ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μέχρι και το να μυρίζεις φαγητό, μπορεί να σε παχύνει

Σύμφωνα με τις νέες έρευνες του UC-Berkeley, το να μυρίζεις το φαγητό πριν το φας, μπορεί να σε κάνει να πάρεις βάρος. Πολύ καλά διάβασες.    

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο Cell Metabolism, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η αίσθηση της όσφρησης δείχνει να συνδέεται με την απόφαση του οργανισμού σου να αποθηκεύσει λίπος, αντί να το κάψει.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μόνο σε ποντίκια, αλλά και πάλι η συσχέτιση που προέκυψε, είναι αξιοσημείωτη. Εν ολίγοις, τρεις ομάδες ποντικιών, μία φυσιολογική, μια της οποίας η όσφρηση είχε απενεργοποιηθεί για λίγο και μια με ιδιαίτερα αναπτυγμένη αυτή την αίσθηση, ακολούθησαν μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά, με την ομάδα που δεν είχε όσφρηση να μην έχει πάρει σχεδόν καθόλου βάρος, ειδικά αν τη συγκρίνουμε με τις άλλες δύο ομάδες. Επίσης, τα ποντίκια που πάχυναν, επανήλθαν στο φυσιολογικό τους βάρος, όταν τους απενεργοποίησαν την όσφρηση, χωρίς να κάνουν κάποια αλλαγή στη διατροφή τους.

Αυτό, θεωρητικά, θα μπορούσε να λειτουργήσει πολύ αποτελεσματικά σαν κόλπο για τις αιώνιες δίαιτες που κάνουμε, με το να μπει μια παύση στην όσφρησή μας, κι έτσι να ξεγελάμε τον εγκέφαλό μας και να καίει θερμίδες αντί να τις αποθηκεύει στο σώμα μας. Βέβαια, υπάρχει ένα σημαντικό ρίσκο: με αυτόν τον τρόπο είναι μεγάλη η πιθανότητα να μη μπορούμε στο τέλος να γευτούμε τίποτα. “Οι άνθρωποι που χάνουν την αίσθηση της όσφρησης, μπορεί να πάθουν κατάθλιψη”, εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής, “Χάνουν όλη την απόλαυση του φαγητού”.