ΔΙΑΙΤΑ

Πόσο κακό είναι να τρως υδατάνθρακες το βράδυ, αν προσπαθείς να χάσεις βάρος;

Οι θεωρίες που κυκλοφορούν γύρω από τους υδατάνθρακες και το κατά πόσο πρέπει να υπάρχουν ή όχι στη διατροφή μας είναι περισσότερες και από τις θεωρίες συνωμοσίας που γίνονται στο King's Landing.

Μια από τις πιο διαδεδομένες λέει ότι αν θέλεις να χάσεις βάρος καλό είναι να πεις bye bye στους υδατάνθρακες μόλις το ρολόι δείξει 15.00 μ.μ. Αυτή η τακτική όμως μπορεί να σε βοηθήσει πραγματικά να χάσεις με υγιή και σωστό τρόπο τα κιλά που θέλεις; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κρυφή θεωρία που αποδεικνύει πότε σου κάνει καλό και πότε όχι η κατανάλωση υδατάνθρακα. Αυτό που υπάρχει όμως είναι έξυπνοι τρόποι κατανάλωσής του που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τον σκοπό σου.

Απλοί και σύνθετοι υδατάνθρακες

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας όταν ακούμε τη λέξη υδατάνθρακας είναι το ψωμί και τα μακαρόνια. Στην πραγματικότητα όμως αυτή η οργανική ουσία υπάρχει σχεδόν παντού- από τα φρούτα και τα λαχανικά, μέχρι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα καρύδια, τα φασόλια και τους σπόρους. Οπότε το να τους αφαιρέσεις τελείως από την καθημερινή σου διατροφή, μετά τις 15.00 το μεσημέρι είναι λίγο δύσκολο.

Οι απλοί υδατάνθρακες είναι οι “κακοί” γιατί είναι αυτοί που ευθύνονται κυρίως για την αύξηση του βάρους και υπάρχουν στο λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά. Το πρόβλημα με αυτούς είναι ότι χωνεύονται μεν γρήγορα ωστόσο αυξάνουν το ίδιο γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα μας.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, από την άλλη, είναι αυτοί που υπάρχουν στα ζυμαρικά ολικής άλεσης, στα φρούτα και τα λαχανικά. Συνήθως πάνε πακέτο με τις φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και σε χορταίνουν για πολύ περισσότερο διάστημα σε σχέση  με τους απλούς. Για αυτό και οι περισσότερες ισορροπημένες διατροφές έχουν μέσα ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης.

Υδατάνθρακες μετά τις 15.00 το μεσημέρι; Ναι

Η θεωρία που θέλει να αποφεύγουμε τους υδατάνθρακες μετά το μεσημέρι, γιατί δεν θα μπορέσουμε να τους κάψουμε- ΑΡΑ θα μετατραπούν σε λίπος που θα στρογγυλοκαθίσει στα λάθος σημεία, είναι ένας αστικός μύθος. Η αλήθεια είναι ότι οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γλυκόζη, η οποία χρησιμοποιείται από τον οργανισμό μας ως καύσιμο και αποθηκεύεται εν μέρει στο συκώτι και τους μύες μας.

Η παραπάνω γλυκόζη, με άλλα λόγια η ζάχαρη που δεν χρησιμοποιεί άμεσα το σώμα σου, μετατρέπεται σε γλυκογόνο, το οποίο αποθηκεύεται ως λίπος εξηγούν οι ειδικοί. Αυτό ωστόσο δεν είναι πρόβλημα του υδατάνθρακα, αλλά καθαρά θέμα υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού καθώς όταν τρως παραπάνω θερμίδες από αυτές που χρειάζεσαι είναι λογικό κάποιες να αποθηκευτούν ως λίπος στο σώμα σου.

Μερικές φορές οι υδατάνθρακες είναι κάτι που χρειάζεσαι το βράδυ

Σε περίπτωση που γυμνάζεσαι μετά τη δουλειά, ΠΡΟΦΑΝΩΣ και χρειάζεται να φας υδατάνθρακες γιατί το σώμα σου χρειάζεται ενέργεια. Το να έχεις μια ισορροπημένη διατροφή το απόγευμα με σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λίπος θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι για να αντέξεις την προπόνηση.

Σημασία δεν έχει το πότε καταναλώνεις υδατάνθρακες

Αν αποφασίσεις να τρως μόνο σύνθετους υδατάνθρακες από δω και πέρα και να μην πλησιάσεις ξανά τους απλούς μετά τις 15.00 τότε σίγουρα θα μπορέσεις να χάσεις βάρος. Αυτό βέβαια δεν θα συμβεί γιατί ισχύει η θεωρία που λέγαμε πριν, αλλά γιατί σταμάτησες να τρως τροφές με χαμηλή θρεπτική αξία. Κάτι που πρέπει να προσέξεις ωστόσο είναι οι μερίδες, γιατί ακόμα και αν δεν τρως υδατάνθρακες, δεν σημαίνει ότι μπορείς να τρως όσο θέλεις από όλα τα άλλα φαγητά.

Αν δεν τρως ισορροπημένο πρωινό και μεσημεριανό, είναι πολύ πιθανό να πέσεις στην παγίδα και να φας παραπάνω φαγητό το βράδυ, κάτι που σίγουρα θα δυσκολέψει την προσπάθειά σου να χάσεις βάρος. Ιδανικά πρέπει να έχεις μια ισορροπημένη διατροφή με φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνη και προϊόντα ολικής άλεσης (σε νορμάλ μερίδες) που θα σε βοηθήσουν να ελέγξεις σωστά και χωρίς προβλήματα το βάρος σου.