ΔΙΑΙΤΑ

Το είδος διατροφής που σου ταιριάζει ανάλογα με τον χαρακτήρα σου

Κατά καιρούς, έχεις επιλέξει διατροφή ανάλογα με τις θερμίδες που χρειάζεται να καταναλώνεις, τον τρόπο ζωής σου, τις προτιμήσεις σου στο φαγητό, το σωματότυπό σου, τον fitness στόχο σου. Έχεις επιλέξει ποτέ όμως πλάνο διατροφής σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου;

Ναι, αυτό που διάβασες.

Κετογενής, paleo, vegeterian, Αtkins, αλκαλική, χαμηλή σε υδατάνθρακες και η λίστα συνεχίζεται. Πράγματι εκεί έξω υπάρχουν πολλά είδη διατροφής που μπορείς να ακολουθήσεις σύμφωνα με τις ανάγκες σου.

Ωραία όλα αυτά, αλλά τώρα έρχεται ένας διατροφολόγος και fiitness expert και στο βιβλίο του Diet Right For Your Personality Type να μας πει ότι το ιδανικό πρόγραμμα απώλειας βάρους, προκειμένου να είναι αποτελεσματικό, πρέπει να ρυθμίζεται με βάση την προσωπικότητα του καθενός.

Πάμε να δούμε τι ακριβώς εννοεί.

1. Η οργανωτική

Σου αρέσει να φροντίζεις να είναι όλα στην εντέλεια, ακόμα και οι λεπτομέρειες. Όταν πρόκειται για προσήλωση σε έναν διατροφικό στόχο ή θα αφοσιωθείς πλήρως ή δεν θα μπεις καν στον κόπο να προσπαθήσεις. Ξεκινάς λοιπόν και ακολουθείς ο,τι προτείνει κατά γράμμα. Προσέχεις θερμίδες, διαβάζεις συστατικά, εκτελείς τις συνταγές με τα σωστά υλικά, στις σωστές ποσότητες και κάνεις και δεν «κλέβεις» ούτε μια επανάληψη στη γυμναστική. Μόνο που από την τόση πειθαρχία κάποια στιγμή κουράζεσαι και τα παρατάς.

Το καλύτερο πλάνο διατροφής για εσένα:

Χρειάζεσαι ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα γευμάτων τα οποία θα ετοιμάζεις μια μέρα (ή δύο: Π.χ Τετάρτη και Σάββατο) για όλες τις υπόλοιπες ημέρες. Αυτή η ρουτίνα θα σε κρατήσει σε εγρήγορση και δεν θα σε αποδιοργανώσει. Θα βοηθήσει να κάνεις μια λίστα με τα υλικά που χρειάζεσαι για τις συνταγές της εβδομάδας, να τα αγοράσεις και να αφιερώσεις δύο απογεύματα για να τα ετοιμάσεις.   

2. Η επαναστάτρια

Είσαι περίεργη, σου αρέσει να εμπλέκεσαι παντού, είσαι δραστήρια, δημιουργική, αυθόρμητη, ελεύθερο πνεύμα και πολλές φορές μπελάς. Σιχαίνεσαι οποιοδήποτε είδος ρουτίνας και προτιμάς να βλέπεις τη μεγάλη εικόνα παρά τις μικρές λεπτομέρειες. Το παράπονο που έχουν ποι άλλοι από εσένα; Ότι αργείς στα ραντεβού σας. Δεν σου κρατάει κακία όμως γιατί ξέρει ότι από τη στιγμή που θα φτάσεις θα περάσετε ζάχαρη. 

Το καλύτερο πλάνο διατροφής για εσένα:

Λίστες με ψώνια για το σούπερ μάρκετ; Προγραμματισμός γευμάτων; Λες «όχι ευχαριστώ». Γι’ αυτό προτίμησε να υιοθετήσεις μια διατροφική ρουτίνα που θα εστιάζει στον έλεγχο της ποσότητας ενός γεύματος παρά στην ποιότητα. Φρόντισε να έχουν περάσει 2 έως 3 ώρες μεταξύ των γευμάτων και προσπάθησε να τρως μια ισορροπημένη ποσότητα καθαρής πρωτείνης και λαχανικών. Και νερό! Να πίνεις πολύ νερό. Τελευταίο τιπ: Πάντα να έχεις στο αυτοκίνητο μια τσάντα με αθλητικά ρούχα και παπούτσια γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σου έρθει η επιφοίτηση να γυμναστείς ή απλά να τρέξεις.

3. Η επιπόλαιη

Είσαι ευχάριστη, κοινωνική, πάντα έτοιμη και πρόθυμη για διασκέδαση μέχρι τελικής πτώσεως, εξωστρεφής, δραστήρια. Η ψυχή του κάθε πάρτι. Την ίδια στιγμή όμως είσαι και φοβερά αναπόφασιστη, εύπιστη και έτοιμη να ακολουθήσεις κάθε trend. Αν μπορούσες να μείνεις πιστή για λίγο παραπάνω σε κάτι, όλα θα ήταν καλύτερα, αφού με το που αρχίζεις ένα πράγμα, μετά από λίγο το βαριέσαι, το παρατάς και ξεκινάς κάτι άλλο. Πώς ένας άνθρωπος σαν κι εσένα να μείνει πιστός σε ένα διατροφικό πρόγραμμα, μου λες;

Το καλύτερο πλάνο διατροφής για εσένα:

Αντί να περιορίσεις τον εαυτό σου σε ένα πλάνο διατροφής που απαιτεί να τρως πάνω-κάτω τα ίδια γεύματα κάθε μέρα, δημιούργησε το δικό σου πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Ο Widerstorm προτείνει να φτιάχνεις γεύματα με βάση ό,τι υπάρχει στο ψυγείο σου, αλλά να τα μαγειρεύεις υγιεινά. Ψητά ή στον ατμό, χωρίς πολύ αλάτι ή λάδι. Για παράδειγμα μπριζόλα ή μπιφτέκι στον ατμό με λεμόνι, σαλάτα και σωταρισμένα κολοκυθάκια ή φαχίτας με κοτόπουλο το οποίο έχεις αργοψήσει μαζί με μπαχαρικά. Όταν κάθε γεύμα προκύπτει αυθόρμητα, είναι αδύνατον να βαρεθείς.

4. Αυτή που τους προσέχει όλους

Είσαι η απάντηση στην ερώτηση «ποιον να πάρω τηλέφωνο να με βοηθήσει» για τους περισσότερους ανθρώπους που γνωρίζεις. Είσαι πάντα εκεί, στην πρώτη γραμμή, για να βοηθήσεις, να «σώσεις» φίλους και συγγενείς από καθημερινές αναποδιές, να γίνεις ο ώμος για να κλάψουν, να τους φτιάξεις το κέφι ή απλά μια μακαρονάδα (από τις δικές σου, τις άπαιχτες). Όλα αυτά χάρη στην δοτική σου ψυχοσύνθεση, την προσαρμοστικότητά σου, την συμπόνοια και την έλλειψη εγωισμού.

Το καλύτερο πλάνο διατροφής για εσένα:

Αυτό που δε θέλει μια Μητέρα Τερέζα της εποχής μας είναι προτηγανισμένα ή έτοιμα γεύματα. Γέμισε το ψυγείο σου με λαχανικά και προϊόντα πασπαρτού τα οποία γίνονται εύκολα βάση για δημιουργικές συνταγές που γίνονται μέσα σε λίγα λεπτά. Τορτίγιες, ρύζι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ντοματίνια, αβοκάντο, φέτες τυρί και γαλοπούλα κ.ά. Πιες ένα σπιτικό smoothie για πρωινό και, πριν φύγεις από το σπίτι, φτιάξε μια χρωματιστή σαλάτα ή ένα χορταστικό σάντουιτς για μεσημεριανό. Όσο για το βραδινό σου, μπορείς να ετοιμάσεις μεγάλη ποσότητα από ένα φαγητό ταψιού και να το καταναλώνεις, ανά μερίδες, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

5. Η αναβλητική

Είσαι έξυπνη, καλλιεργημένη και με πολύ συγκεκριμένα όνειρα και «θέλω». Όταν όμως πρέπει να πιέσεις τον εαυτό σου και να τελειώσεις κάτι στην ώρα του, δεν το έχεις καθόλου. Χάνεις την πειθαρχία σου και γίνεσαι ο 15χρονος εαυτός σου που θέλει να αποφύγει να διαβάσει ενώ την επόμενη ημέρα δίνει διαγώνισμα. Αυτό σε κάνει να ασκείς αυστηρή κριτική στον εαυτό σου, να φοβάσαι τις μεγάλες αλλαγές, αλλά και τις δεσμεύσεις που θεωρείς ότι θα σε  περιορίσουν.

Το καλύτερο πλάνο διατροφής για εσένα:

Αντί να ακολουθείς τυφλά ένα πρόγραμμα διατροφής που έχεις κολλήσει στο ψυγείο, χρειάζεσαι μια πιο ολιστική προσέγγιση. Για να μη χάσεις το κίνητρό σου και να μείνεις πιστή σε μια δίαιτα μακροπρόθεσμα πρέπει να συνειδητοποιήσεις γιατί το θέλεις και το κάνεις αυτό. Να δώσεις έναν λόγο ώστε να αυξήσεις τις αντοχές και την υπομονή σου. Ο Widerstorm προτείνει να βάλεις μικρούς στόχους ώστε, τελικά, να φτάσεις να κατακτήσεις τον μεγαλύτερο. Αλλιώς είναι πολύ πιθανό να «χάσεις» το παιχνίδι.