ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 λόγοι για να το ρίξεις στα βραζιλιάνικα φυστίκια

iStock

Τα βραζιλιάνικα φυστίκια είναι ένα είδος ξηρού καρπού που πρόσθεσα πάρα πολύ πρόσφατα στη διατροφή μου μετά από σύσταση της διατροφολόγου μου. Είναι βέβαια αρκετά θερμιδοφόρα, οπότε μου πρότεινε να τρώω 2-3 καρπούς 3 φορές την εβδομάδα σαν δεκατιανό ή απογευματινό σνακ, αλλά είναι ταυτόχρονα ένα μοναδικό superfood.

Τα βραζιλιάνικα φυστίκια μου φάνηκαν πολύ περίεργα στην όψη (σαν μεγάλα, αλλόκοτα αμύγδαλα) και πολύ φυσιολογικά στη γεύση και μου έκανε εντύπωση που δεν τα είχα ακούσει ξανά. Αποφάσισα, λοιπόν, να κάνω μια αναζήτηση για την διατροφική τους αξία και οφείλω να ομολογήσω ότι εξεπλάγην ευχάριστα.

Ρίξε μια ματιά σε αυτόν τον βραζιλιάνικο θησαυρό και τα οφέλη του για τον οργανισμό σου.

1. Βοηθούν στην πέψη

Η περιεκτικότητα σε ίνες των ξηρών καρπών Βραζιλίας τα καθιστά ιδανικά για τη ρύθμιση του πεπτικού σας συστήματος. Η ίνα διευκολύνει την περισταλτική κίνηση στο γαστρεντερικό σύστημα, μετακινώντας τα τρόφιμα μέσω του πεπτικού συστήματος και εξάγοντας όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

2. Τα βραζιλιάνικα φυστίκια θεραπεύουν την ακμή

Η υψηλή περιεκτικότητα ψευδαργύρου στα βραζιλιάνικα φυστίκια έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από την ακμή ή μειώνει την εμφάνισή της. Η πλούσια βιταμίνη και το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του ελαίου του, είναι η κύρια αιτία αυτής της προστατευτικής ιδιότητας.

3. Αδυνατίζεις

Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε αυτό το σνακ, όπως οι ίνες, οι πρωτεΐνες και οι πολύπλοκοι υδατάνθρακες, το καθιστούν αρκετά χορταστικό, κάνοντάς το έτσι ιδανικό για να σου σταματήσει την πείνα ή τη λιγούρα. Βέβαια, τα 30γρ. βραζιλιάνικων φυστικιών περιέχουν περίπου 200 θερμίδες, οπότε καλύτερα να μην τα τρως με τις χούφτες. Η μέτρια κατανάλωσή τους μπορεί πραγματικά να ενισχύσει τις προσπάθειές σου για απώλεια βάρους.

4. Τα βραζιλιάνικα φυστίκια βελτιώνουν την λειτουργία των ορμονών

Το σελήνιο, στα φυστίκια Βραζιλίας, παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, απ’ όπου παράγονται, διανέμονται και ρυθμίζονται μερικές από τις σημαντικότερες ορμόνες του σώματος. Επίσης, η υψηλή συγκέντρωση σεληνίου σου εξασφαλίζει ενισχυμένο μεταβολισμό.

5. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Η υψηλή συγκέντρωση σε θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και οργανικές ενώσεις, κάνουν τα βραζιλιάνικα φυστίκια ισχυρό φυσικό φάρμακο απέναντι στους ιούς και τις ασθένειες της εποχής.