ΔΙΑΙΤΑ

6 “υγιεινές” τροφές που οι διατροφολόγοι δεν θα έβαζαν στο διαιτολόγιό σου

Το να καταφέρεις να κάνεις την υγιεινή διατροφή τρόπο ζωής σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση, γι' αυτό και χρειάζεται συστηματική προσπάθεια και υπομονή.

Όταν όμως λέμε “υγιεινή διατροφή” είσαι σίγουρη πως ξέρεις τι ακριβώς σημαίνει και ότι γνωρίζεις όλα όσα πρέπει και δεν πρέπει να τρως; Ένας τρόπος να τσεκάρεις γρήγορα ό,τι αγοράζεις είναι να κοιτάς τη λίστα με τα συστατικά. Αν από τα πρώτα πρώτα που διαβάζεις είναι η ζάχαρη και κάποιο στοιχείο που δεν έχεις ξανακούσει και προφέρεται και δύσκολα, καλύτερα να ψάξεις κάτι άλλο.

Κατά τ’ άλλα, δες αυτή τη λίστα με τις τροφές που μέχρι και σήμερα θεωρείς “άκακες” αλλά οι διατροφολόγοι έχουν άλλη άποψη γι’ αυτό.

1) Smoothies

Αν δεν προσέξεις τα υλικά που χρησιμοποιείς ή αν το πιεις κάπου έξω και δεν είσαι σίγουρη για τον τρόπο παρασκευής τους, τότε από υγιεινά και δροσιστικά ροφήματα, μπορεί να καταλήξουν σε πολύ θερμιδογόνα. Μπορεί ακόμα και να σου προσθέσουν 400 θερμίδες το ένα, αν είναι πλήρη σε πρόσθετη ζάχαρη, είτε πρόκειται για μέλι είτε για σιρόπι σφενδάμου.

2) Πολύσπορο ψωμί

Αντί για πολύσπορο, προτίμησε ολόσπορο ψωμί. Η διαφορά είναι ότι στο πρώτο έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα καρποί για να φτιαχτεί το ψωμί, όχι όμως και ολόκληροι. Διάβασε προσεκτικά την ετικέτα, προτού το ψωνίσεις την επόμενη φορά.

3) Αρωματισμένα δημητριακά

Τα περισσότερα από αυτά είναι υπερπλήρη σε πρόσθετη ζάχαρη. Προτίμησε απλή βρώμη και κάνε την πιο εύγευστη προσθέτοντας φρούτα, μέλι ή σιρόπι σφενδάμου.

4) Συσκευασμένα dressings σαλάτας

Οι συσκευασμένες σάλτσες για σαλάτες έχουν συντηρητικά, γλυκαντικά και πολύ περισσότερο αλάτι απ’ όσο θα έβαζες αν την έφτιαχνες μόνη σου. Ένα απλό και υγιεινό dressing είναι λίγη μουστάρδα, ελαιόλαδο και μηλόξυδο μαζί ανακατεμένα μαζί με μερικά φρέσκα μυρωδικά.

5) Σούσι

Ξέρω ότι τώρα μπορεί να σου χαλάω μια συνήθεια ετών αλλά ξεχνάς ότι το σούσι φτιάχνεται και με ρύζι, πράγμα που σημαίνει θερμίδες. Μπορεί επίσης να περιέχει και διάφορες σάλτσες, όπως το αγαπημένο σου shrimp tempura roll, που είναι ικανό να σου προσθέσει μέχρι και 500 θερμίδες, όσες δηλαδή και ένα μεγάλο burger. Ζήτα καστανό ρύζι και προτίμησε τεμάχια σούσι που είναι φτιαγμένα κυρίως με ψάρι και λαχανικά και όχι διάφορα dressings.

6) “Ελαφριά” κατεψυγμένα γεύματα

Πολλά από αυτά μπορεί να είναι χαμηλά σε θερμίδες αλλά είναι επίσης χαμηλά και σε ολόκληρους καρπούς, λαχανικά και φαγητό γενικότερα. Οι σπόροι και τα λαχανικά είναι δύο τροφές που σε κρατάνε χορτάτη για περισσότερη ώρα, οπότε καλύτερα να μαγειρέψεις μια άπαχη πηγή πρωτείνης και να τη συνδυάσεις με λαχανικά και καρπούς, για ένα ιδανικό γεύμα.