VIRAL

Γιατί είναι τόσο σημαντικό που αυτή η κοπέλα χτενίστηκε μετά από 4 εβδομάδες

Η κατάθλιψη είναι μια λέξη που χρησιμοποιούμε πολύ εύκολα όταν δεν νιώθουμε καλά ή είμαστε λίγο στεναχωρημένες. Επίσης, πολύ συχνά μπορεί να τη χρησιμοποιούμε και με μια πιο ρομαντική έννοια, ξεχνώντας ότι πρόκειται για ένα αληθινό πρόβλημα, με πραγματικά συμπτώματα που δυσκολεύουν εξαιρετικά την καθημερινότητα του ασθενή.

Η Κatelyn Marie Todd, ανέβασε στο facebook της μια φωτογραφία, η οποία έγινε viral γιατί δείχνει ακριβώς την πραγματική υπόσταση της κατάθλιψης. Στη λεζάντα της εξηγεί την πιο δύσκολη πλευρά μιας νοητικής ασθένειας, και τα συμπτώματα αυτής που σπάνια συζητάει κανείς.

Χτένισα τα μαλλιά μου σήμερα. Για πρώτη φορά μετά από 4 εβδομάδες. Ήταν σπασμένα και μπερδεμένα. Κοβόντουσαν και έσπαγαν με κάθε βούρτσισμα. Έκλαιγα όταν τα έπλενα και τους έβαζα μαλακτική, επειδή είχα ξεχάσει πώς είναι να περνάω τα δάχτυλά μου μέσα απ’ τα μαλλιά μου. Βούρτσισα και τα δόντια μου επίσης, για πρώτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα. Τα ούλα μου μάτωσαν. Το νερό έγινε κόκκινο. Έκλαψα και γι’ αυτό επίσης. Όταν βγήκα από το μπάνιο δε μπορούσα να σταματήσω να μυρίζω τα μαλλιά και τα χέρια μου. Απέφευγα να αγκαλιάζω τους ανθρώπους εδώ και λίγο καιρό, επειδή δε μύριζα ωραία. Πάντα μυρίζω σαν να έχω περάσει μια εβδομάδα στο κρεβάτι. Δεν έχω καθαρά ρούχα επειδή είμαι πολύ κουρασμένη και λυπημένη για να τα πλύνω.

Η κατάθλιψη δεν είναι όμορφη. Η κατάθλιψη είναι κακή υγιεινή, βρώμικα πιάτα κι ένα σώμα πονεμένο από τον πολύ ύπνο. Κατάθλιψη είναι να έχεις μόνο τρεις φίλους που έχουν μείνει δίπλα σου, επειδή έχουν την υπομονή και την αγάπη ενός άγιου. Κατάθλιψη είναι να κλαις μέχρι να μην έχεις άλλα δάκρυα, απλά σπαράζοντας στεγνά και με αναφιλητά, μέχρι να κοπιάζεις για την επόμενη ανάσα σου. Κατάθλιψη είναι να κοιτάζεις το ταβάνι σου μέχρι τα μάτια σου να καίνε επειδή έχεις ξεχάσει να βλεφαρίσεις. Κατάθλιψη είναι να κάνεις την οικογένειά σου να κλαίει επειδή πιστεύουν πως δεν τους αγαπάς πια όταν είσαι απόμακρη και αποστασιοποιημένη. Η κατάθλιψη είναι σωματική, αλλά και συναισθηματική, ένα κενό που μπορείς να νιώθεις στο κορμί σου.

Σας παρακαλώ να είστε επιεικείς με τους φίλους και τους συγγενείς που δυσκολεύονται να βρουν την ενέργεια να πλυθούν, να βγουν ή να φροντίσουν τον εαυτό τους. Και παρακαλώ πολύ να τους παίρνετε στα σοβαρά, αν σας μιλήσουν γι’ αυτό. Προσπαθούμε. Τ’ ορκίζομαι προσπαθούμε. Βλέπετε; Εγώ βούρτσισα τα μαλλιά μου σήμερα“.