ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γάλα αμυγδάλου: 4+1 βασικά οφέλη του στη διατροφή σου

Pexels

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι ένα σύνηθες πλέον φαινόμενο για πολλούς ενήλικες και παιδιά. Λαμβάνοντας υπ’οψιν ότι το αγελαδινό γάλα είναι ειδικά σχεδιασμένο για να επεξεργάζεται από το πεπτικό σύστημα των βοειδών, είναι λογικό πολλοί να στρέφονται στην κατανάλωση ροφημάτων φυτικής προέλευσης.

Το γάλα αμυγδάλου είναι ένα ρόφημα που παρασκευάζεται από αμύγδαλα που εμποτίζονται όλη τη νύχτα σε νερό προκειμένου να μαλακώσουν και έπειτα στραγγίζονται. Στη συνέχεια μπορούν να προστεθούν διάφορα γλυκαντικά ή/και αλάτι.

Για λόγους υγείας θα ήταν προτιμότερο να επιλέγουμε γάλα αμυγδάλου που δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη, άρα είναι σημαντικό και σε αυτήν την περίπτωση να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων.

Τα γάλατα αμυγδάλου του εμπορίου τείνουν να έχουν περισσότερο νερό απ’ ό,τι αμύγδαλα, ενώ μπορεί να εμπλουτιστούν με βιταμίνες και μέταλλα. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να τονιστεί πως δεν είναι κατάλληλο για όσους έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.

Γάλα αμυγδάλου Pexels

Ποια είναι τα οφέλη που έχει το γάλα αμυγδάλου;

Ας δούμε τώρα ποια είναι τα οφέλη του:

1. Ιδανικό για vegan διατροφή

Επειδή το γάλα αμυγδάλου είναι καθαρά φυτικής προέλευσης ενδείκνυται για όσους ακολουθούν vegan διατροφή και για όσους έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, αλλά και δυσανεξία στη λακτόζη.

 2. Ιδανικό για απώλεια βάρους

Το γάλα αμυγδάλου έχει πολύ λίγες θερμίδες, 30 -50 Kcal /100ml, που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει μέρος της διατροφής ατόμων που ακολουθούν πρόγραμμα απώλειας βάρους.

3. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε που συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και της διατήρησης της καλής κατάστασης του ανοσοποιητικού συστήματος.. Πολλές είναι οι περιπτώσεις που το συγκεκριμένο γάλα εμπλουτίζεται με πρόσθετες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, όπως βιταμίνη D, B12 κλπ.

4. Το εμπλουτισμένο γάλα αμυγδάλου μπορεί να ενισχύσει τα οστά

Το ασβέστιο είναι σημαντικό για τη διατήρηση της υγείας των οστών. Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για οστεοπόρωση και καταγμάτων που σχετίζονται με αυτήν.

+1 Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας το δικό σας γάλα αμυγδάλου

Απλά βάζετε στο μπλέντερ αμύγδαλα και νερό σε αναλογία 1 φλιτζάνι ωμά αμύγδαλα και 2 φλιτζάνια νερό και έπειτα σουρώνετε. Έτσι θα έχετε το πιο αγνό γάλα αμυγδάλου. Στο ψυγείο διατηρείται 2-3 μέρες και στην κατάψυξη 2-3 εβδομάδες. Διατηρείται σε γυάλινο σκεύος.

Ευχαριστούμε την Τατιάνα Αναγνώστου, διατροφολόγο (απόφοιτη του Τμήμ. Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκόπειου Παν/μίου).