ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 πράγματα που (μπορεί) να μην ξέρεις για τον μεταβολισμό σου

Όταν αναφερόμαστε στον μεταβολισμό, αναφερόμαστε σε ένα αριθμό. Ο αριθμός αυτός είναι οι θερμίδες που χρειάζεται ένας άνθρωπος ημερησίως, με σκοπό να συντηρεί το βάρος του.

Ο μεταβολισμός σου ενεργοποιείται με δύο τρόπους: Είτε κάνοντας γυμναστική το πρωί, είτε τρώγοντας ένα υγιεινό πρωινό.

Τα δύο επίθετα που τον χαρακτηρίζουν είναι γρήγορος και αργός. Αυτές οι δύο έννοιες είναι εσφαλμένες σύμφωνα με τον Dan Reardon CEO και συνιδρυτή της εταιρείας FitnessGenes. Μετά από χρόνια μελετών πιστεύει πως υπάρχουν αρκετοί μύθοι για τον μεταβολισμό που πρέπει να καταρριφθούν.

1. Ο τρόπος που οι άνθρωποι μιλούν για το μεταβολισμό είναι λανθασμένος

Αντί για γρήγορο ή αργό μεταβολισμό ο Dr. Reardon χρησιμοποιεί τους όρους αναποτελεσματικός και αναποτελεσματικός. Εάν το σώμα δεν είναι σε θέση να μεταβολίσει αποτελεσματικά τα σάκχαρα και τα λίπη τότε αποθηκεύονται ως λίπος. Αυτό οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και σχετιζόμενες επιπλοκές υγείας όπως την αντίστασης στην ινσουλίνη, η υψηλή χοληστερόλη, και την επιτάχυνση της γήρανσης. Η αποτελεσματική λειτουργία του μεταβολισμού της γλυκόζης οδηγεί στην ρύθμιση του σωματικού βάρους.

2. Αν είσαι αθλήτρια έχεις ανάγκη από έναν ”αργό” μεταβολισμό

Για τη μέγιστη απόδοση απόδοση ο μεταβολισμός πρέπει να κινείται αργά και σε σταθερά επίπεδα. Ο ”τύπος καυσίμου” είναι αυτός που παίζει καθοριστικό ρόλο. Για να διατηρηθεί περισσότερο η ενέργεια καλό είναι να μη μεταβολίζεται με ταχείς ρυθμούς η οποιαδήποτε τροφή.

3. Η μορφή άσκησης παίζει ρόλο

Η αερόβια άσκηση είναι η μορφή άσκησης η οποία στοχεύει στη βελτίωση της κατανάλωσης οξυγόνου από το σώμα κατά τη διάρκεια των διαδικασιών του μεταβολισμού. Η αερόβια άσκηση είναι η πλέον κατάλληλη μορφή άσκησης για να πετύχεις την απώλεια λιπώδους ιστού και κατ’ επέκταση βάρους, πάντα σε συνδυασμό με σωστή διατροφή.

4. Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου

Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουμε επειδή χάνουμε μυϊκή μάζα. Όμως αν συνεχίσεις να γυμνάζεσαι θα εμποδίσεις κάτι τέτοιο σε μεγάλο βαθμό. Ίσως παρατηρήσεις μία μικρή πτώση του μεταβολικού ρυθμού αλλά με το συνδυασμό άσκησης και σωστής διατροφής, θα είναι ελάχιστα αισθητή στην αύξηση του βάρους.