομάτα και μυρωδικά, αντιστοιχεί σε 300 θερμίδες ανά 200 γραμμάρια.

Μακαρονάδα του Ψαρά

Η πιο μπελαλίδικη βερσιόν της θαλασσινής μακαρονάδας, αυτή με τα μύδια, τα χταπόδια, τις γαρίδες και τα καλαμάρια έχει περίπου 600 θερμίδες ανά μερίδα. Σκέτη με μύδια, πέφτει στις 585 θερμίδες. Καταλαβαίνεις λοιπόν πως όποια κι αν διαλέξεις, τις 600 θερμίδες τις έχεις. Αλλά χαλάλι, τόση νοστιμιά!