ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι τροφές που ενισχύουν φυσικά το κολλαγόνο στο δέρμα σου

shutterstock

Το κολλαγόνο το αγαπάμε. Το θέλουμε. Κι εκείνο μας θέλει, αλλά μετά τα πρώτα «-άντα», εκ των πραγμάτων, μειώνεται. Πού το ξέρουμε αυτό; Από τις ρυτίδες (ναι εκείνες τις λεπτές γύρω από τα μάτια και στο μέτωπο) που δημιουργούν βλέμματα προβληματισμού κάθε φορά που αντικρίζουμε την επιδερμίδα μας στον καθρέφτη μέχρι τα άτονα μαλλιά.

Για να πω και κάτι χρήσιμο όμως, πρόκειται για τον τύπο πρωτεΐνης που κρατά τους ιστούς συνδεδεμένους και που, μαζί με την κερατίνη, δίνει στο δέρμα την ελαστικότητα και την απαλότητα του. Με άλλα λόγια είναι η πηγή για τη νεανικότητα και τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας.

Πώς μπορούμε να αντισταθμίσουμε την μείωση του με το πέρας της ηλικίας; Προφανώς υπάρχουν προιόντα ομορφιάς (κρέμες, σέρουμ κ.α.) που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου. Επειδή όμως η συγκεκριμένη πρωτεΐνη βρίσκεται στο δεύτερο στρώμα της επιδερμίδας, δηλαδή το χόριο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επενδύσεις στην εκ των έσω ενίσχυση. Δηλαδή μέσω της διατροφής.

Η παραγωγή κολλαγόνου εξισορροπείται όταν λαμβάνουμε αντιοξειδωτικά, ωμέγα λιπαρά οξέα και μέταλλα. Σελήνιο, ψευδάργυρος, Ω-3 λιπαρά, βιταμίνη Α και C είναι οι «υπασπιστές» του κολλαγόνου και θα τα βρεις σε ένα σωρό τροφές. Καλή όρεξη! 

Σκούρα πράσινα λαχανικά

shutterstock

 

Λαχανικά όπως το σπανάκι (Νο1 στην καρδιά μας), το μπρόκολο, τα σπαράγγια, οι πιπεριές, ακόμα και το μωβ λάχανο περιέχουν λουτεΐνη, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που «επιτίθενται» στο κολλαγόνο, αλλά και ψευδάργυρο ο οποίς μειώνει την ξηρότητα του δέρματος και προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

Brazil nuts

Τα βραζιλιάνικα φυστίκια παίζει να είναι ο ξηρός καρπός που συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω θρεπτικά συσταστικά. Δεν θεωρούνται τυχαία super food.

Κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά

shutterstock

 

Τα πρώτα στα οποία συμπεριλαμβάνονται το παντζάρι, οι ντομάτες, η κόκκινη πιπεριά έχουν λυκοπένιο το οποίο αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και προστατεύει του δέρμα από την ακτινοβολία του ήλιου. Τα δεύτερα (καρότα, γλυκοπατάτες), είναι πλούσια σε βιταμίνη Α η οποία επιδιορθώνει την επιδερμίδα. Σε αυτά πρόσθεσε και μερικά δρούτα όπως πεπόνι, εσπεριδοειδή και παπάγια που «σφύζουν» από την, καταλυτική για το σχηματισμό κολλαγόνου, βιταμiνη C.

Λιπαρά ψάρια

Shutterstock

 

Κολιός, τόνος και σολομός ενισχύουν περιέχουν Ω-3 λιπαρά τα οποία, μεταξύ άλλων, ενισχύουν την μεμβράνη γύρω από τα κύτταρα του δέρματος «γεμίζοντάς» τα. Ω3 λιπαρά θα βρεις και σε ξηρούς καρπούς όπως κάσιους και αμύγδαλα ενώ πλούσιο είναι και το αβοκάντο.

Γαλοπούλα

Σου ακούγεται περίεργο αυτό, ε; Ναι όντως, αλλά η γαλοπούλα, όπως και το κοτόπουλο (ειδικά μέσα σε κοτόσουπα) περιέχουν καρνοσίνη, ένα φυσικό αμινοξύ με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τόσο ισχυρές ώστε να αποτρέπει το δέρμα να γίνει άκαμπτο και ελαστικό.

Φρούτα του δάσους

 

Ό,τι περιέχει τη λέξη «μούρα» (βατόμουρα, σμέουρα), αλλά και οι φράουλες και τα μύρτιλα, έχουν ανθοκυανιδίνες, δηλαδή θρεπτικά συστατικά που ενδυναμώνουν το κολλαγόνο, συνδέοντας τις ίνες μαζί ενώ χάρη στις αντιοξειδωτικές τους ικανότητες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.