ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φίλη μαμά, αυτά είναι τα σνακ που θες να ξέρεις

Πριν από τη μοιρασιά που σκαρώνει η κάθε φιλία, τις συνωμοτικές ματιές κάτω απ’ τις ιστορίες με επιτραπέζια ή ταινίες, υπάρχει το σνακ. Το σνακ που στέκεται μπροστά από τη φάση, τη στιγμή, ανάμεσα σε χαμόγελα, μεταξύ στο πάντα και στο μαζί, στην αρχή, αλλά και στο τέλος ενός απογευματινού εντός σπιτιού.

Τα παιδιά ξέρουν. Ας μείνουμε σ’ αυτό. Κι ας νομίζουμε εκατοντάδες γονείς αυτού του κόσμου ότι ξέρουμε καλύτερα. Τα παιδιά ξέρουν  να γελάνε ακόμη και χωρίς κανένα αστείο. Παρατηρώ τα δικά μου παιδιά με προσοχή. Παίζουν Monopoly και κάνουν προσθέσεις μ’ έναν τρόπο, που σκορπάει αισιοδοξία. Χωρίς καμία έγνοια και με μπόλικο αυθορμητισμό. Σ’ αυτές τις προσθέσεις τους βάζω το σνακ. Ξέρεις το ελληνικό, το σωστό, το τρυφερό, το αγαπησιάρικο, γιατί θέλω να τους μάθω να προσθέτουν γεύση στις υπέροχες προσθέσεις τους.

 

Θέλω να τους μιλάω. Ακόμη κι όταν κάνουν ότι δεν ακούν, αποστηθίζουν. Τους μιλάω για μοιρασιά στην παρέα.

Τοποθετώ τα δικά μου αγαπημένα παξιμάδια με γεύσεις ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ δίπλα από τη ζαριά τους.

Χέρι με χέρι, μπουκιά τη μπουκιά απολαμβάνουν στιγμές και νίκες.

Τα παξιμάδια ολικής άλεσης με 4 δημητριακά και χαρούπι καταφέρνουν να αγοράζουν και να πουλάνε τις συναισθηματικές τους αξίες. Τους τα σερβίρω με τυρί κρέμα.

 

Δίπλα στην εξέλιξη της Monopoly για την επόμενη αγοροπωλησία προσθέτω και λίγα από τα ωραιότατα κριτσινάκια με λιαστή ντομάτα κι ελιές. Ταιριάζει τόσο με τις διπλές που φέρνει η ζαριά της φίλης τους.

 

Και κρατάω για μένα όλη τη σακούλα με τα παξιμάδια με κριθάρι ολικής άλεσης. Γιατί έτσι. Γιατί είναι ωραίο να φροντίζουμε κι οι μαμάδες τα θέλω μας.

 

Και θέλω να μοιραστώ εδώ ως instaμάνα ότι το σερβίρισμα και οι επιλογές που βάζεις σ’ ένα τραπέζι, σ’ ένα πάγκο, ή μπροστά από ένα παιδί (μικρό ή μεγάλο) θα είναι πάντα κομμάτι επικοινωνίας. Οι σκέψεις κι ίσως οι λέξεις τους που ακολουθούν κάποια στιγμή αργότερα  έχουν, συνήθως, γεύση κι άρωμα που εσύ ως γονιός έχεις σερβίρει/προτείνει κλπ.

 

Τι μαγεία είναι το σπίτι να γεμίζει από παρέες και στόχους; Τι ωραίο να νιώθεις κι εσύ σαν έφηβη μέσα απ’ όλο αυτό;

 

Φέρσου σαν Μικιό παιδί σου λέω!

 

Φωτογραφίες: Mάριος Κουρουνιώτης