ΒΑΡΟΣ

6 tips για να γλιτώνεις θερμίδες όταν τρως έξω

123rf

Καλοκαιράκι, θάλασσα και ταβερνάκι πηγαίνουν μαζί. Εσύ από την άλλη το τελευταίο διάστημα πηγαίνεις πακέτο με τη δίαιτα που σου έχει συστήσει ο διατροφολόγος σου. Τι γίνεται, λοιπόν, σε αυτήν την περίπτωση; Διάβασε παρακάτω τις παγίδες των εστιατορίων και λάβε τα μέτρα σου.

Από την Ζωή Κατσιρμά

1. Τα μεζεδάκια

Στα ελληνικά εστιατόρια τα μεζεδάκια και τα ορεκτικά χαίρουν μεγάλης ποικιλίας και δυστυχώς η πλειοψηφία ενδέχεται να έχει περισσότερες θερμίδες κι από το κυρίως πιάτο. Αν προσπαθείς να χάσεις βάρος ή να διατηρήσεις το βάρος σου, καλό θα ήταν να διαλέξεις τις λιγότερο «παχυντικές» επιλογές όπως σαλάτες ή μεζέδες βασισμένους στα λαχανικά (π.χ. πιπεριά φλωρίνης) σε αντίθεση με τηγανητά ορεκτικά (βλ. σαγανάκι ή κολοκυθοκεφτέδες), τυριά κ.τ.λ..

2. Οι μερίδες

Αν έχεις ακολουθήσει ποτέ διαιτολόγιο από επαγγελματία διαιτολόγο, ενδεχομένως να έχεις νευριάσει (ή γελάσει) με το μέγεθος των μερίδων που σου γράφει. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό το μέγεθος είναι που θα έπρεπε να χορταίνει έναν άνθρωπο των δικών σου προδιαγραφών. Με τα χρόνια, τόσο τα ακανόνιστα γεύματα που γίνονται λίγα και μεγάλα, αντί για πολλά και μικρά, όσο και το μάρκετινγκ διάφορων εταιριών εστίασης ή απλών εστιατορίων έχουν διαστρευλώσει την έννοια του μεγέθους του γεύματος. Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου η γιαγιά μας πάντα φτιάχνει ένα τραπέζι φαγητά για 3 άτομα και λέει «καλύτερα να περισσεύει παρά να μη φτάνει», δε θέλαμε και πολύ. Όταν επισκέπτεσαι, λοιπόν, ένα εστιατόριο, θυμήσου ότι οι μερίδες κατά πάσα πιθανότητα είναι μεγαλύτερες από αυτό που χρειάζεσαι και φυσικά ότι δεν είναι ανάγκη να φας όλο το πιάτο. Σταματάς όταν χορταίνεις. Απαράβατος κανόνας.

123rf

 

3. Το συνοδευτικό

Στα περισσότερα εστιατόρια ή στις ταβέρνες σου δίνεται η επιλογή του συνοδευτικού: τηγανητές πατάτες, πατάτες φούρνου, ρύζι ή σαλάτα. Αν βρίσκεσαι στη μέση της προσπάθειας απώλειας βάρους, καλό θα ήταν να αποφύγεις τα συνοδευτικά-θερμιδικές βόμβες και να στραφείς σε πιο… πράσινες εναλλακτικές. Το έπιασες το νόημα, ε;

4. Το ντρέσινγκ της σαλάτας

Στα περισσότερα εστιατόρια οι μάγειρες το παρακάνουν με το ντρέσινγκ της σαλάτας, είτε αυτό είναι απλά λαδολέμονο, είτε μαγιονέζα, είτε κάποια άλλη sauce. Μπορεί να μοιάζει ασήμαντο αυτό, αλλά σκέψου ότι μία μόνο κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο έχει περίπου 93 θερμίδες. Ζήτα το ντρέσινγκ σε ξεχωριστό μπολάκι και πρόσθεσε εσύ όσο σου είναι αρκετό για να μπορέσεις να την καταναλώσεις με ευχαρίστηση.

123rf

 

5. Κράτα μικρό καλάθι

Και εννοώ το καλάθι του ψωμιού, ξέρεις εκείνο το χαριτωμένο που έχει μέσα μισή φρατζόλα και συνήθως παραγγέλνεις δεύτερο πριν ακόμη φτάσει το κυρίως πιάτο. Μία φέτα ψωμί μαζί με το φαγητό ή τα ορεκτικά αρκεί, μην ξεχνιέσαι. Ναι, το ίδιο ισχύει και για τα bread-sticks, ασ’ τα κάτω!

6. Χαλλλαρά

Εντάξει, μπορεί να είμαι από τη Θεσσαλονίκη αλλά κι εσύ ηρέμησε λίγο. Πάνω στο κέφι ή την κουβέντα συχνά ξεχνιόμαστε και τρώμε πολύ γρήγορα όσο βρισκόμαστε στο εστιατόριο. Δοκίμασε να τρως αργά έτσι ώστε να καταλάβεις εγκαίρως ότι χόρτασες. Το μήνυμα της πληρότητας από το στομάχι ως τον εγκέφαλο καθυστερεί δέκα λεπτά. Αν τρως γρήγορα, τότε μέσα στα δέκα αυτά λεπτά μπορεί να έχεις τελειώσει το πιάτο σου, ενώ θα σου αρκούσε το μισό ή τα ¾ του.

Ευχαριστούμε την Ζωή Κατσιρμά

Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc

FB: Zoe Katsirma