CELEBRITIES

Jorge Bergoglio: Ένας πρώην πορτιέρης που έγινε ο πάπας της καρδιάς μας

Ήταν στις 13 Μαρτίου του 2013, όταν βγήκε άσπρος καπνός από την Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό και ανακοινώθηκε ότι ο Jorge Mario Bergolio ήταν ο νέος Πάπας. Ποιος να πίστευε πριν δύο χρόνια, ότι θα καταφέρει σε λίγο χρονικό διάστημα να αλλάξει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων σε πολλά μήκη και πλάτη, αυτού του πλανήτη; Κι όμως, χωρίς υπερβολές, φαίνεται ότι κάθε μέρα φέρνει την αλλαγή, μέσα από τις πράξεις του.

Ξεκινώντας από τις γυναίκες, έχει αποδείξει στην πράξη ότι πιστεύει σε αυτές, δίνοντας τους πολλά πόστα στο Βατικανό. Εκτός όμως από τον “μικρόκοσμο” αυτό, ο 266ος Ποντίφικας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, δείχνει το πάθος του να ακουστούν οι γυναικείες φωνές, σε κάθε ευκαιρία.

Για παράδειγμα, κατά την επίσκεψη του στη Μανίλα, δεν άφησε ασχολίαστο ότι λίγες γυναίκες ήταν στο κοινό του. “Οι γυναίκες είναι ικανές να θέσουν ερωτήματα που οι άνδρες δεν καταλαβαίνουν. Όταν θα έρθει στη Μανίλα ο επόμενος πάπας, σας παρακαλώ να υπάρχουν περισσότερες γυναίκες!” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Άλλη περίπτωση που έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία σε γυναίκα, ήταν σε αυτή της τότε 44χρονης από την Αργεντινή, που του είχε γράψει για το ότι έπεσε θύμα βιασμού από έναν αστυνομικό της περιοχής της. “Δεν είσαι μόνη” της είπε στο τηλέφωνο.

Πολλοί αποδίδουν αυτή την μεγάλη αγκαλιά που έχει για τις γυναίκες, στο ότι είναι ο πρώτος Πάπας που έχει δουλέψει για γυναίκα.

Πρόκειται για την ανώτερη του, στο χημείο που εργαζόταν την δεκαετία του ’50. Εκτός από τη χημεία, ο Jorge Bergoglio είχε ασχοληθεί με την ψυχολογία και τη φιλοσοφία. Το τελευταίο θα έλεγε κανείς πως φαίνεται και με το παραπάνω στον λογαριασμό που έχει στο Twitter, ως πάπας πια.

Κάθε του “ανέβασμα” στο γνωστό κοινωνικό δίκτυο, γίνεται δημοφιλές, κυρίως γιατί περιέχει φράσεις που αφορούν ευρύτερα τη ζωή και παρακινούν για αγάπη. Κάτι σαν φιλοσοφία, αλλά βέβαια με την έντονη παρουσία του Θεού. Ακολουθείται από 5,4 εκατ. χρήστες και είναι ο λογαριασμός που έχει λάβει τα περισσότερα retweets στην ιστορία του κοινωνικού δικτύου. Εκτός από tweets, ο Πάπας προσπαθεί να συμφιλιωθεί με την τεχνολογία λέγοντας με χαρά “ναι” όταν του ζητούν να βγάλουν μαζί του selfies.

 

Δυστυχώς ακόμα δε γίνεται κάποιος να του απευθυνθεί με e-mail αλλά όπως φαίνεται οι επιστολές αρκούν. Φτάνουν στα χέρια του και απαντώνται.  Όπως εκείνη, που του έστειλε ο Diego Neria Lajarraga, τρανσέξουαλ, και του διαμαρτυρόταν που η εκκλησία τον βάζει στο περιθώριο. Ο πάπας άργησε μερικούς μήνες αλλά τελικά διάβασε όσα του έγραφε ο Diego, τον πήρε τηλέφωνο και του ζήτησε να συναντηθούν, όπως και έγινε. Ο Diego, που έκανε αλλαγή φύλου από γυναίκα σε άντρα, πήγε στον πάπα Φραγκίσκο, με την κοπέλα του.

“Άνοιγμα” όμως έχει κάνει και σε άλλες κοινωνικές ομάδες που συχνά μπαίνουν στο περιθώριο. “Οι ομοφυλόφιλοι έχουν δώρα να προσφέρουν στην χριστιανική κοινότητα” έχει δηλώσει, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η εκκλησία έχει εμμονή με τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, τις εκτρώσεις και την αντισύλληψη. Το “κατηγορώ” του ήταν δημόσιο και είχε να κάνει με ότι όπως φαίνεται κάποιοι βάζουν το δόγμα πάνω από την αγάπη.

 

Έχει συμβολικά πλύνει τα πόδια ατόμων με ειδικές ανάγκες, ασθενών, κρατούμενων, αλλοδαπών, μουσουλμάνων. Έχει αγκαλιάσει, έναν φοβισμένο άντρα με γενετική ασθένεια, δημόσια. Τον Vincio Riva.

Έχει καλέσει τη μαφία στην εκκλησία, έχει αναγάγει την παιδική ασέλγεια σε έγκλημα και έχει μιλήσει για τα παιδιά που πέφτουν θύματα πορνείας και ναρκωτικών με λόγια που τσακίζουν. “Το θέμα δεν είναι να βάλουμε το χέρι στην τσέπη, όχι. Σήμερα ο κόσμος έχει χάσει την ικανότητα να κλαίει.

Έχουμε μάθει να κλαίμε για τα παιδιά που παίρνουν ναρκωτικά, που πέφτουν θύματα πορνείας; Αν δεν μάθουμε να κλαίμε, δεν μπορούμε να είμαστε καλοί χριστιανοί”, έχει αναφέρει σε ομιλία του. Και φυσικά, ανάμεσα σε όλα τα άλλα “ανοίγματα” του, δε θα μπορούσε να αφήσει εκτός τους άθεους. “Κάντε το καλό και θα βρούμε σημείο συνάντησης” είχε πει σε άλλη ομιλία του, απευθυνόμενος σε όσους δεν πιστεύουν στον Θεό.

Μέσα σε δύο χρόνια, έχει “αγγίξει” θέματα που κανείς δεν τολμούσε και αυτό φέρνει  αλλαγή. Στον κόσμο όπως τον βλέπουμε και κυρίως στον κόσμο όπως θα μπορούσε να γίνει, αν ξεκινούσαμε τις αλλαγές από εμάς και τους γύρω μας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, είναι ένας άντρας που δεν μασάει τα λόγια του. Προκαλεί ρίξεις, τολμάει, σίγουρα παίρνει ρίσκο. “Έχουμε την υποχρέωση να μιλάμε ανοικτά, έχουμε αυτή την ελευθερία, αλλά χωρίς να προσβάλουμε” έχει πει. Και αν ο ίδιος προσέχει πολύ τα λόγια του, εν τούτοις γνωρίζει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο “εχθρών”.

Παρόλα αυτά, δεν κυκλοφορεί σε αλεξίσφαιρο όχημα, ενώ είχε αυτή τη δυνατότητα. “Ισχύει ότι μπορεί να συμβεί οτιδήποτε αλλά ας πούμε την αλήθεια, στην ηλικία μου δεν έχω και πολλά να χάσω” είπε στους δημοσιογράφους ο 78χρονος Πάπας, σχετικά με αυτή την επιλογή του.  Έχει χιούμορ και έχει παραδεχτεί ότι το ελάττωμα του είναι πως είναι πολύ ξένοιαστος.

Του αρέσει η απλότητα. Μένει σε έναν εφεδρικό ξενώνα και όχι στα πολυτελή συγκροτήματα του Βατικανού. Έχει “πολεμήσει” τον πλούτο πολλές φορές. Έχει βγάλει πύρινους λόγους για τον καπιταλισμό και πρόσφατα έγραψε στο twitter του ότι “αν είμαστε πολύ προσκολλημένοι στα πλούτη, δεν είμαστε ελεύθεροι. Είμαστε σκλάβοι”.

 

Βγαίνει έξω και κάνε “thumb up” στον κόσμο, προσπαθώντας να αποδείξει ότι είναι ένας από αυτούς.

Σε καμία περίπτωση δε θέλει να αποδείξει ότι είναι Άγιος.

Όταν τον ρώτησαν πως αυτοπροσδιορίζεται απάντησε “αμαρτωλός”. Κάποιοι τον κατηγορούν για συγκάλυψη της χούντας του Βιντέλα, ενώ άλλοι λένε πως ουσιαστικά λειτουργούσε στο παρασκήνιο για να βοηθήσει τα θύματα, πολλές φορές ρισκάροντας τη ζωής του.

Δεν είναι εύκολο να μάθουμε την αλήθεια. Αυτό όμως που εύκολα μπορούμε να δούμε, είναι ότι το “σήμερα” του Πάπα Φρακίσκου είναι γεμάτο συγκίνηση, αγάπη και προκλήσεις. Ο έφηβος πορτιέρης ενός κέντρου διασκέδασης έχει εξελιχτεί στον άντρα και τον άνθρωπο που θες να δώσεις μια τεράστια αγκαλιά. Για τον απλό λόγο, ότι σου δείχνει πως υπάρχει ελπίδα και ομορφιά.

Το τελευταίο νέο του, ήρθε πριν μερικές ημέρες. Ο Πάπας έδειξε στην πράξη ότι νοιάζεται για τους άστεγους. Η πλατεία St Peter έχει πια δημόσια ντουζ για εκείνους και κάθε Δευτέρα, κομμωτές θα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, σε όσους ανθρώπους δεν έχουν σπίτι και αναγκάζονται να ζουν στους δρόμους.

Μια τεράστια αγκαλιά σε αυτόν τον άνθρωπο. Γιατί είτε πιστεύουμε στον Θεό είτε όχι, τον έχουμε ανάγκη για να γίνουμε καλύτεροι.