ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο σοβαρός λόγος που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνεις το ρύζι

Shutterstock

Όλοι το έχουμε γευτεί ως συνοδευτικό σε συνταγές με κρέας και κοτόπουλο, όλοι έχουμε φάει κάποιο ριζότο-αποκάλυψη, ελάχιστοι γνωρίζουμε ότι το κατά τ' άλλα αγαπημένο και comfort ρύζι μπορεί να γίνει αιτία να πάμε στο νοσοκομείο.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας και το Food Standards Agency, το ξαναζεσταμένο ρύζι είναι τόσο επικίνδυνο για να προκαλέσει δηλητηρίαση όσο και το κοτόπουλο και τα άλλα κρέατα. 

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους όμως, δεν είναι το ίδιο το ρύζι αυτό καθεαυτό, ούτε καν η αναθέρμανση του, αυτά που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το αποθηκεύουμε πριν το ξαναζεστάνουμε.

 

Οι περισσότεροι, αφού το βράσουμε θα φάμε την ποσότητα που θέλουμε και το υπόλοιπο θα το αφήσουμε μέσα στην κατσαρόλα. Αυτό σημαίνει ότι θα μείνει σε θερμοκρασία δωματίου, κάτι που δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθεί το βακτήριο Bacillus cereus το οποίο με τη σειρά του θα δημιουργήσει τοξίνες. Τελικά, αν το τοποθετήσουμε στο ψυγείο θα το κάνουμε πολύ αργότερα μέσα στην ίδια μέρα (και αφού κρυώσει) ή και την επόμενη. 

Πώς μπορείτε να αποφύγετε να έρθετε σε επαφή με αυτά; Μαγειρεύοντας την ποσότητα που χρειάζεστε και καταναλώνοντας τη άμεσα. Αν, πάλι, σου μείνει μπορείς να το αποθηκεύσεις στο ψυγείο, αρκεί να το κάνεις εντός μιας ώρας από την ώρα που μαγειρεύτηκε.

 

Ακόμα και στο ψυγείο όμως, δεν πρέπει να μείνει παραπάνω από μια ημέρα. Αν αποφασίσεις, ενώ είναι κρύο, να το ξαναζεστάνεις, καλό είναι να βεβαιωθείς ότι έχει ζεσταθεί καλά και δεν υπάρχουν σημεία του ακόμη κρύα από την ψύξη. 

Σε περίπτωση που τελικά δεν τη γλιτώσεις, τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης, όπως εμετός και διάρροια, θα αρχίσουν να εκδηλώνονται 1 έως και 5 ώρες αργότερα, με διάρκεια όχι μεγαλύτερη από 24 ώρες.