ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μανιτάρια: 6 συνταγές που θα σε κάνουν να αγαπήσεις το παρεξηγημένο λαχανικό

Unsplash

Τα μανιτάρια είναι σαν τη φέτα. Ή που τα λατρεύεις και δεν λείπουν από την εβδομαδιαία διατροφή σου, ή που τα απεχθάνεσαι και δεν τα θες ούτε στην πίτσα.

Είναι όμως λίγο ανώριμο να απορρίπτεις τα μανιτάρια, ειδικά αφού υπάρχουν σε τόσο μεγάλη ποικιλία. Και ειδικά όταν τα τρως μαγειρεμένα με τόσους πολλούς τρόπους. Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και αν είσαι χορτοφάγος ή vegan, γίνονται η βασική επιλογή σου. Πάμε να τους δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία παίρνοντας ιδέες για τέλειες συνταγές με πρωταγωνιστή τα παρεξηγημένα λαχανικά. Μάς ευχαριστείς αφού φας.

Μακαρονάδα με σπανάκι, μανιτάρια και πράσα

Υλικά:

1/4 φλιτζάνι ψητό κουκουνάρι

1 κουταλιά μαγιά

μισό κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη

αλατοπίπερο

1 πράσο σε φέτες

225 γραμ. μανιτάρια σε φέτες

μία μεγάλη χούφτα σπανάκι

250 γραμ. ζυμαρικά της αρεσκείας σου

Εκτέλεση:

Ψιλόκοψε μαζί το ψημένο κουκουνάρι, τη μαγιά, το σκόρδο και το αλατοπίπερο και βάλε τα σε ένα μπολ. Βράσε τα ζυμαρικά και στο μεταξύ, σόταρε το πράσο, τα μανιτάρια και τέλος το σπανάκι. Όταν μαλακώσουν, μετάφερε τα μακαρόνια και λίγο από το νερό τους και σέρβιρε. Λουκούμι.

Πίτσα με λαχανικά και ρικότα

Υλικά:

μισό κολοκύθι κομμένε σε φέτες

1 χούφτα μανιτάρια (από διάφορες ποικιλίες)

1 κεφάλι μάραθο ψιλοκομμένο

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

4 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

μισό κιλό ζύμη για πίτσα

1 φλιτζάνι τυρί ρικότα

1 κουταλιά πιπέρι

3 κουταλιές δενδρολίβανο

1/3 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση:

Προθέρμανε τον φούρνο στου 225 βαθμούς. Βάλε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψάκι και ρίξε τα μανιτάρια, τα κρεμμυδάκια, το κολοκύθι και τον μάραθο. Πρόσθεσε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ψήσε μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάλε τα από τον φούρνο και άπλωσε τη ζύμη σε ένα ταψάκι. Ρίξε από πάνω μία στρώση ρικότα, τα ψητά λαχανικά, πιπέρι, δενδρολίβανο και την παρμεζάνα. Ψήσε άλλα 15-20 λεπτά.

Σαλάτα με φακές και μανιτάρια

Υλικά:

1 κουταλιά και 1 κουταλάκι ελαιόλαδο

3 φλιτζάνια μανιτάρια διαφόρων ειδών

2 σκελίδες σκόρδο

2 φλιτζάνια τοματίνια

1μιση φλιτζάνι βρασμένες φακές

αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

Σόταρέ τα για 7-10 λεπτά και στο τέλος βάλε και τα τοματίνια. Ρίξε σκόρδο και ξίδι και ανακάτευε και όταν πήξει λίγο, βάλε και τις φακές. Αλατοπίπερο και αν θες ρόκα.

Γεμιστά μανιτάρια

Υλικά:

4 μανιτάρια πορτομπέλο

2 κουταλιές ελαιόλαδο

αλατοπίπερο

μισό φλιτζάνι κόκκινη σάλτσα

4 φέτες γαλοπούλα

μισό φλιτζάνι τοματίνια

1/4 φλιτζάνι φέτες κρεμμυδιού

1 φλιτζάνι μοτσαρέλα

μισό φλιτζάνι παρμεζάνα

μισό κουταλάκι βασιλικό

Εκτέλεση:

Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Καθάρισε ένα ένα μανιτάρι και γέμισε το καθένα με 2 κουταλιές σάλτσα, μία φέτα γαλοπούλα, τοματίνια, κρεμμύδι. Ολοκλήρωσε με τα τυριά και τον βασιλικό και ψήσε για 18-25 λεπτά.

Αυγά με σπανάκι

Υλικά:

2 κουταλιές ανάλατο βούτυρο

225 γραμ. μανιτάρια σε φέτες

2 σκελίδες σκόρδο

αλατοπίπερο

2 κουταλάκια θυμάρι

4 φλιτζάνια σπανάκι

4 αυγά

4 κουταλιές κρέμα γάλακτος

4 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση:

Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και σόταρέ τα με το σκόρδο και το θυμάρι. Αλατοπιπέρωσε και πρόσθεσε το σπανάκι. Μοίρασε τη γέμιση μέσα στα μανιτάρια, σπάσε ένα αυγό, κρέμα γάλακτος και παρμεζάνα. Ψήσε για περίπου 15 λεπτά.

Τραγανά μανιτάρια

Υλικά:

μισό κιλό καθαρισμένα μανιτάρια

4 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλιές ξίδι

αλατοπίπερο

1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση:

Προθέρμανε τον φούρνο στου 190 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε όλα τα υλικά και ψήσε στον φούρνο για 40-45 λεπτά.