ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 λάθη που κάνεις όταν μαγειρεύεις και σε φορτώνουν θερμίδες

Η τακτική "ταπεράκι" όσον αφορά στο μεσημεριανό γεύμα ομολογουμένως σώζει χρήματα και σιλουέτες. Γιατί ΝΑΙ, το κλαμπ σάντουιτς πολλές και πολλοί αγάπησαν, τα κορεσμένα λιπαρά της προτηγανισμένης πατάτας κανείς, απ' όσους ξέρω τουλάχιστον. Εύγε λοιπόν, για όλα εκείνα τα βράδια που έκατσες μέσα αντί να πας για κρασάκι με τις κολλητούλες, ώστε να προετοιμάσεις με τακτική και σύνεση το γεύμα της επόμενης, μεθεπόμενης, κοκ ημέρας. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό, δυστυχώς. Τίποτα δεν τελειώνει με το να μαγειρεύεις το φαΐ στην κουζίνα του σπιτιού σου. Θέλει προσοχή το πράγμα.

Επιλέγεις τις λάθος συνταγές

Σε μια εποχή που σχεδόν όλα τα φαγητά, από τα πιο παραδοσιακά μέχρι τα πιο new age (είπα new age φαγητό, σκοτώστε με τώρα), μπορούν να γίνουν με 358 διαφορετικούς τρόπους και 684 υγιεινές εκδοχές, το να επιμένεις να τηγανίζεις χωρίς ίχνος περιορισμούς π.χ. την πατάτα και τη μελιτζάνα που θα βάλεις στο μουσακά, αυτόματα σου απαγορεύει να ισχυρίζεσαι πως δεν παραγγέλνεις απ’ έξω γιατί προσέχεις τι τρως. Εμ δεν προσέχεις. Μπορείς και πιο υγιεινά απ’ αυτό.

Πνίγεις το φαγητό στο λάδι

Το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό για την υγεία σου και πρέπει να το χρησιμοποιείς όπου μπορείς. Ωστόσο αυτό δεν σε δικαιολογεί όταν αμολάς τη μισή μπουκάλα μέσα στην κατσαρόλα. Το λάδι σου πρέπει ίσα ίσα να καλύπτει τον πάτο του σκεύους, ώστε να μην κολλήσει το φαγητό. Από ‘κει και πέρα 1-2 κουταλιές στη σαλάτα σου αρκούν ώστε να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες σου. Α, μην ξεχάσω: 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, 120 θερμίδες.  

Ενώ το μαγειρεύεις, το τρως

Ααα, τσιμπολόγημα για δοκιμή. Ωραίο πράγμα. Βάζεις το κρασάκι σου (αυτό που δεν ήπιες με τις κολλητούλες) και μπαίνεις στην κουζίνα για να το χαρείς- το ‘χεις δει και στις ταινίες άλλωστε-. Όντως, η μαγειρική έχει ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες, αν σου αρέσει πάντα. Αλλά να σου πω κάτι; Δεν χρειάζεται να τρως κάθε λίγο και λιγάκι για να το δοκιμάζεις. Όχι τόσο γιατί θα μείνεις χωρίς τροφή την επόμενη μέρα, αλλά κυρίως γιατί με ‘κεινα και με τ’ άλλα θα ‘χεις φάει μία μερίδα φαΐ, το οποίο ίσως να μην χρειάζεσαι. Σε συμβουλεύω να μπαίνεις στην κουζίνα φαγωμένη, ή έστω νηστική και να τρως συγκρατημένα. Είναι και βράδυ, πού θα τα κάψεις καλό μου;

Βάζεις πολύ αλάτι και λίγα μπαχαρικά

Για το αλάτι τα έχουμε πει: Οι έρευνες λένε πως δεν είναι τόσο ένοχο όσο νομίζουμε, υπό την προϋπόθεση ότι καταναλώνεται με μέτρο. Αν κάνεις ντους στο φαγητό με την αλατιέρα για σαμπουάν, δεν έχει πλάκα. Έχει λύσσα. Και κατακράτηση. Τόσα μπουκαλάκια με μπαχαρικά γιατί τα σνομπάρεις; Θες το φαγητό σου νόστιμο; Ε, μπαχάρια και καρυκεύματα. Άσε κάτω το αλατάκι βρε.