ΔΙΑΤΡΟΦΗ

H απενοχοποίηση του υδατάνθρακα

Έχω φτάσει 33 ετών (το Σεπτέμβριο γίνομαι 34 - αλλά αυτό ας μείνει μεταξύ μας) και αν μπορώ να πω κάτι με τεράστια σιγουριά για τον εαυτό μου, αυτό θα είναι δύο πράγματα: δεν μπορώ να ζήσω δίχως wifi και μου είναι αδύνατο να σκεφτώ να κόβω τα μακαρόνια. Βλέπεις, μεγάλωσα μέσα σε μία παραδοσιακή ελληνική οικογένεια, που τα μακαρόνια με κιμά τα τιμούσαμε υπέρ του δέοντος, ενώ το σουφλέ με τα λιωμένα τυριά και το μπέικον (τότε έτρωγα κρέας) είχε γίνει το συνώνυμο της Κυριακής. Θεωρώ ότι η γιαγιά μου είχε φτιάξει τόσες πολλές συνταγές με μακαρόνια στη ζωή της, που άνετα θα έπαιρνε τη θέση του Ακάκιου και θα γινόταν το κεντρικό πρόσωπο σε καμπάνια της Misko.

Βέβαια την πικρή μου την αλήθεια θα την πω: Κάποια στιγμή (ήταν μία μαύρη περίοδος που ούτε θέλω να θυμάμαι) αποφάσισα πως τα μακαρόνια παχαίνουν. Ένιωθα πως οι καμπύλες μου απειλούνται από τον υδατάνθρακα. Κάθε μπουκιά ήταν για μένα και ένα αμάρτημα – χειρότερο και από αυτό με την σοκολατένια πάστα ποντικάκι. Και κάπως έτσι οι βούτες μου στο κοκκινιστό μοσχαράκι με τα χοντρά μακαρόνια και τα κομμάτια/οικοδομικά τετράγωνα παστίτσιο κόπηκαν. Έφαγαν χ. Τους έριξα πόρτα. Χωρίσαμε τα τσανάκια μας. Πώς να το πω διαφορετικά.

Αν κι εσύ που διαβάζεις τώρα αυτό το κείμενο, περνάς αυτή την περίοδο της ζωής σου, να ξέρεις πως σε συμπονώ φίλη. Ξέρω τι σταυρό κουβαλάς. Όμως – μάντεψε – σου έχω καλά νέα: ερευνητές – δυστυχώς δεν ξέρω τα ονόματά τους για να τους ανάψω λαμπάδα – των οποίων η έρευνα δημοσιεύτηκε στο “The Journal of the American Medical Assosiation”, στηρίζουν την κατανάλωση λευκών ζυμαρικών. Μπορείς δηλαδή να τρως άφοβα μακαρόνια, αρκεί να τα συνδυάζεις με σύνθετους υδατάνθρακες (πρωτεΐνες ή φυτικές ίνες). Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο συνδυασμός αυτός στα καθημερινά σου γεύματα μπορεί να εμποδίσει την συσσώρευση λίπους και να επιταχύνει την απώλεια βάρους μέχρι και 3 φορές περισσότερο σε σχέση με δίαιτα που θα σου απαγόρευε εντελώς την κατανάλωση υδατανθράκων. 

Απίστευτο; Και όμως αληθινό.

Και κάτι ακόμα. Το ανθεκτικό άμυλο, το οποίο περιέχεται στα μακαρόνια «αντιστέκεται» στην πέψη με τη διαφορά ότι έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος, καθώς αυξάνει τη δυνατότητά μας να κάψουμε λίπος, μας χορταίνει μειώνοντας την τάση μας να τσιμπολογάμε συνεχώς και βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος.

Χαμός!

Θυμήσου όμως και τούτο το σημαντικό: Μην το παρακάνεις με την ποσότητα. Γιατί δεν είναι ο υδατάνθρακας που παχαίνει, αλλά το βαθύ το πιάτο, το γεμάτο.

Και μιας λοιπόν και γλυκαθήκαμε με τα χαρμόσυνα τα νέα ας μοιραστώ μαζί σου δύο καταπληκτικές συνταγές – γρήγορες, εύκολες και ελαφριές – που είδα στο e-book της Misko, “Τα Μυστικά της Ελληνικής Κουζίνας”.

Πενάκι με σάλτσα χωριάτικης σαλάτας

Σπαγγετίνη ολικής αλέσεως με σάλτσα από ψητά ντοματίνια και βασιλικό

Για ακόμα περισσότερες συνταγές που θα σε κρατήσουν σε φόρμα μπες στο Google Play ή στο iTunes και βάλε αυτό το γιάμι βιβλίο στο κινητό σου. Μη σου πω να το διαβάζεις και στην παραλία.

Και καλή μας όρεξη!