ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο λόγος που πρέπει να κόψεις το πράσο 5 λεπτά πριν το βάλεις στο φαγητό

Shutterstock

Είναι ένα από τα λαχανικά που τώρα θα το βρεις στα καλύτερα του (ο χειμώνας είναι η εποχή του). Το -ταπεινό πλην θρεπτικό- πράσο προσδίδει μια γλυκόπικρη γεύση στα μαγειρευτά και τις πίτες που μπαίνει. Εκτός από τη γευστική του υπεροχή όμως, έχει ανυπολόγιστα οφέλη για τον οργανισμό.

Τις προάλλες λέγαμε για τη σημασία της βιταμίνης Α. Ε λοιπόν το πράσο (ένα μεγάλο συγκεκριμένα) είναι ένα από τα λαχανικά στο οποίο θα τη βρεις σε αφθονία. Επιπλέον, τόσο η βιταμίνη Κ (η οποία συμβάλλει στην καλή λειτουργία του αίματος), όσο και η C (που ενισχύει το ανοσοποιητικό) βρίσκονται στο θρεπτικό βιογραφικό του πράσου. Ακολουθούν σίδηρο, μαγγάνιο, σημαντική ποσότητα μαγνησίου, αλλά και αντιοξειδωτικά τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.

Υπάρχει όμως και ακόμα ένα σημαντικό συστατικό που κάνει το πράσο να ξεχωρίζει ως λαχανικό. Αυτό είναι οι θειούχες ενώσεις του οι οποίες, όταν το κόβουμε, μετατρέπονται σε αλισίνη. Τι είναι η αλισίνη.

Shutterstock

 

Πρόκειται για ένα συστατικό το οποίο υπάρχει άφθονο και στο σκόρδο (μάλιστα είναι αυτό που του δίνει τη χαρακτηριστική του μυρωδιά). Η αλισίνη κάνει πιο ελαστικά τα αγγεία μας, μειώνοντας έτσι την πίεση του αίματος. Επιπλέον, θεωρείται ότι έχει ανασταλτική δράση κατά του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού που είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση έλκους ενώ μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Leukemia Research έχει δείξει ότι η αλισίνη μπορεί να καταστρέψει καρκινικά κύτταρα στο μαστό, την ουροδόχο κύστη, το παχύ έντερο, το ήπαρ, τον προστάτη, το λεμφικό σύστημα και το δέρμα.

Για να λάβεις όλα τα οφέλη αυτής της ουσίας, το μυστικό είναι να κόψεις το πράσο και να το αφήσεις περίπου πέντε λεπτά κομμένο πριν το καταναλώσεις. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεις ότι οι θειούχες ουσίες μετατρέπονται σε αλισίνη και έτσι απολαμβάνεις αποτελεσματικότερα τα οφέλη της. Επιπλέον προτείνεται να το μαγειρεύεις στον ατμό, αντί να το βράζεις (πράγμα που ισχύει για όλα τα λαχανικά) ώστε να παίρνεις τα θρεπτικά τους συστατικά.

Σε άλλα νέα, το πράσο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι και το σκόρδο και τρώγεται είτε μαγειρεμένο, είτε και ωμό (π.χ. μέσα σε σαλάτες). Θερμιδικά κινείται σε χαμηλά επίπεδα, αφού ένα μεγάλο πράσο έχει περίπου 60 θερμίδες και μπορεί να μπει εύκολα ως συστατικό στις συνταγές (ταιριάζει πολύ με ριζότο, ομελέτες σούπες, αλλά και πιάτα με κοτόπουλο).