CELEBRITIES

Roger Moore: Οι γυναίκες της ζωής του

"Η Doorn (σ.σ. Doorn Van Steyn, η πρώτη του γυναίκα) όταν μαλώναμε με γρατζουνούσε. Μια φορά πέταξε πάνω μου μια τσαγιέρα γεμάτη καυτό τσάι την στιγμή που έκανα αμέριμνος ηλιοθεραπεία στην βεράντα. Όταν της είπα ότι θα σηκωθώ να φύγω, πήρε όλα τα ρούχα μου, τα πήγε στο μπάνιο και τα μούσκεψε. Τότε κατάλαβα ότι ο γάμος μου ήταν καταδικασμένος".

Μπορούσε να έχει όποια γυναίκα ήθελε, αλλά έτρεφε αδυναμία σ’ εκείνες που διέθεταν εκρηκτικό ταμπεραμέντο. Ο Roger Moore, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 89 του ύστερα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο χώρισε τη ζωή του σε 4 γάμους. Όπως είχε παραδεχτεί σε συνέντευξή του πριν περίπου 5 χρόνια, οι 2 πρώτες σύζυγοί του του είχαν ασκήσει σωματική βία. Το πρώτο τεταρτημόριο ανήκε στην Doorn Van Steyn. Την παντρεύτηκε το 1946, σε ηλικία 19 ετών. Ήταν συμφοιτητές στη σχολή και κατόπιν συνάδελφοι. Έμειναν μαζί για 7 χρόνια και το 1953 πήραν διαζύγιο. Μια από τις βασικές αιτίες του χωρισμού τους ήταν πως η Doorn δεν πίστευε στο ταλέντο του, πέρα φυσικά από το γεγονός ότι εκείνη, σύμφωνα με τα λεγόμενά του όταν μάλωναν μεταμορφωνόταν σε “λυσσασμένη γάτα”. Αφορμή όμως ήταν μια Άλλη γυναίκα, η μετέπειτα σύζυγός του, τραγουδίστρια Dorothy Squires, την οποία γνώρισε έναν χρόνο πριν πάρει το 1ο του διαζύγιο. Μαζί θα ζούσαν μία θυελλώδη σχέση.

AP Photo

(Roger Moore & Dorothy Squires)

Ο Moore μόνο “Άγιος” δεν ήταν όσον αφορά στις γυναίκες. Με την “αδιάφορη” συμπεριφορά του τις εξωθούσε στα άκρα. Η δε λατρεία του στο ωραίο φύλο, αδιαπραγμάτευτη και ασυμμάζευτη. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι και η 2η σύζυγός του έφτασε στο σημείο να του πετάξει μία κιθάρα στο κεφάλι: “Μιλούσε για κάτι και εγώ, όπως συνήθιζα, δεν έδινα σημασία προτιμώντας να γρατζουνάω την κιθάρα μου. Με πλησίασε, πήρε την κιθάρα από τα χέρια μου και το επόμενο πράγμα που θυμάμαι είναι να προσγειώνεται με δύναμη στο κεφάλι μου. Κρίμα για την κιθάρα, καταστράφηκε εντελώς”.

Δύο χρόνια μετά τον γάμο τους, ο Moore και η Squires μετακόμισαν στις ΗΠΑ για να κυνηγήσουν τ’ όνειρο. Οι εντάσεις είχαν ήδη αρχίσει να διαλύουν τη σχέση τους . Επέστρεψαν στο Λονδίνο το 1961 και ξεκίνησαν τις προσπάθειες για ένα παιδί, το οποίο δεν ήρθε ποτέ. Η Squires υπέφερε από τις απανωτές αποβολές και ο γάμος τους διαλύθηκε το 1969. O Moore παραδέχτηκε σε μετέπειτα συνέντευξή του πως αυτή ή σχέση ίσως να είχε πάρει άλλη τροπή αν είχαν αποκτήσει παιδιά.

Στο μεταξύ, γίνονταν “πραγματάκια”. Το 1955, στα πρώτα χρόνια του γάμου του με την Squires o Μoore πρωταγωνίστησε στην ταινία Interrupted Melody μαζί με την Eleanor Parker το “Μεγάλο Έρωτα της Ζωής του” όπως αποκάλυψε το 2014 σε συνέντευξή του στο BBC. “Υπήρξα κρυφά ερωτευμένος μαζί της. Εκείνη ήταν παντρεμένη με έναν εκπληκτικό ζωγράφο κι εγώ ήμουν επίσης παντρεμένος” είπε ο Βρετανός, υπονοώντας πως σεβάστηκε το στεφάνι της Parker και δεν τα τίναξε όλα στον αέρα εκείνη τη φορά. Ίσως πάλι απλά η Parker δεν υπέκυψε στη γοητεία του.

AP Photo

(Η Eleanor Parker)

Στο μεταξύ ο 3ος James Bond είχε ήδη γνωρίσει την Ιταλίδα ηθοποιό Luisa Mattioli στα γυρίσματα της ταινίας ”Η Αρπαγή των Γυναικών των Σαβίνων” και συνάψει μαζί της παράνομη σχέση. Όταν το έμαθε η Squires, έγινε ο κακός χαμός: “Πέταξε ένα τούβλο στο παράθυρο, το ‘σπασε, μπήκε μέσα, με άρπαξε από το πουκάμισο και έκοψε τα χέρια της”, έχει πει ο Moore. ” Ένας αστυνομικός της είπε΄Κυρία μου, το χέρι σας αιμορραγεί’. Εκείνη απάντησε ‘Δεν είναι το χέρι μου, αλλά η καρδιά μου που αιμορραγεί”. Η Squires δεν αποδέχτηκε ποτέ πως ο Roger την εγκατέλειψε για την Ιταλίδα συνάδελφό του. Απόδειξη, οι αναρίθμητες μηνύσεις και το γεγονός ότι του έδωσε διαζύγιο 7 χρόνια μετά, δηλαδή το 1969, την χρονιά που ο Roger θα παντρευόταν τελικά την Luisa. Την ώρα της τελετής περίπου 600 άτομα, στην πλειοψηφία τους γυναίκες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο και φώναζαν το όνομα του, μάλλον όχι από χαρά.

Η Dorothy Squires προσβλήθηκε από καρκίνο και από το 1996 μέχρι το 1998, οπότε και κατέληξε, ο πρώην σύζυγός της είχε αναλάβει όλα τα έξοδα της θεραπείας της.

AP Photo/Leonard Brown

(Luisa Mattioli & Roger Moore)

Ο Roger Moore απέκτησε 3 παιδιά με την Mattioli: Μια κόρη, την Deborah και 2 γιους, τον Christian και τον Geoffrey, ο οποίος ακολούθησε τα επαγγελματικά βήματα του πατέρα του πριν ανοίξει εστιατόριο στο Mayfair. Οι γονείς τους παρέμειναν ζευγάρι για 32 χρόνια, ώσπου ο καρδιοκατακτητής πατέρας τους τα φτιάχνει με την Δανέζα φίλη της μαμάς τους, Κristina Tholstrup, γνωστή ως Κiki.

Απόλυτα προβλέψιμος πλέον, “τίμιος” θα έλεγε κανείς  ο 66χρονος Moore χωρίζει τη σύζυγο για να αποκαταστήσει την ερωμένη. Την ίδια χρονιά, δηλαδή το 1993, ο ηθοποιός διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη, την “εμπειρία που του άλλαξε τη ζωή και τον ώθησε στο να επανεξετάσει το γάμο του”, σύμφωνα με τον ίδιο. Η Mattioli πάλι, είχε μια λιγότερο ιδεαλιστική άποψη για όλα αυτά που συνέβαιναν. Από πάλαι ποτέ ερωμένη ήταν πλέον η δική της σειρά να ενσαρκώσει το ρόλο της απατημένης συζύγου που αρνείται να δώσει διαζύγιο στον άντρα της.

“Η Kiki ήθελε να γίνει εγώ” θα γράψει αργότερα στην αυτοβιογραφία της. Τελικά ύστερα από διακανονισμός ύψους 10 εκατομμυρίων λιρών, η Mattioli δέχθηκε να απελευθερώσει τον Moore από τον γάμο τους το 2000. Ο Moore δεν μίλησε ποτέ δημόσια για το διαζύγιο αυτό με την αιτιολογία ότι “δεν ήθελε να πληγώσει τα παιδιά τους (τα οποία δεν του μίλαγαν για μήνες) συμμετέχοντας σ’ έναν πόλεμο λέξεων”.

AP Photo/John McConnico

(Kristina “Kiki” Tholstrup)

Ο γάμος με την 4η και τελευταία επίσημη σύζυγό του πραγματοποιήθηκε το 2002. Στο πρόσωπό της Kiki ο Moore βρήκε την ηρεμία. “Έχουμε μία ήσυχη σχέση χωρίς καβγάδες. Κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε, χορεύουμε μια μελωδία του Mozart”, είπε κάποια στιγμή, ενώ σε κάθε ευκαιρία εκθείαζε δημόσια το πόσο τρυφερή και οργανωτική ήταν.

Δεν νομίζω ότι μάθαινα πολλά μέσα από τις σχέσεις μου με τις γυναίκες. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, δεν θα είχα παντρευτεί τέσσερις φορές

Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/Fabian Bimmer