WOMEN TODAY

H Noelia είναι η πρώτη γυναίκα νηπιαγωγός με σύνδρομο Down

Όταν ήταν παιδί, ένας παιδικός σταθμός την απέρριψε, επειδή ήταν ένα "τέρας". Σήμερα η Noelia Garella είναι 31 ετών και εργάζεται ως νηπιαγωγός, παρόλο που πάσχει από σύνδρομο Down.

Παρά τις προκαταλήψεις της κοινής γνώμης, η Noelia κατόρθωσε να είναι το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down, που εργάζεται ως δασκάλα προσχολικής ηλικίας στην Αργεντινή – και ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που έχει καταφέρει κάτι αντίστοιχο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι μαθητές της είναι δύο και τριών ετών και κάθονται γύρω της, έτοιμοι να ακούσουν τις ιστορίες που θα τους διαβάσει και να μιμηθούν όπως κι εκείνη τον κροκόδειλο, δείχνοντας απειλητικά τα δόντια τους.

Το λατρεύω. Από τότε που ήμουν μικρή ήθελα να γίνω δασκάλα, επειδή μου άρεσαν τόσο πολύ τα παιδιά. Θέλω να διαβάζουν και να ακούν, επειδή στην κοινωνία οι άνθρωποι πρέπει να ακούν ο ένας τον άλλον.

Η αποφασιστικότητα της Garella, ενέπνευσε τους συναδέλφους της να την προσλάβουν, παρά τις επιφυλάξεις που είχαν ορισμένοι. Έκριναν πως λόγω της κατάστασής της δεν θα έπρεπε να αναλάβει κάποια τάξη. Παρόλ’ αυτά, δάσκαλοι, γονείς, ακόμα και ο δήμαρχος της πόλης συμφώνησαν ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος ώστε η Noelia να μην διδάξει ανάγνωση στα τμήματα προσχολικής ηλικίας.

Η πρώην διευθύντρια του σχολείου που την προσέλαβε, δήλωσε “Συνειδητοποιήσαμε πολύ γρήγορα ότι είχε μια ισχυρή κλίση. Έδινε στα παιδιά, ό,τι έχουν περισσότερο ανάγκη σε αυτές τις τάξεις, την αγάπη”.

Μια γενετική πάθηση, όπως το σύνδρομο Down, επηρεάζει συνήθως τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του ατόμου. Όμως, στην περίπτωση της Noelia, δεν έχει κατορθώσει να μειώσει την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία της.

 

Όταν η Garella αφηγείται την ιστορία της διευθύντριας του παιδικού σταθμού που είπε στους γονείς της “Δε δεχόμαστε τέρατα εδώ”, η μητέρα της δακρύζει. Όμως η Noelia χαμογελάει και συνεχίζει “Αυτή η δασκάλα είναι σαν ένα παραμύθι που διαβάζω στα παιδιά. Εκείνη είναι ένα λυπημένο τέρας που δεν ξέρει τίποτα και τα καταλαβαίνει όλα λάθος. Εγώ είμαι το χαρούμενο τέρας”.