SUPERFOODS

Βούτυρο ghee: Το νέο food trend που σου κάνει καλό

shutterstock

Το βούτυρο είναι ένα προϊόν που όλοι, λίγο-πολύ, χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας. Προσωπικά, οι φέτες ψωμί που έχω φάει χωρίς βούτυρο μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Μου αρέσει. Στο ψωμί, στα μακαρόνια, στο κοτόπουλο όταν ψήνεται, με ή χωρίς μυρωδικά, το βούτυρο το λατρεύω.

Εκτός από το κοινό βούτυρο γάλακτος (ή τη μαργαρίνη) που απλώνουμε στο ψωμί και προσθέτουμε στα περισσότερα φαγητά, υπάρχει και το αγελαδινό ή αιγοπρόβειο βούτυρο (τύπου Κερκύρας, που λένε) που δεν έχει τόσο λεία υφή, αλλά είναι πολύ πιο αρωματικό.

Ένα τέτοιο βούτυρο είναι και το ghee το οποίο παρασκευάζεται σιγοβράζοντας ανάλατο βούτυρο αγελάδος ώστε να εξατμιστούν τα υγρά (νερό) και να μείνουν μόνο τα στερεά μέρη του γάλακτος στον πάτο του δοχείου. Αυτά, όταν σταθεροποιηθούν, μεταφέρονται σε βάζα και έτσι προκύπτει το βούτυρο ghee.

shutterstock

 

Πρόσφατα, μάλιστα, βρέθηκε και στη λίστα του Pinterest με τα food trends του 2018. Γευστικά, δεν είναι τόσο δυνατό όσο το κανονικό βούτυρο, αλλά έχει μια εσάνς καραμελωμένου ξηρού καρπού.

Ghee στα σανσκριτικά σημαίνει «εξαγνισμένο» και το συγκεκριμένο βούτυρο ονομάζεται έτσι επειδή, χάρη στον τρόπο παρασκευής του, αφαιρείται η λακτόζη.

Εκτός από τη μαγειρική, χάρη στις ευεργετικές του ιδιότητες για τον οργανισμό, εδώ και χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιείται σε θεραπείες που συστήνει η ινδική εναλλακτική ιατρική της Ayurveda (Αγιουρβέδα). Ανάμεσα στα οφέλη του είναι η βελτίωση της λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος και της διαδικασίας της πέψης, ενώ, διαβάζουμε ότι, ενισχύει την υγεία του ήπατος και την όραση, αυξάνει τη γονιμότητα και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι ιδανικό για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. σοτάρισμα), αφού χάρη στο γεγονός ότι έιναι «καθαρό», δεν διαλύεται τόσο γρήγορα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως λιπαρή ουσία στο μαγείρεμα, όσο και σκέτο πάνω σε φαγητά.

shutterstock

 

Όπως κάθε ωφέλιμο για την υγεία βούτυρο (όπως π.χ. το αμυγδαλοβούτυρο, βούτυρο καρύδας κ.ά.), πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, αφού εκτός από θρεπτικά και υγιεινά συστατικά, έχει και αρκετά λιπαρά. 

Φτηνό δε το λες, αφού ένα βαζάκι 300 γρ. κοστίζει γύρω στα 25 ευρώ. Που να το ψάξεις; Σε καταστήματα με βιολογικά είδη διατροφής.