ΔΕΡΜΑ

Το κακό που κάνεις στον εαυτό σου όταν τρως βαριά γεύματα, σε ακατάστατες ώρες

Θα μιλήσουμε ρεαλιστικά. Το να τρως πάντα με πρόγραμμα δεν είναι εύκολο. Θέλει πολύ καλή προετοιμασία (για την οποία μπορεί να μην έχεις πάντα το χρόνο), αυτοέλεγχο (ώστε να κρατηθείς όταν θα σε πιάσει μια λιγούρα) και, εν πάση περιπτώσει, μια αφοσίωση.  

Αν δεν τα έχεις όλα αυτά, πιθανώς να σου συμβαίνει και εσένα το εξής παράδοξο φαινόμενο: μέχρι το απόγευμα να τρως λες και έχεις αποφοιτήσει από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής (δηλαδή ολόσωστα) και το βράδυ να τρέφεσαι σαν να έχουν περάσει 4 μέρες από την τελευταία φορά που έφαγες (δηλαδή μόνο με απολαυστικά πλην λιπαρά φαγητά).

Αυτός ο διατροφικός αχταρμάς συμβαίνει και στους πιο πιστούς του healthy eating, αλλά το θέμα είναι ότι έχει κάποιες συνέπειες. Και δεν εννοούμε μόνο στο βάρος σου (γιατί, ναι, προφανώς το να τρως μπέργκερ όταν σε μία ή δύο ώρες πρόκειται να κοιμηθείς δεν είναι ο,τι καλύτερο αν θέλεις να μειώσεις τα κιλά σου).

 

Αυτό που επηρεάζεται είναι και το δέρμα σου. «Οκ, σπυράκια», σκέφτηκες. «Μακάρι να ήταν μόνο αυτό», θα σου απαντήσουμε.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Τέξας και στην Καλιφόρνια, το να τρως ακατάστατες ώρες της ημέρας αυξάνει τις πιθανότητες να παρουσιάσεις δερματικές βλάβες από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Πώς γίνεται αυτό; Μέσα από μια αλυσίδα αντιδράσεων.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε πάνω σε ποντίκια, έδειξε ότι όταν έκαναν τα γεύματά τους περίεργες ώρες διαταράσσονταν το βιολογικό τους ρολόι. Αυτό, με τη σειρά του, αποδυναμώνει το ένζυμο XPA που είναι υπεύθυνο να προστατεύει το δέρμα από την ακτινοβολία.

Κάπως έτσι βρήκαν ότι τα ποντίκια που έτρωγαν χωρίς πρόγραμμα και βαριά φαγητά σε ώρες που δεν συμφωνούσαν με το διατροφικό τους πρόγραμμά, παρουσίασαν μεγαλύτερη ευαισθησία στο φως του ήλιου.

«Το τελευταίο που σκέφτονται οι άνθρωποι όταν τρώνε είναι το δέρμα τους», δήλωσε ο καθηγητής  Joseph Takahashi από το Πανεπιστήμιο του Τέξας χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας «αναπάντεχα».

«Έχοντας ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα προστατεύεις καλύτερα το δέρμα σου ενάντια στον ήλιο», υποστηρίζει και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ρισκάρουμε να μην τον ακούσουμε.