ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Τα 10 στάδια ενός παιδικού πάρτι

Συνήθως τις προσκλήσεις τις βρίσκεις μέσα στην τσάντα του παιδιού. Η Μαιρούλα σε καλεί στο πάρτι για τα γενέθλιά της στον παιδότοπο η "Τρελή Χαρά"(τυχαίο όνομα).

Βέβαια, το παιδί το ξέρει ήδη γιατί το έχουν συζητήσει στο σχολείο και με το που παίρνει στα χέρια και την πρόσκληση η ευχαρίστηση είναι τεράστια! «Ναι, με κάλεσε και μένα!!!». Ζήτω! Γιούπι! Γιούχουουου. Το παιδί, γιατί εγώ; Μπουχουχουουουουυ. Τα περισσότερα πάρτι είναι Παρασκευόσαββατοκύριακο, οπότε αντίο ξεκούραση.

Έχετε πάει ποτέ σε παιδικό πάρτι; Αν δεν είστε γονείς, μήπως έτυχε να πάτε σε κάποιο που έκανε το ανηψάκι ή το βαφτιστήρι σας; Ακόμα και να έχετε πάει, καμία σχέση με το πώς το βιώνουμε οι γονείς. Εμένα τα παιδικά πάρτι με εξαντλούν. Δεν ξέρω γιατί. Καταβάλω προσπάθεια να περνάω καλά. Ταξινόμησα τα στάδια ενός παιδικού πάρτι σε 10, ίσως να σας βοηθήσω να περάσετε εσείς καλύτερα.

Στάδιο 1: Το δώρο

Για να πας στο πάρτι, πρέπει να πάρεις δώρο. Πρέπει να πάρεις δώρο στο παιδάκι που έχει το πάρτι, αλλά πρέπει να πείσεις το δικό σου παιδάκι ότι δεν θα πάρει αυτό ΚΑΝΕΝΑ δώρο. Το παιδάκι που κάνει το πάρτι θα πάρει τα δώρα. Καλή τύχη. Η συμβουλή μου είναι να αγοράσετε το δώρο μόνη σας και να το δώσετε στην μαμά ή τον μπαμπά που σας κάλεσε. Ας μην το κάνουμε θέμα.

Στάδιο 2: Η προετοιμασία

Η ημέρα του πάρτι είναι επιτέλους εδώ! Αν θέλεις να αντέξει το παιδί την ένταση του πάρτι ξέρεις ότι πρέπει πριν να έχει κοιμηθεί καλά. Αν είναι πρωί είσαι τυχερή, αν είναι απόγευμα, καλό θα ήταν να έχει πάρει έναν υπνάκο το μεσημέρι, πολύ απλά, διότι τα παιδιά κάνουν σαν τρελά στα πάρτι και αν δεν έχει δυνάμεις γκρινιάζει συνέχεια. Του φταίνε όλα. Δεν αντέχει. Όσον αφορά στα ρούχα, όσα λιγότερα γίνεται και μια αλλαξιά μαζί, διότι εκτός από τον ιδρώτα που έχετε να αντιμετωπίσετε, υπάρχει και η σοκολάτα, η πίτσα, το λουκανικοπιτάκι.

Στάδιο 3: Το πάρτι

 

Είσαι στο πάρτι. Μπορεί να ξέρεις κάποιους γονείς. Πάλι καλά, θα έχεις κάτι να πεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση πρέπει να αρχίσεις κουβέντα με εντελώς άγνωστους ανθρώπους. Αυτό, όχι, δεν είναι κακό. Απλά, συνήθως δεν έχεις κουράγιο. Δεν έχεις κουράγιο να πεις ξανά και ξανά για το παιδί, για το σχολείο, για τους δασκάλους, το χρόνο που δε έχεις με το παιδί, τις δραστηριότητες που δεν προλαβαίνεις, την αύξηση του ΦΠΑ στα ιδιωτικά, το παιδί σου είπε αυτό, της κυρίας απέναντι κάτι άλλο. Είσαι υποχρεωμένος, είτε έχεις όρεξη, είτε δεν έχεις να είσαι κοινωνικός. Δεν μπορείς να κάτσεις σε ένα τραπέζι και να μην μιλάς.

Στάδιο 4: Ο υπεύθυνος

Υπάρχει κάποιος που επιβλέπει τα παιδιά στον παιδότοπο; Αν υπάρχει πάλι καλά, διότι διαφορετικά θα είσαι πάνω κάτω στην καρέκλα σου να δεις αν θα εμφανιστεί από τα σωθικά του τεράστιου φουσκωτού Μπομπ Σφουγγαράκη. Θα το ψάχνεις ανάμεσα σε πολλά παιδάκια διότι εκεί που το άφησες και έκανε τσουλήθρα ξαφνικά θέλησε να κάνει τραμπολίνο και πήγε. Τι πιο απλό; Πήγε να κάνει τραμπολίνο. Ή μήπως πήγε να βάψει το πρόσωπό του στον κλόουν; Που είναι;

Στάδιο 5: Τα κλάματα

Ο γιος μου στο τελευταίο πάρτι που πήγαμε χτύπησε με ένα παιδάκι στο μάτι. Το μάτι τούμπανο και το δάκρυ κορόμηλο που έλεγε και η γιαγιά μου. Πρήστηκε λίγο, με κλάματα βάλαμε πάγο, με ένα μπαλάκι που κάνει ένα ευρώ στο κοντινότερο μηχάνημα, το παιδί ξεχάστηκε και ξαναμπήκε στη ζούγκλα της παιχνιδομηχανής.

Εκεί που πάνω από 50 παιδάκια ποδόσφαιρο, τρέχουν, γεμίζουν με μικρές μπάλες μια ρουφήχτρα, που στέλνει τις μπάλες σε ένα πατάρι, κάποιο παιδάκι τραβάει ένα σχοινάκι και όλες πέφτουν πάνω τους την ίδια ώρα που στον ίδιο χώρο κάποια άλλα παιδάκια βουτάνε ή τσουλάνε στις ίδιες μπάλες.

Πιο εκεί, στον ίδιο ευρύτερο χώρο πάντα, τα παιδάκια ανεβοκατεβαίνουν πλαστικές σκάλες, περνούν μέσα από πλαστικά φουσκωτά εμπόδια, κάνουν γύρω γύρω όλοι και έρπινγκ πάνω σε δίχτυα. Ζούγκλα! Στο ίδιο πάρτι ο γιος μου τσακώθηκε με ένα παιδάκι για μία μπάλα και εκείνο το χτύπησε στο στήθος, με αποτέλεσμα να έρθει και πάλι κλαίγοντας εκεί που καθόμουν με άγνωστους γονείς και το κακό τρίτωσε όταν από τον συνδυασμό του φαγητού, της κούρασης και των καραμελών που έφαγε με λαιμαργία και δίχως αύριο ήθελε να πάει τουαλέτα. Πολλές φορές.

Στάδιο 6: Ποιος θα σβήσει τα κεράκια

Η τούρτα. Ποιος θα έχει την καλύτερη θέση δίπλα στο παιδάκι που θα σβήσει τα κεράκια; Πόλεμος. Σπρωξίματα. Αγκωνιές και ξύλο. Αν το παιδί σου τα καταφέρει, φιουουου, αν όχι πρέπει εσύ να βρεις το μονοπάτι ανάμεσα σε παιδάκια, φωτογράφους, κινητά και τάμπλετ υψωμένα να έχεις καλή θέα στην τούρτα μαζί με το παιδί αγκαλιά που μάλλον κλαίει και τρέχει η μύτη του. Και να σας ρωτήσω και κάτι; Αυτό που λέμε το τραγουδάκι στα ελληνικά, στα αγγλικά και τα κινέζικα, πώς προέκυψε;

Στάδιο 7: Οι αναμνηστικές φωτογραφίες.

Πέρα από τα έξοδα του δώρου, στα πάρτι πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για τις αναμνηστικές φωτογραφίες που σου φέρνουν οι φωτογράφοι του πάρτι, τις οποίες τις έχουν τραβήξει χωρίς να σε ρωτήσουν. Και στις φέρνουν. Και φυσικά είναι καλές. Το παιδί σου είναι. Χαμογελαστό μέσα σε μπάλες και χρώματα. Να μην πάρεις; 5 ευρώ η μία, 5 ευρώ η κορνίζα η μικρή, 10 η μεγάλη, μαγνητάκια και μπρελοκάκια. Εγώ τα έχω πάρει όλα. Δύσκολα αντιστέκεσαι.

Στάδιο 8: Το δωράκι

Θυμάμαι στο πρώτο πάρτι του γιου μου, δεν ήξερα πώς έπρεπε τα παιδάκια φεύγοντας να πάρουν σακουλάκι με δωράκι. Η υπεύθυνη του παιδότοπου έδινε στα παιδάκια που έφευγαν γλειφιτζούρια, να είναι καλά η γυναίκα, διότι ρεζίλι έγινα. Ναι, παίρνουμε και δωράκι φεύγοντας και το καλό που σας θέλω είναι το περιεχόμενο να αρέσει στο παιδάκι σας. Να μην είναι καλύτερο το δώρο του φίλου του διότι θα θέλει το ίδιο. Να μη το έχει, γιατί θα ξενερώσει. Αν κάνετε πάρτι εσείς, να δώσετε σε όλα το ίδιο.

Στάδιο 9: Η κούραση

Πότε πρέπει αν φύγετε από το πάρτι; Α, το πιο εύκολο. Το παιδί γκρινιάζει συνέχεια. Του φταίνε όλα. Οι μπάλες, οι τσουλήθρες, το παιδάκι που του πήρε τη σειρά στο σκαρφάλωμα, το νερό που δεν είναι κρύο, η κοιλιά που πονάει, το δωράκι που δεν πήρε. Τι δεν καταλαβαίνετε; Είναι ώρα να τα μαζέψετε.

Στάδιο 10: Το μπάνιο στο σπίτι

 

Αν έχετε πάει σε παιδότοπο θα ξέρετε πολύ καλά πώς πρέπει μετά να κάνετε μπάνιο, διότι τα χνούδια είναι χιλιάδες στο σώμα του παιδιού. Το μπάνιο είναι αδιαπραγμάτευτο και καλά θα κάνετε να φροντίσετε να μην το πάρει το παιδί ο ύπνος στο αυτοκίνητο. Μιλήστε του συνεχώς. Κρατήστε το ξύπνιο. Σας προειδοποιώ θα είναι «κομμάτια». Θα μου πείτε να μην κάνει μπάνιο, σκληρή και άπονη μάνα. Όχι, διότι μέσα στον ποπό του μπορείτε να βρείτε ακόμα και πλαγκτόν από τον Μπομπ τον Σφουγγαράκη.

Καλά να περάσετε βρε!