ΘΗΛΑΣΜΟΣ

H 1η πολιτικός που θηλάζει το μωρό της ενώ ψηφίζει νομοσχέδιο, προκάλεσε αντιδράσεις (φυσικά)

Τον περασμένο μήνα, η Larissa Waters, θα έμενε στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που θήλασε το μωρό της κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο αυστραλιανό κοινοβούλιο. Τώρα, είναι η δεύτερη φορά που γίνεται viral, ως η πρώτη πολιτικός που θηλάζει, ενώ ψηφίζει νομοσχέδιο.

Δημοσιεύτηκε, λοιπόν, ένα βίντεό της, στο οποίο η Waters θηλάζει την κόρη της, Alia Joy, ενώ καταθέτει μια πρόταση για τον τομέα της υγείας.

H Waters, αναπληρώτρια ηγέτης του Πράσινου Κόμματος της Αυστραλίας, επέστρεψε τον περασμένο μήνα από την άδεια μητρότητας  και η Alia Joy είναι η δεύτερη κόρη της. Δήλωσε ότι ελπίζει οι πράξεις της να βοηθήσουν, ώστε να αρθεί το στίγμα γύρω από τον δημόσιο θηλασμό και να γίνει κάτι πιο αποδεκτό στον χώρο εργασίας.

Οι γυναίκες ανέκαθεν εργάζονταν και ανέτρεφαν παιδιά, άσχετα με το αν αυτή η δουλειά ήταν επί πληρωμή και στο γραφείο, ή τσάμπα και στο σπίτι. Ελπίζω να βοηθήσω στην ομαλοποίηση του θηλασμού και να αφαιρεθεί κάθε ψήγμα στίγματος ενάντια στο να ταΐζεις ένα μωρό όταν πεινάει“.

Από τη μία, έχω ενθουσιαστεί που στέλνω το μήνυμα ότι οι νέες γυναίκες, μπορούν να βρίσκονται στο κοινοβούλιο και να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, οι οποίες επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων. Από την άλλη, όμως, ο θηλασμός είναι κάτι τόσο φυσικό και φυσιολογικό, που μου δημιουργεί έκπληξη το ότι γίνομαι πρωτοσέλιδο.

Το περασμένο έτος, το αυστραλιανό κοινοβούλιο τροποποίησε τους κανόνες του προκειμένου να επιτρέψει στις γυναίκες νομοθέτες να θηλάζουν τα μωρά τους ενώ βρίσκονται στην αίθουσα, καθώς και να ψηφίζουν με πληρεξούσιο, αν δεν μπορούν να παρευρεθούν. Πριν από αυτό, τα παιδιά απαγορεύονταν ρητά στην αίθουσα.

Επειδή στο κοινοβούλιο είμαστε σε κάτι σαν φούσκα και προφανώς έχουμε πολύ άγχος και κάποιες φορές αρκετά τοξικό περιβάλλον, το να έχουμε ένα μωρό τριγύρω, κάνει συνήθως τον κόσμο να χαμογελά. Νομίζω πως ίσως αυτό βελτιώσει τις διαθέσεις των ανθρώπων, αν όχι και την ποιότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται“, δήλωσε επίσης η Larissa.

Όπως ήταν – δυστυχώς – αναμενόμενο, δεν τάχθηκαν όλοι υπέρ αυτής της κίνησης, αφού υπήρξαν σχόλια όπως “το κάνει για να τραβήξει την προσοχή”, “το επόμενο βήμα είναι οι άντρες πολιτικοί να ουρούν στην αίθουσα του κοινοβουλίου”, “Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Να κάνει σεξ στη μέση του κοινοβουλίου με τον άντρα της;”, “Απόλυτα ηλίθιο. Εκπροσωπείς το αυστραλιανό κοινοβούλιο χωρίς σεβασμό. Αυτή δεν είναι η στιγμή και ο τόπος για να ταΐσεις το μωρό σου. Μήπως θα του αλλάξεις και πάνα;”, με το αποκορύφωμα να είναι το σχόλιο κάποιου που λέει ότι όλοι θα θυμούνται τη Waters ως την “ξανθιά σκύλα με τα μεγάλα βυζιά και τον υπερβάλλοντα εγωισμό”.

Απ’ όλο αυτό το αρνητικό feedback όμως, ας κρατήσουμε το θετικό σχόλιο μιας άλλης γυναίκας: “Συνέχισε να κάνεις ό,τι κάνεις, κόντρα στα στερεότυπα και να είσαι παράδειγμα προς μίμηση. Η αλλαγή σπάνια κάνει τους άλλους να νιώθουν άνετα“.

Kεντρική φωτογραφία: (Mick Tsikas/AAP Image via AP)