ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

Αυτό που δεν περίμενες ποτέ να αυξάνει την επιθυμία σου για γλυκό

Σε βρίσκει εκεί, απογευματάκι, λίγο μετά το μεσημεριανό, την ώρα που επιστρέφεις σπίτι κουρέλι ή το βράδυ (μετά τις δέκα, έντεκα) και μπορεί να σε στείλει και στο περίπτερο (αν δεν βρεις κάτι ικανοποιητικό μέσα στο ντουλάπι ή στο ψυγείο σου). Μιλάμε για την ακατανίκητη επιθυμία σου για γλυκό.

Μια νέα έρευνα αποδεικνύει ότι οι λιγούρες συνδέονται και με τη γυμναστική. Ίσως να έχεις πιάσει και τον εαυτό σου να αποζητά σοκολάτα μετά το spinning ή το μάθημα γιόγκα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σαν να μη μας έφταναν όλα μας τα προβλήματα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Health Psychology όταν γυμναζόμαστε, είναι σαν να επιτείνουμε την επιθυμία για γλυκό.

 

Οι ερευνητές ζήτησαν από 88 φοιτητές να περάσουν μια δοκιμασία που ονομάζεται «προσέγγιση αποφυγής», που χρησιμοποιείται για να αξιολογεί τις αυτόματες αντιδράσεις των ανθρώπων στα ερεθίσματα και να επιτρέπει στους ερευνητές να έχουν εικόνα των υποσυνείδητων, άμεσων, ακούσιων παρορμήσεων των συμμετεχόντων στην έρευνα («οι οποίοι αποφασίζουν να ανταμείψουν τον εαυτό τους με παγωτό μετά την προπόνηση ανεξαρτήτως προσωπικότητας, στόχων ή συμπεριφοράς», όπως εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης).

Οι φοιτητές κρατούσαν ένα joystick ενώ κοιτούσαν ένα mix από εικόνες από επιδόρπια όπως κέικ σοκολάτας, παγωτό, brownies με εικόνες από ουδέτερα αντικείμενα όπως ένα ρολόι ή μια λάμπα. Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τις κινήσεις των χεριών τους. Κάθε φορά που κάποιος τραβούσε το χειριστήριο προς το μέρος του σήμαινε ότι έβλεπε μια εικόνα που του προκαλούσε θετικά συναισθήματα.

 

Στη συνέχεια, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα έκανε μια προπόνηση διάρκειας είκοσι λεπτών σε ένα σταθερό ποδήλατο, σε μέτρια ένταση. Η δεύτερη συμπλήρωσε ένα τεστ μνήμης το οποίο επίσης διήρκεσε είκοσι λεπτά. Μετά από αυτά τα tasks και οι δύο ομάδες έκαναν το τεστ με το joystick και τις εικόνες.

Ανυπομονείς να μάθεις τα αποτελέσματα;

Εκείνοι που είχαν ασκηθεί προηγουμένως ένιωσαν μεγαλύτερη έλξη από τις φωτογραφίες με τα γλυκά σε σύγκριση με εκείνους που είχαν κάνει το τεστ μνήμης.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε «μια προσπάθεια του οργανισμού να ανανεώσει την ενέργεια που έχει δαπανηθεί». Σε αυτό το σημείο να πούμε όμως ότι η μελέτη δεν περιελάμβανε εικόνες από πιο υγιεινές επιλογές διατροφής-όπως, για παράδειγμα, λαχανικά ή φρούτα ώστε να εξακριβωθεί αν ο οργανισμός θέλει να αναπληρώσει τη χαμένη ενέργεια απλώς με τροφή ή με γλυκό συγκεκριμένα.

Το να επιβραβεύεις τον εαυτό σου με πολυθερμιδικά σνακ μετά από μια γρήγορη προπόνηση α. ακυρώνει τον ιδρώτα που έχυσες (και είναι κρίμα) και β. σε καμία περίπτωση δεν θα σε βοηθήσει να φτάσεις στο στόχο σου.

Οπότε, αν μόλις σκέφτηκες να χρησιμοποιήσεις την επιστήμη σαν λόγο για να επιδοθείς στα γλυκά ή εναλλακτικά να κόψεις το γυμναστήριο, σε διαβεβαιώνουμε ότι δεν είναι καθόλου καλή ιδέα (ούτε το ένα, ούτε το άλλο).