ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 λόγοι που δεν αδυνατίζεις

Κάνεις τα πάντα για να χάσεις κιλά και να είσαι υγιής αλλά βλέπεις ότι οι προσπάθειές σου δεν έχουν θεαματικά αποτελέσματα ή κάποια επιπλέον αλλαγή στο κορμί σου;

Ίσως δεν έχεις δώσει σημασία σε κάποια μικρά πράγματα που είναι ικανά να μη σε βοηθούν να χάσεις τα κιλά που επιθυμείς.

1. Υπερκατανάλωση ”υγιεινών” τροφών

Όταν ένα προϊόν γράφει ότι προορίζεται για εκείνους που κάνουν διατροφή δεν σημαίνει αυτομάτως ότι έχει ελάχιστες θερμίδες. Για παράδειγμα, μπορεί τα μπισκότα που έφαγες να απευθύνονται σε χορτοφάγους και χωρίς γλουτένη ωστόσο η θερμιδική τους αξία είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Επίσης, σκέψου λίγο το smoothie που πίνεις κάθε πρωί και έχει βανίλια, γάλα, ξηρούς καρπούς και φυστικοβούτυρο. Μπορεί να θεωρείται ”υγιεινό” αλλά είναι γεμάτο θερμίδες. Πρόσεξε, λοιπόν, τι τροφές καταναλώνεις και την ποσότητά τους.

2. Η ”κρυφή” ζάχαρη

Ενδέχεται να έχεις κόψει τη ζάχαρη στον καφέ και στα υπόλοιπα ροφήματα όπως και να μην τρως γλυκά, όμως η ζάχαρη υπάρχει παντού. Από τα διάφορα σιρόπια, χυμούς, μέλια μέχρι και σε σάλτσες. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να κοιτάς τα συστατικά στην κάθε συσκευασία ώστε να βλέπεις την περιεκτικότητα στα σάκχαρα. Επίσης, δώσε μεγάλη προσοχή στα προϊόντα που διαφημίζονται ως ”sugar free” καθώς τα φυσικά σάκχαρα αντικαθίστανται από τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που είναι ανθυγιεινές για τον οργανισμό.

3. Καταναλώνεις προϊόντα ”fat free”

Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι το λίπος το μόνο που μας προσφέρει είναι κιλά. Ουσιαστικά, το λίπος σε φυσιολογικές ποσότητες βοηθά στην υγεία το δέρματος, των μαλλιών αλλά και στις εγκεφαλικές λειτουργίες. Στη σημερινή εποχή υπάρχουν πολλές εταιρίες που κυκλοφορούν προϊόντα χωρίς λιπαρά βάζοντας στη θέση τους ζάχαρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός να μην καταναλώνεις το απαραίτητο ποσοστό λίπους που χρειάζεσαι και αφετέρου να βάζεις περισσότερη ζάχαρη στο διαιτολόγιό σου.

4. Θεωρείς ότι είναι κάτι υγιεινό ενώ δεν είναι

Το ότι αγόρασες κάποιες τροφές από κάποιο μαγαζί που πουλά υγιεινά προϊόντα δε σημαίνει ότι ισχύει και στην πραγματικότητα. Μην παρασύρεσαι από ετικέτες που γράφουν ”gluten free” ή οργανικά. Διάβασε προσεκτικά τα συστατικά του κάθε προϊόντος για να δεις τα ποσοστά ζάχαρης. Αν είναι υψηλά μην εντυπωσιαστείς!

5. Δεν κοιμάσαι αρκετά

Μήπως ξενυχτάς και κοιμάσαι ελάχιστα; Αυτός είναι ένας από τους πιο σοβαρούς λόγους που δεν είσαι όσο υγιής θα ήθελες. Η κούραση έχει ως συνέπεια να καταναλώνεις περισσότερα ροφήματα με καφεΐνη (άρα περισσότερη ζάχαρη) και να ετοιμάζεις στα γρήγορα ένα πρωινό που ίσως δεν είναι και η καταλληλότερη επιλογή. Μια λύση είναι αφενός να κοιμάσαι περισσότερο και να ετοιμάζεις το πρωινό από το βράδυ ώστε να κερδίσεις επιπλέον λεπτά ύπνου.